По повод публикациите за пораженията, които нанася един не много типичен за земеделските култури вредител като „черната златка“ (Capnodis tenebrionis), отново бяха поискани специални мерки и подпомагане от страна на държавата за справяне с този вредител. В тази връзка представяме друга гледна точка - на Теодор Насър, експерт по биодинамично земеделие с диплома от Великобритания, който разполага с практически опит във Великобритания и Египет. От 4 години той консултира водещи български биодинамични ферми. Според Насър ключът към управлението на болестите и неприятелите по културните растения е в правилното хранене и отглеждане на здрави и устойчиви растения, които са способни сами да се справят с вредителите.
Черна златка – вредител, с който можем да се справим без химия
Първо, важно е да се познават причините за нападението. Агрономи и производители в Северна Америка и Австралия се позовават на своите наблюдения , че насекомите нападат растения, които са слаби, но никога здрави и добре нахранени растения. Гледайки така на ситуацията, би трябвало да си зададем въпроса „от какво има нужда растението и кои микро- и макро елементи отговарят за имунно-модулирането му?“
Необходимо да се спомене, че това не са азот, фосфор и калий, ни най-малко не са и съединенията, които се продават масово. НАПРОТИВ азот и калий в синтетичен тор (с изключение на листна урея) привличат вредители и това го има в стотици научни доклади и полеви експерименти.
За да се създаат здрави растителни тъкани и липидни обвивки, растенията се нуждаят от високи нива на бор, калций и силиций. Тези 3 елемента са важни колкото азот, фосфор и калий, защото оздравяват кората, листата, обвивката на плода и структурират въглехидратите. Борът и силицият са нужни още при пукването на пролетта, че и наесен, веднага след беритба. Силицият е особено сложен за постигане, защото ако се извлича от почвата трябва да има много силно гъбично населяване на корените.
За жалост, с днешните различни практики бактериите са повече от гъбите, а при овощните култури това е голям проблем, защото те имат нужда от 1:1 съотношение на почвени бактерии към гъби. Пръскания с мед, сяра и различни видове фунгициди пречат на естествения процес на развитие на тези гъби. С времето това пречи на почвата да усвоява хранителните вещества, които след това да предаде на растението, но също и помага за „изтичането“ на други елементи като сяра, бор и калий.
Други 2 елемента, отговорни за защитните сили на растението и фотосинтезираща мощ, са манган и желязо, въпреки че на почвен анализ те може да са в добри нива, но всъщност те са напълно заключени. Желязото и манганът като силиция имат нужда от много силно активни микроорганизми, които да ги разградят и да ги сложат в подходящото съединение.
Но ако използвате много фосфорни торове, вие заключвате желязото в едно от най-здравите връзки (железен фосфат), които правят желязото абсолютно неизползваемо от растението и желязото просто си стои в почвата. Първите стъпки за превенция са с редовно торене с подходящите съединения на тези елементи, можем да ограничим щетите в максимална степен! НЕ ТОРЕТЕ със зелен камък, с манганов сулфат и други евтини варианти на горе споменатите елементи, защото само ще затвърдите проблемите си. Тези синтетични евтини продукти са не активни!!! Трябват ви хелатни или микронизирани продукти, но не EDTA хелати! Това е био химия, не просто физика.
Първи стъпки за действие ако се започва по препоръчаната схема за листно торене:
1. Наесен или предпролетно подхранване с – Калций, Силиций, Бор с молибден и Магнезий +Водорасли.
2. Наесен или предпролетно подхранване с – сяра, цинк, манган, желязо + Микробиологичен продукт.
Това в зависимост от населяването от насекомите може да се приложи между 2 и 4 пъти, но минимум 2 пъти.
Друг вариант за контрол на неприятеля е с подхранващата овощарска паста, която наскоро развихме като бавно освобождаващ микро- и макро хранителни вещества продукт. Дърветата се мажат обилно с пастата, която съдържа множество бактерии и гъби плюс упоменатите горе елементи в комплекс, които подхранва активно кора, тъкани, аминокиселини и т.н.
Може да проверите написаното дотук чрез замерване с рефрактометър за брикс нивата на растения, които не са нападнати от насекомото и други растения, които са нападнати. Гарантирам ви, че нападнатите растения са с нисък брикс, защото нямат достатъчно хранителни вещества и фотосинтезиращ капацитет, за да акумулират захари. Тези с висок брикс имат по-добри хранителни показатели и захарната стойност им е по-висока.
Инвестицията в овощните градини се отплаща за годините напред, ако тези неща се прилагат още в разсадника ще имаме разкошни, здрави и силни растения при производителите. При подхранване на млади фиданки грамажите са много малки и не е скъпо. Представете си разсадник, който е недохранвал растенията ви и след това ги сложите в почва с трудно смилаема храна, въпрос на време е да настъпят проблемите. Когато дървото цъфти с повече цвят и плодове, то има нужда от големи запаси от вещества (които ги няма) и то започва да страда.