Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.10.2024 г.

Опушване на оранжериите със серни шашки през есента

Полезно и практично
Опушване на оранжериите със серни шашки през есента

Снимка: sinor.bg

След прибиране на последната реколта през есента идва време за почистване и дезинфекция на оранжериите. Един от популярните начини срещу патогени и вредители, натрупани през сезона, е опушването със серни шашки. Към плюсовете се отнася и фактът, че след внасянето на компост, опадали листа или оборски тор, заедно с органиката могат да навлязат патогени и вредители. Тази процедура е проста и ефективна, но е важно да познаваме добре правилата за фумигация със серни шашки през есента.

Какво представлява сярната шашка и как да я използваме?

Серните шашки се наложиха като ефективно средство за борба с вредители и болести в оранжериите. Те съдържат сяра, която при изгаряне отделя серен диоксид, притежаващ фунгицидни и инсектицидни свойства. Принципът на действие се основава на сярата. Тя е естествен елемент, който се използва активно в селското стопанство.

Серният диоксид (SO2), който се отделя при изгаряне на сярата има силен дезинфекциращ ефект. Този газ прониква във всички ъгли на оранжерията, унищожавайки патогенни микроорганизми, гъбички и вредители, включително презимуващите ларви. Той ще помогне срещу фитофтората и патогените, възбудители на различни видове гниене, а опушването на оранжериите със сяра осигурява защита за дълго време, което прави метода популярен при подготовката за зимата.

В допълнение, използването на серни шашки не изисква сложно оборудване и може да се прилага даже от начинаещи градинари.

Колко серни шашки са нужни за опушване на оранжерията?

Зависи от обема на обработваемото оранжерийно пространство. За ефективно третиране се препоръчва да се използват 25-50 г сяра на 1 м3, в зависимост от фитосанитарното състояние на съоръжението.

Производителите предлагат шашки с различна концентрация на сяра. Това изисква да се чете внимателно инструкцията и да се следят стриктно препоръките. Има мнение, че серните шашки не могат да се използват в метални съоръжения, покрити с поликарбонат, защото той ще стане мътен, а металът ще се покрие с ръжда.

Опитът показва, че само поликарбонатът с ниско качество помътнява, но при многократно използване на серни шашки и високи дози. Металните части могат да бъдат изложени на риск от ръжда, когато обработката се извършва при висока влажност на въздуха и температура над 10-15 градуса по Целзий. При такива условия серният диоксид реагира с водния кондензат и се отделя сярна киселина, но за подобни последици трябва да се използват много повече серни шашки от препоръчителните количества. Ако металните части са защитени (с грунд, боя, грес и др.), тогава те няма да реагират на действието на сярната киселина.

Как се извършва опушването със серни шашки?

Преди операцията оранжерията трябва да се почисти от всички растителни и други отпадъци. Проверява се за наличие на възможни течения, за да не излиза газ навън.

Серните шашки се поставят върху огнеупорна повърхност или в контейнер, далеч от запалими материали в оранжерията и на различни места, за да се осигури равномерно разпределение на дима. След запалване се излиза бързо навън и се затварят плътно вратите, за да се създаде херметична среда. Третирането трябва да продължи от 2 до 4 часа – зависи от концентрацията на сяра и нивото на заразяване.

След приключване на обработката вратите и прозорците се отварят, за да се проветри и отстрани останалия серен диоксид.

При работа със серни шашки е необходимо да се спазват мерките за безопасност, посочени от производителя, включително лични предпазни средства. Това е важно за минимизиране на контакта на кожата със сярата и веществата, които се отделят.

След третиране се изчакват поне 24 часа преди да се върнем в оранжерията.

Опушване на оранжериите със серни шашки през есента
1237
 

Последни материали
Виж
Ставките са 70,29 лв. за говедо и 123 лв. за бивол
5 732 стопани получиха 28,8 млн. лева преходна национална помощ за говеда и биволи
ДФЗ обяви индикативния график за държавните помощи и директните плащания до края на годината
До 230 лв. е ставката за заклано говедо
ДФЗ изплати близо 1,1 млн. лв. по de minimis за реализация на говеждо месо
Практика
Обгогатяване на почвата в оранжерията през есента
Обмяна на опит
Капитанов: България би могла още от 2025 г. да въведе наземни генератори срещу градушките
Контрол
БАБХ затвори нелегална малка кланица във Видин
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини