Кипваме в тенджера оцета и ябълковия сок, махаме пяната, слагаме подправките, завити в марля и варим 10 минути. Изваждаме подправките от отварата. Измиваме доматите и ги набождаме с клечка за зъби. Измиваме босилека и отделяме листата от стъблата им. Подреждаме зеленчуците на слоеве и наливаме толкова гореща марината, че доматите да са покрити 2-3 см под ръба на буркана. Леко разтърсваме буркана, за да изплува въздуха и затваряме плътно с капачка, стерилизираме 15 минути. Тази зимнина е изискана гарнитура към месо, а също и за спагети.
Продукти за 1-литров буркан: 1 кг средно големи домати, 4 с.л. ябълков оцет, 300 мл ябълков сок, 2 с.л. зърна черен пипер, 2 ч.л. карамфил на зърна, 2 с.л. кориандър, 3 пръчици канела, 3 сушени люти чушлета, 1 връзка пресен босилек