Начало » Новини » Света
12.10.2024 г.

Русия си набеляза за цел украинските пристанища и износа на зърно

С трето нападение за последните 4 дни и общо 60 за 3 месеца
Русия си набеляза за цел украинските пристанища и износа на зърно

Руската армия за пореден път нападна цивилен кораб с балистични ракети в украинско морско пристанище, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в една от социалните мрежи. „Цел на врага отново бе пристанищната инфраструктура. Врагът улучи цивилния контейнеровоз Shui Spirit, плаващ под знамето на Панама”, уточни Кипер. Корабът е пристигнал на 9 октомври в пристанището Черноморск от румънската Констанца.

Председателят на областната военна администрация посочи, че вследствие на вражеското нападение за съжаление са починали 6-има души, а 11 са ранени, от които 7 са в тежко състояние. Всички пострадали са украинци, като им се оказва цялата необходима помощ.

Той припомни, че това е вече 3-то нападение срещу цивилен кораб за последните 4 дни, като според него Русия се опитва да спре дейността на Украинския зърнен коридор, убивайки цивилни и разрушавайки инфраструктурата. „Органите на реда ще документират поредното руско престъпление”, подчерта той.

През нощта срещу 6-ти октомври край един от кейовете в морското пристанище Южни бе повреден цивилният кораб PARES, плаващ под знамето на Сейнт Китс и Невис, натоварено с царевица за износ, се посочва в съобщение на министерството на развитието на общините, територията и инфраструктурата на Украйна. „За щастие нито един от 15-те членове на екипажа, египетски и сирийски граждани, не пострада. Това бе 20-ият цивилен кораб, което получи повреда вследстие на руски нападения”, сподели тогава украинският вицепремиер за възстановяването и министър за развитието на общините и териториите Олексий Кулеба.

На 7 октомври под удара на руска балистична ракета по пристанищната инфраструктура на Одеса попадна корабът OPTIMA, плаващ под знамето на Палау. „За съжаление загина човек. Пострадаха още 5-има чужденци, членове на екипажа. В момента им се оказва медицинска помощ. Корабът едва бе влязъл за товарене, но след няколко часа се превърна в мишена за агресора”, обяви Кулеба. Жертвата се оказа украинецот пристанищните работници.

Агресорът целенасочено засилва нападенията си срещу пристанищната инфраструктура в южна Украйна, като целта е понижаване на украинския потенциал за износ и съзнателно предизвикване на продоволствена криза в онези части на света, които зависят пряко от доставките на украинско зърно, изтъкват от министерството на развитието на общините, териториите и инфраструктурата на Украйна, цитирани от електронното издание AgroPortal. „Цел на вражеския огън на първо място са пристанищата, цивилните кораби и зърнените складове. За последните 3 месеца например врагът извърши 60 такива нападения. В резултат бяха повредени и унищожени почти 300 обекта на пристанищната инфраструктура, 177 транспортни средства и 22 цивилни кораба. Пострадали са 79 души, сред които пристанищни работници, служители в логистични компании и корабен екипаж”, подчерта украинският министър. Той бе категоричен, че всяко военно престъпление е документирано от органите на реда и Русия ще отговаря за всяко нападение срещу гражданското, човешкото и международното право.

„На свой ред светът трябва да реагира адекватно на тези нападения, тъй като последиците от огъня се усещат не само в Украйна. Това се отразява преди всичко на държавите от световния юг и Европа. Към днешна дата над 40 държави получават нашето зърно – сред тях са Египет, Либия, Тунис, Алжир, Китай, Виетнам, Индонезия, Испания, Турция, Нидерландия”, отбеляза Кулеба. Според него световната общност трябва да увеличи натиска върху Русия, тъй като мълчанието и бездействието само засилват чувството за безнаказаност у врага. 

Русия си набеляза за цел украинските пристанища и износа на зърно
2224
 

Последни материали
Виж
Третиране
Препоръки за есенна защита на овощните дървета и храсти
Огнище на птичи грип в Пловдив, засегнати са 700 птици
Дължимата ревта е 27,7 хил. лева
МЗХ прекратява договор за ползване на земя от държавния фонд в Ловешко
Франция е домакин на 45-ия Световен конгрес по лозарство и винарство
Секторната програма по пчеларство
Гръцките пчелари са получили сериозни обезщетения за загубени кошери
Регистрации
И в Италия отчитат спад в продажбите на трактори и комбайни
Свързани материали
Виж
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
Добри новини за родния фермер
В Русия се заговори за ограничаване на износа на пшеница
Германия отпусна 900 хил. евро помощ за фермерите в Украйна
Сортовото разнообразие на пшеницата - твърда пшеница
Маслодайните култури обаче отчитат спад въпреки рекорда при рапицата
Индия прибра рекордна зърнена реколта през миналия сезон
Украински земеделските производители са подали общо 2052 заявления за 200 тонни „ръкави“ за с зърно
Украинските фермери ще съхраняват зърно реколта 2024 в „ръкави“ на полето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини