Начало » Новини » Интервю
12.09.2024 г.

Георги Тахов: Ако ЕК одобри анализите ни, кризисният резерв за първи път ще бъде отворен за България

След заседанието на Съвета на ЕС
Георги Тахов: Ако ЕК одобри анализите ни, кризисният резерв за първи път ще бъде отворен за България

Снимка: sinor.bg

Ден след провеждането на неформалното заседание на Съвета на министрите по земеделие и селски райони ва Европейския съюз, състояло се от 8 до 10 септември в Будапеща, разговаряме с министъра на земеделието Георги Тахов по повод темите, обсъждани между държавите-членки преди окончателното сформиране на новата Европейска комисия.

Г-н Тахов, за пореден път България предлага да се даде свобода на държавите членки при прехвърлянето на бюджети по ПРСР 2014-2020 г. - от една инвестиционна мярка в друга. Има ли шанс Съветът на ЕС да подкрепи искането ни?

Преди два месеца за първи път предложих по различните схеми и подмерки, където има остатъчни неусвоени бюджети от ПРСР, прилагана в преходния период 2021-2022 година, държавата членка да може се разпорежда, така че средствата да отидат навреме към земеделските производители, особено в тежки години, на каквито сме свидетели след ковид пандемията и войната в Украйна. Става въпрос за проекти, одобрени в преходния период, където отваряхме допълнителни приеми по инвестиционните мерки. Средствата трябва да бъдат усвоени до края на тази и до края на следващата година, затова е важно всяка държава членка да има гъвкавост при разпрореждането и с прехвърлянето на бюджети. За голяма част от проектите ДФЗ е в напреднала фаза на обработка и ако успеем да осигурим средства за разплащане, по този начин ще подобрим инвестиционния климат отрасъла.

Кои държави вече са подкрепили българското предложение?

Когато еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски беше в България по моя покана, направих това предложение и вече 10 държави в ЕС ни подкрепят. Очаквам още при сформирането на новата Европейска комисия (ЕК) да получим положително становище, защото към момента подобни стратегически решения не се вземат от сегашния състав на Еврокомисията.

Миналата седмица съобщихте, че заради природните катаклизми през лятото министерството е поискало от Европейската комисия да бъде отворен кризисният резерв на ЕС за подпомагане на селскостопанския сектор. За кои продукти искаме подпомагане?

Преди да отправим нашето искане за отваряне на резерва, така че пострадалите от пожарите и сушата българските фермери да получат обезщетения, в МЗХ направихме пълен анализ на щетите. Обследвахме пораженията от климатичните промени и пожарите, които се определят като форсмажорни обстоятелства. Направихме съпоставка с историческите данни от предишните години с размер на култури и площи. Това, което реално е повлияно от тазгодишните климатични промени, са част от секторите животновъдство, „плодове и зеленчуци“ и зърнопроизводство – слънчоглед и царевица.

Подпомагането се отпуска от селскостопанския резерв на ЕС за управление при кризи и при него няма национално съфинансиране.

Целта е силно пострадалите фермери, особено при зърнопроизводството, да се възползват от този механизъм.

За какъв бюджет става въпрос?

На този етап е рано да кажем, тъй като въз основа на анализа, който ние сме изпратили в Еврокомисията, те ще извършат и своите проверки. Едва тогава ще стане ясно с какъв бюджет бихме могли да подпомогнем сектора. Към днешна дата продължаваме да изпращаме данни, които от ЕК изискват от нас, така че комуникацията продължава. И ако искането ни бъде одобрено, този механизъм ще бъде отворен за първи път за България. За нас е важно, закщото катаклизмите, които браншът преживя тази година, наистина бяха много и тежки – като се започне с градушките, последвалите необичайно високи температури, продължили с месеци, и пожарите.

Има ли шанс украинската помощ да бъде ли отпусната преди 30 септември?

Там работим по споразумението между предишното правителство и браншовите организации, което фиксира точен бюджет и дати. Гарантирам, че всичко ще бъде спазено – имаме необходимия бюджет, ще спазим и сроковете.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Георги Тахов: Ако ЕК одобри анализите ни, кризисният резерв за първи път ще бъде отворен за България
8629
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Пред президента Румен Раден
Изборът на Георги Тахов за агроминистър остава и във втория служебен кабинет
Срещата е с начало 16 часа
Министър Тахов се среща с БАК заради исканата оставка на неговата заместничка
Министър Тахов:
Био производителите, пострадали от пожари и природни бедствия, ще запазят подпомагането си
МЗХ сформира комисии за оценка на селскостопанските щети в опожарените райони
Да се спре вноса на яйца от Украйна
Министър Тахов: Необходимо е да се въведе нов финансов инструмент за защита на фермерите при кризи
Еврокомисарят е за първи път в България
Основните срещи на Януш Войчеховски са с фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини