За по-ранно отглеждане на зеленчукови култури използваме разсад. Времето за засаждане на постоянно място зависи от видовите особености и изисквания на растенията, начин на отглеждане (в защитни съоръжения или на открито), регионалните климатични условия, както и конкретните атмосферни влияния.
За правилно прилагане на разсадния метод при отглеждане на определена култура, необходимо е да познаваме вегетационния период, като осигуряваме благоприятни условия за растежа и развитието на растенията.
Възраст на разсада и правилно определяне на сроковете за засяване
Възрастта на разсада има решаваща роля за по-бързата му адаптация към новите условия и последващо пълноценно развитие.
За да се изчисли правилно датата за засяване на семената за разсад от определена култура, необходимо е да се знае оптималната възраст за всеки вид. Тя включва времето от поникване на растенията – до засаждането им на постоянно място. В производствени условия оптималната продължителност е много точно фиксирана, защото могат да се контролират параметрите и условията на отглеждане. В домашни условия има малък толеранс във времето.
Втората отправна точка е времето за засаждане на растенията на постоянно място, което трябва да бъде съобразено с условията на отглеждане – в защитно съоръжение или на открито, както и регионалните климатични условия. В северните и по-студените региони на страната културите се засаждат обикновено с 10-15 дни по-късно.
За основните зеленчукови култури оптималната продължителност на разсадния период е приблизително следната:
– домати 55-60 дни;
– пипер 55-70 дни;
– патладжан 60-70 дни;
– краставици 20-25 дни;
– тикви и тиквички 20-25 дни;
– бяло зеле ранно 45-55 дни;
– бяло зеле късно 35-50 дни;
– целина коренова 60-70 дни;
– праз лук 50-70 дни.
Видно е, че възрастта на разсада може да се колебае, което е свързано с няколко основни фактора – условия на отглеждане и големина на контейнерите или количеството растения на 1 м2.
Сроковете за засаждане на постоянно място зависят от конкретните условия (метеорологичните при отглеждане на открито или тези в защитните съоръжения). Възможно е засаждане на разсада и в по-ранна възраст, ако условията позволяват, а растенията са достатъчно укрепнали.
Забавяне на засаждането на постоянно място е по-проблемно, защото води до прерастване на растенията, издължаване и отслабване на стъблото (особено при недостатъчна светлина, висока температура и влажност на почвата), което се отразява негативно на реколтата.