Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.09.2024 г.

Употребата на хербициди в борбата с плевелите

Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите

В две поредни публикации Синор БГ представя системата за борба с плевелите в земеделските площи. Темата започна с характеристика на плевелите от гледна точка на практиката. Посочено беше значението на обработката на почвата за намаляването на плевелната плътност. Темата продължава с материал за продуктите за растителна защита, унищожаващи плевелите. Тези продукти са известни като хербициди. Те могат да бъдат класифицирани според начина на действие спрямо прицелния организъм (плевела) и според времето и начина за употреба в зависимост от агротехнологията, съответно от развитието на културното растение, което трябва да бъде защитено от конкуренцията на плевелите. Така е, защото растителната защита е най-успешна, когато е осъществена като система от мероприятия: обработка на почвата, редуване на културите (сеитбообръщение), чист от плевелни семена посевен материал и др..

Борба с плевелите след прибиране на реколтата

Според начина на действие хербицидите са контактни и системни. Контактните действат след досег с плевела, увреждайки растителната тъкан в мястото на попадане. Това са хербициди от по-старо поколение. Те са използвани за масова употреба срещу щирок спектър от плевелни видове чрез обработка на площи, които трябва да бъдат освободени от нежеланата растителност. При това има опасност за културни растения, които не са устойчиви към употребения хербицид. Ето защо хербицидите от тази група трябва да бъдат употребявани ограничено при подходящи метеорологични условия (тихо време, безветрие) и насочено със специална техника. Недостатък на много от контактните хербициди е, че след тях плевелите могат да оцелеят, макар увредени и с потиснато развитие за определен период от време.  

Хербицидите със системно действие запазват растителната тъкан в мястото на попадане. Активното вещество прониква и се разпространява в организма на плевела, В някои случаи то се насочва към кореновата система, т. нар. базипетално придвижване, за да предизвика загиване на растението след кратък период от време. В този случай прилагането може да стане не само чрез пръскане, но и чрез намазване на плевелите, когато трябва да бъдат предпазени културните растения.

Други системни хербициди потискат растежа на плевела, който се изражда и губи конкурентност спрямо културното растение. Системните хербициди от този вид са известни в специализираната литература като хормонални. Те имат предимството, че в препоръчаните дози засягат само широколистните плевели, докато срещу културните житни не са вредни. Това свойство се нарича избирателност (селективност). Употребата на селективни хербициди за защита на житни посеви също може да застраши намиращи се в близост лозя, зеленчукови градини и др., когато става във ветровито време и препаратът може да бъде отнесен към широколистните културни видове.

Употребата на хербицидите в течение на годината може да стане преди сеитбата или разсаждането. Има хербициди, предназназначени за внасяне в почвата. Те се внасят и размесват (инкорпорират) в нея. Това е удачна практика за трайните насаждения лозя и овощни градини, където културните растения са укрепнали и имат добре развита в дълбочина коренова система. При употрбата на почвени хербициди специалистите трябва да вземат под внимание плътността на почвата, дълбочината на почвения пласт и наклона на терена, съответно посоката на оттичане на повърхностната вода, защото има опасност от нежелано натрупване на активното вещество или от попадането му в площи и водоеми с нежелана последица за културни растения и животни.  

След поникването на кулурните растения употребата на хербициди крие рискове за тях и важи правилото от медицината първо да няма вреда. (Край)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита           

Употребата на хербициди в борбата с плевелите
732
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Доверете се отново на Галера™ Супер - Най-широкоспектърният вегетационен хербицид срещу широколистни плевели в маслодайна рапица
Белкар™ - Революцията в борбата с кръстоцветни плевели при рапица
CTS, или в превод Затворена Система за Прехвърляне, прави зареждането на пръскачките по-бързо, по-лесно и по-сигурно от конвенционалните методи
БАСФ представи екологичната иновация Easyconnect (CTS)
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Когато искате с едно третиране да унищожите всички плевели в царевица
Ариго™ ВГ - хербицидът за контрол на всички важни плевелите при царевица
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини