Начало » Новини » Страната
01.09.2024 г.

Глобален форум за прехрана и земеделие 2024

Глобален форум за прехрана и земеделие 2024

На Глобалният форум за прехрана и земеделие 2024 в Берлин около 2000 международни гости обсъдиха хранителните системи на бъдещето и как да си сътрудничим още по-тясно за постигане на целите за устойчиво развитие хранителните системи.

За първи път дебатът на високо равнище се организира съвместно от Федералното министерство на храните и земеделието (BMEL) и Мюнхенската конференция по сигурността (MSC). Федералният министър на земеделието Джем Йоздемир, комисарят от Африканския съюз (АС) Жозефа Сако и Джанет Маро (главен изпълнителен директор на Sustainable Agriculture Tanzania (SAT) обсъдиха, наред с другото, темата „Храна, климат и сигурност: Заедно за по-безопасно утре“. Дискусията беше модерирана от д-р Михаел Верц (MSC).

Основни резултати от 16-ата конференция на министрите на земеделието в Берлин:

Прилагане на правото на човека на подходяща храна: Адекватната храна трябва да бъде налична, достъпна и на достъпни цени за всички. Целта на министрите е да засилят прилагането на Доброволните насоки на ФАО относно правото на храна и да повишат осведомеността за насоките.

Устойчива и устойчива трансформация на хранителните системи: Министрите се ангажираха да ускорят трансформацията към устойчиво, местно, адаптирано към конкретните условия и гъвкаво селско стопанство, за да се постигне ЦУР 2 за нулев глад и други цели за устойчивост на Програмата до 2030 г.

Управление на климата и биоразнообразие: Агроекологичните подходи, биологичното земеделие, системите за агролесовъдство и кръговата икономика ще допринесат за ограничаване на кризата с климата и загубата на биологично разнообразие. Министрите имат за цел да подкрепят регионалните цикли, регионалните вериги за доставки и устойчивото потребление.

Укрепване на уязвимите групи: Уязвимите групи са особено засегнати от продоволствената несигурност, недохранването и множеството кризи и затова ще бъдат укрепени. Равнопоставеното участие, по-специално на младото поколение и на жените, е от решаващо значение.

Засилване на ролята на жените в селскостопанския сектор: Министрите имат за цел да намалят неравностойното третиране на жените в селското стопанство, включително на ръководни длъжности, и да подобрят достъпа на жените до земя и производствени ресурси.

Устойчивостта се нуждае от функционални структури: Това се отнася по-специално за сигурните права на собственост върху земята, достъпа до висококачествени семена и справедливия достъп до финансиране и инфраструктура в селските райони. Министрите имат за цел да създадат системен подход чрез междусекторна координация и съгласуваност на политическите мерки.

Намаляване наполовина на разхищението на храна в световен мащаб: Целта е до 2030 г. драстично да се намалят загубите на храна и хранителните отпадъци по цялата верига на стойността. За да се постигне тази цел, конкретните цели трябва да бъдат допълнени от ефективни мерки; загубите и разхищенията на храни трябва да се измерват и всички заинтересовани страни трябва да предприемат ангажирани действия - от първичното производство до частните домакинства.

Подобряване на управлението на продуктите за торене и растителна защита: Министрите имат за цел да засилят устойчивото производство и използване на торове, за да се стабилизират добивите и да се избегне недостигът им в световен мащаб. Управлението на торовете ще бъде част от интегрираното и устойчиво управление на земята. Министрите се стремят да подкрепят страните от глобалния юг в устойчивото производство на торове

Глобален форум за прехрана и земеделие 2024
1080
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
ДФЗ вече е изплатил 99,9% от средствата по ЕФГЗ за кампания 2023
Изпращаме на ЕК Второто изменение на Стратегическия план 2023-2027 г.
В унгарската столица Будапеща от 8 до 10 октомври
Тахов ще участва в неофициално заседание на земеделските министри на ЕС
Настояваме за достатъчен бюджет за гарантиране на сигурност в сектора
Одобриха българската позиция за неофициално заседание на Съвета на ЕС за земеделие и рибарство
Важни обучения
От 3 до 30 септември службата за съвети в земеделието открива приемни за фермерите
Комисията по земеделие и развитие на селските райони ще приеме становище относно бюджета на ЕС за 2025 г.
Задължителните минимални количества биопродукти в доставките на храни ще нарастват с 1% годишно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини