Начало » Пазари » Зърно
26.08.2024 г.

Експерти очакват поскъпване на пшеницата през втората половина на септември

Експерти очакват поскъпване на пшеницата през втората половина на септември

Все повече анализатори  и участници в търговията със зърно си задават въпроса защо  цените на пшеницата на борсите в Чикаго и Париж (Euronext) продължават да се плъзгат надолу независимо от неблагоприятните новини за новите реколти от пшеница в редица основни страни производителки и износителки на хлебно и фуражно зърно. Освен това пазарите напоследък почти не реагират и на геополитическите конфликти, възникващи в различни региони на света.

В края на май 2024 г. цената на декемврийския контракт пшеницата на най-голямата зърнена борса в света – Чикагската, достигнаха ценови връх близо до $7,60 за бушел или около $280  за тон, а на 23 август 2024 г.  цената на декемврийския фючърс ерозира до $5,28 за бушел  или $194  за тон.  На борсата в Париж ценови връх от EUR274,50 за тон декемврийският контракт пшеница маркира на 27 май 2024 г., а в края на миналата седмица цената му се срина до EUR208,75 за тон.

Цена пшеница

Докога  фючърсите на пшеницата ще се търгуват при тези ниски ценови стойности? Не е ли време да се раздвижат купувачите? (Is wheat in bulk buying territory?)

В средата на август на тези въпроси опита да отговори Наоми Блом (Naomi Blohm), водещ анализатор в авторитeтен американски агропортал FarmFutures. Според Наоми в световен мащаб търсенето на пшеница остава силно въпреки леко намаленото производство. В резултат на това преходните запаси от пшеница в света в края на  2024/25 г. ще ерозират (доклада на USDA ) до 256,62 млн. тона,  в сравнение с  257,24 очаквани допреди един месец и 262,36 млн.т в края на  2023-24 г. и 271,44 млн.т в края  на 2022/23 г.

Междувременно индикации за активизиране на търсенето на пшеница продължават да се появяват. На 12 август Египет пробва чрез международен търг да напазарува  рекордните 3,8 млн.т пшеница, за да покрие нуждите на страната от октомври до април. Опитът се оказа неуспешен и Държавната египетска агенция GASC успя да купи само 280 хил. тона пшеница. Наскоро и Държавната Алжирска конфедеративна служба по зърното (OAIC) е закупила  между 600 и 700 хил. тона хлебна пшеница с произволен произход, но по-вероятгно предимно от черноморския регион. Според търговски източници хлебното зърно е закупено по цени о $251 - $252/т C&F. Наскоро беше обявена и новина, че иракското правителство одобри план за изграждане на пет зърнени силоза, които могат да съхраняват 300 000 тона зърно. 

Според Наоми Блом, картината на глобалното търсене и по-ниските глобални доставки на пшеница са нещо, което не трябва да се пренебрегва на фона на текущия ниски ценови диапазон. Старата търговска поговорка „ниските цени лекуват ниски цени“ (“low prices cure low prices”)  в момента може би вече започна да  работи за фючърсите на пшеницата. Експертът подчертава, че не трябва да пренебрегваме и сезонния модел, който предполага, че фючърсите обичайно започват да поскъпват през втората половина на септември.

Експерти очакват поскъпване на пшеницата през втората половина на септември
6991
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Заради прекалено високите оферти на 7 компании
Йордания пак отмени търга за хлебна пшеница и насрочи нов
Доставките от общността за трети страни обаче изостават рязко спрямо миналия сезон
Трети сме по износ на мека пшеница от ЕС въпреки непълните данни
Всяка година в света до 23% от прибраното зърно се губи по време на съхранението
Статистика към 6 септември
За два месеца износът на пшеница надхвърли 1,8 милиона тона
ФАО повишава прогнозата за производство на пшеница през 2024/25 г
Търговци посочват като евентуални доставчици Украйна, ЕС и Сърбия
Тайланд продължава със скъпите покупки на фуражна пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини