Начало » Новини » Страната
23.10.2024 г.

Млади хидроинженери ще възстановяват напоителните ни системи

Сътрудничество между УАСГ и агроминистерството
Млади хидроинженери ще възстановяват напоителните ни системи

Каналите усилено се възстановяват със средства по ПРСР Снимка: sinor.bg

Държавното дружество към Министерството на земеделието и храните „Напоителни системи“ и Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) подписаха тристранен меморандум за сътрудничество за развитие на хидромелиорациите, както и за обучението на кадри. Подписи под документа поставиха министърът на земеделието и храните Георги Тахов, изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева и ректорът на УАСГ доц. д-р арх. Гичка Кутова-Каменова.

„Реализираме ключова стъпка в изпълнението на стратегическа цел, която аз и моят екип сме си поставили за разширяване на хидромелиоративна мрежа в страната“, заяви министър Георги Тахов. „Целта ни е да увеличим поливните площи в България в бърз порядък с над 2,5 млн. дка, достигайки 8 млн. дка. Без хидромелиорации няма как да очакваме повишаване на добавената стойност в сектора”, каза още министърът на земеделието и храните.

Завършилите УАСГ архитекти, инженери и геодезисти получават не само престижно образование, те поемат отговорността да проектират и изграждат инфраструктурата на нашата страна, да подобряват средата и да постигат бизнес цели“, поясни още министърът.

Изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева отбеляза значението на младите и образовани специалисти, от които все повече има нужда, предвид планираната рехабилитация на около 80% от хидромелиоративната система и необходимостта да се изгради ефективно и модерно напояване.

Ректорът на УАСГ доц. д-р арх. Гичка Кутова-Каменова заяви, че подписването на меморандума дава възможност на завършилите Университета да приложат на практика знанията си в стратегически обекти. Тя допълни, че този меморандум идва много навреме, защото връзката на образованието с бизнеса не е добре поддържана в годините. „Специално в областта на хидромелиорациите имаме какво да наваксаме“, коментира ректорът.

Основна тема в меморандума е осигуряването на по-добри възможности за кариерно развитие и реализация на студенти от Хидротехническия факултет на УАСГ, включително чрез организиране на посещения на място в сгради и съоръжения на „Напоителни системи“ ЕАД, организация на учебни и преддипломни стажове и практики. Документът предвижда още подпомагането на качеството на обучението на студенти и докторанти и партньорство при осъществяването на проучвания и научни изследвания в областта на хидротехниката, хидромелиорациите и управлението на води.

На церемония по връчването на дипломи на бакалаври и магистри министър Тахов заяви пред абсолвентите, че подписаният Меморандум отваря пред младите специалисти нова и перспективна кариерна възможност да участват в мащабен процес, важен за икономическото развитие на страната, работейки в сектор „Хидромелиорации“. Преди церемонията по връчване на дипломите, министърът поздрави лично завършващите с отличие хидроинженери Иван Гоцев и Иван Попов, които вече работят в „Напоителни системи“.

В събитието участваха още заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, директорът на Дирекция „Хидромелиорации“ в МЗХ Николай Карафизиев и експерти от Министерството, академичното ръководство и преподаватели от УАСГ, представители на ББК „Пътища“, Съюза на архитектите в България, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, „Строителна квалфикация“ ЕАД, Национален център по териториално развитие, НСОРБ и НЕК ЕАД, представители на научните среди, на професионални организации в строителството и архитектурата, инженери, урбанисти и ландшафтни архитекти.

Млади хидроинженери ще възстановяват напоителните ни системи
1062
 

Последни материали
Виж
Ставките са 70,29 лв. за говедо и 123 лв. за бивол
5 732 стопани получиха 28,8 млн. лева преходна национална помощ за говеда и биволи
ДФЗ обяви индикативния график за държавните помощи и директните плащания до края на годината
До 230 лв. е ставката за заклано говедо
ДФЗ изплати близо 1,1 млн. лв. по de minimis за реализация на говеждо месо
Практика
Обгогатяване на почвата в оранжерията през есента
Обмяна на опит
Капитанов: България би могла още от 2025 г. да въведе наземни генератори срещу градушките
Контрол
БАБХ затвори нелегална малка кланица във Видин
Свързани материали
Виж
На 23 октомври
Три ведомства подписват меморандум за сътрудничество в напояването
Образование
Земеделието се нуждае спешно от инженерни кадри в напояването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини