Начало » Новини » Страната
11.09.2024 г.

Държавата увеличи парите за университетите със специалности „Растениевъдство“, „Животновъдство“, „Ветеринарна медицина“ и др.

Държавата увеличи парите за университетите със специалности „Растениевъдство“, „Животновъдство“, „Ветеринарна медицина“ и др.

Министерски съвет прие да се увеличат средствата, които държавните висши училища ще получават за обучение на студенти и докторанти по важни за икономиката специалности в съответствие с потребностите на пазара на труда. По-голямо финансиране се предвижда и за университетите, които осигуряват по-високо качество на обучението.

Обхванати ще бъдат общо 140 615 студенти и докторанти. Средствата за финансиране на тяхното обучение се увеличават със 138,8 млн. лева.

Това предвиждат приетите от Министерския съвет изменения на постановленията за определяне на диференцирани нормативи за издръжка на обучението за един студент по професионални направления и за определяне на средствата от държавния бюджет за издръжка на обучението в държавните висши училища в зависимост от комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда.

С измененията се повишават коефицентите, по които се умножава базовият норматив за издръжка на обучението на един студент в 47 професионални направления. Сред тях са „Математика“, „Информатика и компютърни науки“, „Биологически науки“, „Химически науки“, „Обществено здраве“, „Здравни грижи“, „Ветеринарна медицина“, „Физически науки“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Педагогика“, „Растениевъдство“, „Животновъдство“, „Общо инженерство“ и други.

С промените се усъвършенства и механизмът за диференцирано финансиране на висшето образование според комплексната оценка за качеството. Тя се формира на базата на различни индикатори като реализация на пазара на труда на завършилите, учебен процес и научни изследвания във висшето училище.

Държавата увеличи парите за университетите със специалности „Растениевъдство“, „Животновъдство“, „Ветеринарна медицина“ и др.
2096
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Близо 2000 първокурсници започнаха обучение в Тракийски университет - Стара Загора
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Дипломираните студенти ще имат гарантирано работно място в държавните горски предприятия
Предстоящо
На 8 ноември ще се проведе форум за насърчаване на младежкото предприемачество
Увеличиха стипендиите на студентите, за някои специалности става 140 лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини