Начало » Новини » Страната
30.07.2024 г.

С три месеца ще се удължи срокът за одобрение на проекти в риск по ВОМР

Нормативни промени
С три месеца ще се удължи срокът за одобрение на проекти в риск по ВОМР

Снимка: sinor.bg

За да се намали загубата на средства по мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., администрацията предлага промени в Наредба 4 за условията и реда за изплащане, намаляване или отказ за изплащане, или за оттегляне на изплатената финансова помощ за мерките и подмерките по чл. 9б, т. 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители. Корекциите са качени за обсъждане и по тях може да се подават предложения до 14 август, съобщават от агроведомството.

Като се припомня, че след подписване на споразумението с местните инициатевни групи МИГ те могат да правят промяна в стратегията за ВОМР по отношение на финансовите й параметри до 10 на сто от одобрения бюджет по подмярка 19.2. Все повече местни инициативни групи са се възползвали от тази възможност, като прехвърлят средства между мерките в стратегията, само че рискът да не бъдат усвоени средства нараства. С цел запазване стабилитета на стратегията и изпълнение на заложените индикатори е възможно този процент да бъде увеличен до 15 на сто, се посочва в мотивите.

Финансовата помощ по подмярка 19.4. „Текущи разходи и популяризиране на стратегия за Водено от общностите местно развитие” (подмярка 19.4) на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” ВОМР от ПРСР 2014 – 2020 г. се предоставя само на местни инициативни групи (МИГ), които имат сключено споразумение за изпълнение на стратегия за ВОМР. Подмярката има за цел обезпечаване на МИГ с необходимия финансов ресурс за ефективното изпълнение на стратегии за ВОМР и тяхното популяризиране, както и повишаване на информираността на населението относно подхода ВОМР и насърчаване на активното му участие в процеса на прилагане на стратегиите.

Предлаганото изменение не е свързано с промяна на ПРСР 2014 – 2020 г., а е във връзка с оперативното прилагане на подмярката от страна на МИГ и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

И понеже в параграф 4, ал. 4 от преходни и заключителни разпоредби на Наредба е записано, че след датата 30.09.2024 г. от страна на ДФЗ следва да се откаже всякакво изплащане за подадените заявки от МИГ, когато сумата на допустимата финансова помощ по заявките по подмярка 19.4 надхвърля 25 на сто от сумата на одобрените от ДФЗ средства от ЕЗФРСР, включително одобрената финансова помощ за текущи разходи и разходи за популяризиране, затова с писмо от ДФЗ към агроминистерството е постъпа информация за установен риск за невъзможност на някои МИГ-ве да изпълнят проектите си до 30 септември. Затова в проектонаресдбата е записано, че когато това неизпълнение е станало по независещи от МИГ причини или във връзка със забавяне на одобрението на проектите на МИГ назад във времето, затова се предлага датата, след която ДФЗ започва проследяване за спазване на горепосоченото задължение на МИГ да бъде променена от 30.09.2024 г. на 31.12.2024 г.

Това ще осигури възможност, както на МИГ, така и на ДФЗ, за одобрение на по-голям брой проекти към стратегиите за ВОМР, с което ще се намали рискът от неизпълнение на съответното задължение на МИГ.

С три месеца ще се удължи срокът за одобрение на проекти в риск по ВОМР
1662
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
МИГ „Нови пазар – Каспичан“ осигури пари за девет нови проекта с безвъзмездна финансова помощ от ДФЗ
С участието на 3 български и 4 словенски МИГ-е
На 6 и 7 септември фермери от Елхово организират екоизложение
Проекти на местни инициативни групи
Фестивал за цифровизацията в 8 общини се проведе от 26 до 28 юли в Априлци
Още 8 млн. лв. са осигурени за текущи разходи и популяризиране на стратегии на МИГ
До 15 януари за стопанства в общините Тервел и Крушари
Добруджанска МИГ започва прием по подмярката за инвестиции
МИГ Костенец обяви прием по мярка „Инвестиции в земеделски стопанства“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини