Начало » Новини » Страната
13.10.2024 г.

Готвят насоки за кандидатстване за одобрение на стратегии по ВОМР

Очаква се отваряне на прием в началото на януари догодина
Готвят насоки за кандидатстване за одобрение на стратегии по ВОМР

Снимка: МЗХ

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева проведе среща с представители на Асоциация Българска национална ЛИДЕР мрежа и Националната асоциация на местните инициативни групи (МИГ) в България, на която бе обсъдена възможността за отваряне на прием за стратегии по подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в началото на януари 2025 г., който да е с продължителност 60 дни. Предложението ще бъде представено на следващото заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието си селските райони 2023-2027 г.

Василева припомни, че към момента проектът на Постановление за  определяне правила за прилагане на подхода ВОМР през програмния период 2023-2027 г. е публикуван за обществено обсъждане със срок до 7 ноември. В портала за консултации тече и общественото обсъждане на проекта на наредба за прилагане на интервенциите в областта на развитие на селските райони, където също са включени текстове, свързани с подхода. „Междувременно с управляващите органи на финансиращите подхода програми ще работим по изготвянето на Насоки за кандидатстване за одобрение на стратегии за ВОМР“, обеща тя.

По думите ѝ за стартирането на подхода между финансиращите програми е договорен консенсусен механизъм за прилагане с еднофондово и допълващо финансиране. Общият бюджет по подхода ВОМР е близо 740 млн. лева, като 75% от него представляват средства от Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), а останалите 25% включват допълващото финансиране от другите оперативни програми от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд+.

„Знаем колко са важни стратегиите за развитието на местните общности, затова осигурихме възможност всички те да участват в прилагането на подхода ВОМР. Той ще се прилага на територията на цялата страна с изключение на градовете с население над 30 000 жители“, обясни заместник-министърът. Тя изтъкна, че с цел предвидимост и надграждане на постигнатото от МИГ изпълнението на подхода със средства от ЕЗФРСР ще се осъществява без значителни промени спрямо миналия програмен период.

„Предприети са мерки и за запазване на изградения по подхода ВОМР административен капацитет чрез осигуряването на допълнителни средства за текущи разходи, които да обезпечат финансово работата на екипите им до одобрението на стратегиите за ВОМР за програмния период 2023-2027 г.“, съобщи още Василева.  

От своя страна представителите на двете асоциации изразиха удовлетворение и благодариха за екипа на министерството на земеделието и храните за ползотворната съвместна работа и напредъка по стартиране на подхода.

Готвят насоки за кандидатстване за одобрение на стратегии по ВОМР
900
 

Последни материали
Виж
Третиране
Препоръки за есенна защита на овощните дървета и храсти
Огнище на птичи грип в Пловдив, засегнати са 700 птици
Дължимата ревта е 27,7 хил. лева
МЗХ прекратява договор за ползване на земя от държавния фонд в Ловешко
Франция е домакин на 45-ия Световен конгрес по лозарство и винарство
Секторната програма по пчеларство
Гръцките пчелари са получили сериозни обезщетения за загубени кошери
Регистрации
И в Италия отчитат спад в продажбите на трактори и комбайни
Свързани материали
Виж
Комитет по наблюдение
Над 700 млн. лв. е подпомагането за местните групи до 2027 година
Нормативни промени
С три месеца ще се удължи срокът за одобрение на проекти в риск по ВОМР
Увеличават броят на МИГ и се опростяват процедурите по прилагането на подхода
Бурджев обеща ръст на финансирането за подхода ВОМР
Обещание на служебния кабинет
Скоростно разработват Рибарската програма до 2027 г.
Създава се дирекция Воденото от общностите местно развитие (ВОМР)
МЗХГ представи проекти на мерки в горския сектор за новия програмен период
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини