Начало » Новини » Света
27.09.2024 г.

Европейския млечен борд със силни препоръки към новия еврокомисар по земеделие

Европейския млечен борд със силни препоръки към новия еврокомисар по земеделие

Препоръките в стратегическия диалог все още не съдържат важни аспекти според членовете на Европейския млечен борд. Млекопроизводителите изпратиха препоръки към новия еврокомисар Кристоф Хансен. Новият еврокомисар по земеделието трябва да вземе предвид: 

За осигуряване на Справедлива и конкурентна верига за създаване на стойност на храните от Европейския млечен борд (ЕМБ) искат укрепване на позицията на земеделските стопани във веригата за създаване на стойност на храните. В една от първите препоръки в документа се говори за необходимостта от укрепване на позицията на производителите във веригата на стойността, като по този начин се засяга ключов въпрос. ЕМБ би искал да подчертае специално следните подточки от резюмето и да уточни какво трябва да се направи, за да се гарантира тяхното изпълнение:

Повишаване на прозрачността в хранителната верига

Важно е да се работи за създаване на прозрачност по цялата хранителна верига. На ниво производители това се прилага на практика много ефективно, тъй като изчисляването на производствените разходи вече е доста развито. Другите звена по веригата - преработвателите трябва спешно да наваксат изоставането си и следва да бъдат подкрепени или дори задължени да направят това от политиците.

В качеството си на представител на млекопроизводителите ЕМБ от много години работи с надеждни методологии за изчисляване на разходите на ниво производител и е убеден, че актуалните изчисления са много важен аспект. Вече съществуват високонадеждни методики за изчисляване на разходите, които са представителни и международно сравними и предоставят близки до реалността данни за разходите, както и възможност за изготвяне на навременни заключения. Въпреки това, изчисленията, извършвани от ЕС, са твърде отдалечени във времето и следва спешно да бъдат подобрени по отношение на актуалността, а оттам и на значимостта. В допълнение към този фактор има и друг важен момент, който е от съществено значение за надеждните и полезни изчисления на разходите: Трябва да се включат реалните производствени разходи, включително подходящо и справедливо възнаграждение за производителите, както и разходите за допълнителни услуги. За млечния сектор например Бюрото за социология на селските райони и земеделие (БАСЗР) е разработило доказана, утвърдена в продължение на много години методология за изчисляване на разходите, която отговаря на горепосочените изисквания.

Подкрепа за сдружаване

В документа за стратегически диалог се говори и за необходимостта от подобряване на сътрудничеството между производителите. В този контекст ЕМБ препоръчва да се преразгледат условията за обединяване на производителите, т.е. организациите на производителите да преговарят с преработвателите от името на група производители. Тези условия следва да бъдат подобрени на равнище ЕС, тъй като обединяването на производители не отбелязва достатъчен напредък в Съюза. Необходимо е по-силно и по-ефективно насърчаване на обединяването чрез повишаване на ограниченията за обединяване. Например на млекопроизводителите трябва да се позволи да се обединяват в брой, който да ги постави на равна нога с преработвателите по отношение на пазарната им сила. Необходимо е потенциално ниво на обединяване отговаарщо на 30 % от обема на произведеното мляко в ЕС в целия Съюз, като не трябва да има ограничения за обединяването на национално равнище.

Що се отнася до кооперациите, важно е да се отбележи този ключов аспект: Поради нарастващата дистанция между кооперациите и техните производители - тенденция, която засегна много кооперации и която означава, че производителите не получават по-добри условия чрез тези структури, ЕМБ трябва ясно да предупреди за риска от създаване на фалшиви съюзи. Грешка е да се насърчава кооперативната система като решение сама по себе си. Въпреки че определено е в интерес на кооперацията да се представи като структура, която носи добавена стойност, за да оправдае съществуването си, дългогодишният опит на земеделските стопани показва, че членството в кооперация не означава общо подобряване на положението на производителя във веригата на стойността поради нарастващото разминаване между интересите на производителите и тези на преработвателните кооперации. Удобното положение, при което загубите от управлението на кооперацията могат да се прехвърлят върху членовете, също пречи на кооперациите да възприемат по-ефективни бизнес практики сами по себе си.

По-добро справяне с нелоялните търговски практики

Вече има директива на равнище ЕС, която разглежда този въпрос. Тя обаче не е достатъчна. Важна мярка за подобряване на ситуацията би била включването на въпроса за нелоялните цени в директивата или приемането на законодателство, което да разглежда този конкретен въпрос в други области. Това би трябвало да гарантира, че ще се спре унищожаването на стойността на ниво производител поради цени, които не покриват производствените разходи. Това законодателство трябва да включва следните основни точки:  

Когато става въпрос за отношенията между производителите и преработвателите: Цените трябва задължително да са по-високи от производствените разходи.

В отношенията между преработвателите и търговците на дребно: Цените не могат да бъдат по-ниски от разходите.

На ниво търговия на дребно: Потребителските цени не могат да бъдат по-ниски от реалните покупни цени на продуктите.

По точка 1.3) Подготовка на Обща селскостопанска политика (ОСП) 

В точка 1.3 се говори за реформа на ОСП. ЕМБ счита, че следните точки и предложения във връзка с насърчаването на положителни резултати в областта на околната среда, социалната сфера и хуманното отношение към животните биха били особено важни, когато става въпрос за осъществяване на реформа:

Мерките за опазване на околната среда и климата могат да бъдат успешни само ако създадем положителни стимули, ако на производителите се гарантира покриване на разходите като минимум и ако мерките са реалистични. Ето защо, както вече беше споменато по-горе, е важно да се гарантира, че разходите за мерките, прилагани от производителите, се покриват най-малкото от цената, а в най-добрия случай водят до по-добри маржове на печалба за тях. В миналото това не беше управлявано правилно и в резултат на това изискванията за устойчивост само увеличиха финансовия натиск и дефицита сред производителите, които и без това бяха в много затруднено положение. Това не е начин за успешно прилагане на една стратегия. Освен това не е възможно тези допълнителни, значителни изисквания да бъдат финансирани от настоящия бюджет на ОСП. Важно е да се гарантира, че тези средства ще бъдат предоставени от пазара, както и чрез допълнителни публични средства, ако е необходимо, за да се осигури покриване на разходите и необходимите маржове на печалба.

По точка 1.5) Насърчаване на глобалния преход

Съгласуваност между търговската политика и изискванията за устойчивост

Що се отнася до връзката между търговската политика и политиката за устойчивост, документът призовава за по-голяма съгласуваност. ЕМБ подкрепя това искане и изтъква необходимостта от огледални клаузи, така че вносните продукти да отговарят на стандартите на ЕС, както и необходимостта от пълно изключване на селскостопанските продукти от обхвата на споразуменията за свободна търговия.

По точка 2.1) Да направим здравословния и устойчив избор лесен

Като представител на млекопроизводителите, ЕМБ гледа много критично на исканията в доклада, които постулират насърчаване на производството на растителна основа за сметка на намаляващите животински продукти. Млечните продукти например играят много важна роля в храненето на нашето население в продължение на хиляди години, а млечният сектор има и важен положителен принос за околната среда и климата. Ето защо намаляването на това производство би било проблематично на няколко нива и нежелателно за ЕС.

По точка 2.2) Подобряване на устойчивите земеделски практики

Както вече беше споменато по-горе, мерките и стратегиите не могат да продължават да пренебрегват реалния живот, пазара и общото развитие и трябва да отчитат и положението на производителите. Те трябва да действат с оглед на реалните условия в селскостопанския сектор и заедно със земеделските производители, а не срещу тях. Това важи например и за подпомагането на биологичното производство, споменато в настоящата статия. Важно е да се помни и да се подкрепя подходящ подход, който гарантира, че предлагането на биологични продукти е съобразено с търсенето на същите. В миналото наблюдавахме увеличаване на биологичното производство без съответно увеличаване на търсенето. Това доведе до обезценяване на биологичните продукти и до напускане на сектора от много биологични земеделски стопани поради спада на цените. Ето защо подход, който просто цели увеличаване на биологичното производство, не е достатъчен. Всъщност той би могъл да има обратен ефект - утвърдени производители да напуснат биологичния сектор и да се върнат към конвенционалното производство поради нарастващия дисбаланс между търсенето и предлагането.

По точка 3.3) Надеждно управление на риска и кризи

В тази област авторите на документа посочват, че селскостопанският сектор се нуждае от стабилни инструменти за управление на кризи, тъй като настоящото управление е неефективно и недостатъчно. Конкретно за млечния сектор ЕМБ посочва Програмата за пазарна отговорност като ефективен инструмент за справяне с често срещаните кризи, свързани със свръхпроизводство и срив на цените.

По точка 4.1) Подкрепа за бъдещите поколения земеделски стопани

По тази точка в документа са направени правилни ключови препратки: Особено важно е секторът да стане привлекателен за младите хора. В този контекст ЕМБ подчертава съществената предпоставка за рентабилно производство: Големият финансов недостиг, който за съжаление е обща реалност за производителите днес, отблъсква следващото поколение. Ето защо ЕМБ изтъква необходимостта от осигуряване на достатъчни маржове за производителите, които могат да бъдат постигнати само чрез цени, по-високи от производствените разходи. Ето защо е от съществено значение рамката на селскостопанската политика да бъде снабдена с инструменти, като например законодателството, споменато във връзка с точка 1.1, което прави цените над разходите задължителни, огледалните клаузи, споменати във връзка с точка 1.5, както и гореспоменатата програма за пазарна отговорност.

По точка 5.5) Социалните иновации като фактор за устойчиво земеделие

В документа за стратегически диалог се споменават социалните иновации, които произтичат от базови инициативи за решаване на проблеми в сектора и за които следва да се проучат пречките. В този контекст ЕМБ би искал да спомене проекта „Справедливо мляко“ като важна социална иновация в селскостопанския сектор. Той е въведен в много страни в отговор на проблемите с доходите, с които се сблъскват производителите. Този проект също трябва да се справи с някои пречки - например прекомерното регулиране, което трябва да бъде премахнато от политиците. Освен това тази важна социална иновация трябва да бъде публично призната и насърчавана от ЕС и държавите членки, за да се засили още повече положителният ѝ ефект върху сектора.

Европейския млечен борд със силни препоръки към новия еврокомисар по земеделие
513
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 24-27 септември 2024 година
Търговията със зърно на борсата замря, появи се предлагане на слънчоглед
Над 20 милиона лева безвъзмездна помощ получиха 2 822 украински фермера
Обявени са европейските награди за биофермерите на 2024 г.
Австрийка беше избрана за най-добър биофермер в Евросъюза за 2024 г.
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 27 септември – 3 октомври 2024 година
Очертава се риск от падане на слани в началото на октомври
Последна статистистика
Хранителни отпадъци в ЕС възлизат на 132 кг на жител
Призив към следващия парламент
Време е и в България да има данък върху захарта и сладкишите
Свързани материали
Виж
Възможностите за подобряване на СЕУ и очертаването на площите обсъдиха фермери с експерти на МЗХ
Тахов: Субсидиите към животновъдите се изплащат регулярно и своевременно
Скандалът на годината - продължение
Ники Василиев: Унищожихме 200 телета, а нямаме храна и за зимата!
Ставката е 699,88 лв. на хектар
ДФЗ преведе 7,2 млн. лева на 111 животновъди по еко схемата за биологично животновъдство
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Подкрепа
От НАЗ събират средства за пострадалите животновъди в Сакар планина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини