През ноември вносът на растителни масла за готвене в Индия достигна най-високото си ниво за последните 4 месеца, след като преработващите предприятия увеличиха покупките на нерафиниирано палмово, соево и слънчогледово масло, за да попълнят запасите си след силното търсене през празничния сезон, съобщиха международните информационни агенции, като се позоваха на участници на местния пазар. През октомври и ноември индийците празнуваха Дусехра и Дивали, като нарасна консумацията на сладкиши и пържени храни.
Оценки на местни търговци сочат, че вносът на растителни масла в Индия се е увеличил с 12% през ноември спрямо октомври до 1,6 млн. тона. Най-голямо е повишението при нерафинираното слънчогледово масло – с 43% до 4-месечен връх от 341,9 хил. тона. При соевото увеличението е с 20% до 410 хил. тона, докато при палмовото масло доставките от чужбина са нараснали с едва 0,5% до 850 хил. тона.
Официалните данни на индийската Асоциация на поизводителите на растителни масла за вноса им през ноември ще бъдат публикувани в средата на декември.