Начало » Новини » Страната
16.09.2024 г.

Нито един проект на зърнопроизводители не е набрал минималните 57 точки по НПВУ

Нито един проект на зърнопроизводители не е набрал минималните 57 точки по НПВУ

Отчетът на Министерството на земеделието и храните по изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), направен на последното заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за възстановяване и устойчивост, показва, че при кандидатстването по процедурата „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ нито един зърнопроизводител не е набрал минималните 57 точки, за да получи подпомагане.

Това съобщи за синор.бг председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, който посочи, че тази тенденция буди силна тревога, защото вече пета година по инвестиционните схеми се дават приоритети на уязвимите сектори, което те не оспорват. Но е редно да има разпределение на бюджетите за модернизация и в сектор „Зърно“, тъй като техниката в това производство се амортизира много по-бързо. А дори младите фермери вече нямат достъп до подпомагането и това се видя от приема на проекти по ПВУ, посочи Проданов. И поясни, че максималният брой точки, които младите зърнопроизводители са набрали в този прием, са 55, докато точките за фермерите над 40 години са 50 – твърде далеч от 57-те точки, набрани от останалите сектори. 

За да не бъде разбран погрешно, Проданов поясни, че зърнопроизводителите подкрепят приоритизирането на уязвимите сектори като „животновъдство“ и „плодове и зеленчуци“. Само че, когато бюджетите за инвестиционното подпомагане са силно орязани, а зърнопроизводителите не набират достатъчно точки, проектите им биват отхвърляни и това силно орязва достъпа на тези стопани до модернизация и инвестиции в нови трактори, комбайни и друга техника.

В тази връзка асоциацията ще инициира диалог с всички браншови организации и с администрацията, така че при бъдещи приеми на проекти по инвестиционните схеми на Стратегическия план да има промяна в критериите за оценка. Вариантите са или бюджетите за тези интервенции да се разпределят по сектори, за да се осигурят еднакви условия за вкички. Или при точкуването да има изисквания, даващи равни възможности за класиране на проектите, като се въведат нови критерии. Известно е, че зърнопроизводителите натоварват капацитета на своята техника пълноценно, затова и амортизациите при тях са по-големи. Всичко това трябва да се отчита, така че и секторът на зърнопроизводството да има достъп до инвестиции, поясни председателят на НАЗ

Припомняме, че при приема по процедура № BG-RRP-6.004 „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) бяха депозирани 3 988 проекта. Одобрени бяха 1 558 инвестиционни предложения на стойносто от 320 503 126 лева. Бюджетът за този прием беше 318 048 200 лева без ДДС плюс невъзстановим ДДС в размер на 63 609 639,28 лв., отпуснати от държавния бюджет.

Нито един проект на зърнопроизводители не е набрал минималните 57 точки по НПВУ
17919
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Кабинетът удължи срока за внасяне на проектопромени в НПВУ, в частта „Биоразнообразие“
ДФЗ облекчава административните изисквания за инвестициите в технологии и екологична модернизация от НПВУ
Ръководство на ДФЗ за бенефициерите по Националния план за възстановяване и устойчивост
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
Скоро МЗХ ще пусне указания и условията за кандидатстване по другите 2 процедури
Чакаме зелен сигнал от ЕК за плана за възстановяване и устойчивост
За инвестиции в модернизация и центрове за плодове и зеленчуци
Процедури по плана за възстановяване са обявени за повторно обществено обсъждане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини