Начало » Новини » Страната
03.09.2024 г.

Интересът към горската педагогика нараства и обхваща все повече целеви групи

Над 90% от пожарите отново са предизвикани от небрежност
Интересът към горската педагогика нараства и обхваща все повече целеви групи

Интересът към горската педагогика в България нараства с всяка година и обхваща все повече целеви групи. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов при откриването на XVIII-тия Европейски конгрес по Горска педагогика в Юндола. Форумът се провежда ежегодно, но за първи път страната ни е домакин на събитието. Темата на тазгодишното издание е „Европейските гори, засегнати от пожари, суша и бури – предизвикателство за Горската педагогика“.

Заместник-министър Маринов подчерта, че горската педагогика е най-резултатният и достъпен начин за възстановяване на връзката между обществото и природата. Той посочи, че за постигане на по-добра комуникация между лесовъдите и обществото, през последните  няколко години в България са разработени програми за обучение на деца и подрастващи. „Те са свързани с разбирането за лесовъдската професия, екологичните взаимовръзки в природата и правилното отношение на хората към околната среда. Ежегодно стотици ученици в страната преминават през тези обучителни курсове“, изтъкна заместник-министър Маринов.

Опожарените горски площи само за първите 8 месеца на тази година превишават над 2 пъти стойностите за предходната 2023 г. „Над 90% от пожарите отново са предизвикани от човешка небрежност. Поради това темата на Конгреса е особено актуална за нашето горско стопанство“, посочи още той. По думите му,  данните показват, че само професионалните усилия на лесовъдите няма да са достатъчни, за да се справим с предизвикателствата на променящия се климат. Зам.-министър Маринов бе категоричен, че е необходимо да се повиши информираността и да се осигури ефективната ангажираност на цялото общество, за да се намалят последствията от предстоящите природни катаклизми.

Той каза още, че България е една от държавите в Европа, които са сравнително силно засегнати от промените в климата. „Те се изразяват основно в повишаване на средните годишни температури, намаляване общото количество на валежите и силно неравномерното им сезонно разпределение. В последните години се наблюдава значително засушаване в южните и източните райони на страната. Тази година сушата достигна рекордни стойности и стана видима и осезаема за обществото, с възникването на поредица от опустошителни пожари довели до значителни щети“, допълни още заместник-министър Маринов и подчерта че провеждането на Конгреса по горска педагогика е събитие за нашето лесовъдство и признание за усилията на горските служители да популяризират принципите на отглеждане и стопанисване на горите сред обществото.

Във форума участват над 120 експерти от държави-членки на Европейския съюз, от които 70 горски педагози от България. Лекторите ще представят опита и предизвикателствата в работата си с различните целеви и възрастови групи по темата на конгреса. В периода до 5 септември в базата на Учебно-опитно горско стопанство „Георги Ст. Аврамов“ в Юндола ще се проведат дискусии, обменят добри практики и предложения за нови методи и подходи за подобряване на дейността на горската педагогика.

Интересът към горската педагогика нараства и обхваща все повече целеви групи
1231
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини