Начало » Новини » Страната
29.07.2024 г.

Част от биофермери са за оставката на зам. министър Георгиева

Част от биофермери са за оставката на зам. министър Георгиева

След като членовете на Българската аграрна камара и на Българската асоциация поискаха оставката на заместник министъра на земеделието Таня Георгиева заради бездействие и несвършена работа, днес и от Националната Био Асоциация депозираха открито писмо с мотивите защо подкрепят колегите си за освобождавенето на тази държавна служителка. В писмото се казва:

„Повече от две седмини, значителна част от земеделския бранш  настоява да се извърши промяна /оставка/ на част от ръководния състав в политическия кабинет на Министерство на земеделието и храните. Ние като браншова организация в сектора основно ангажирана с дейността касаеща земеделски производителите от секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Биологично производство“, бихме искали да изразим нашата принципна позиция по казуса, особено що се касае до това, че ресора на заместник-министъра чиято оставка се иска е пряко свързан с биопроизводителите. Предвид което с настоящото писмо, абсолютно независимо и обективно, ще се постараем да изразим и нашата принципна

П О З И Ц И Я:

Прави впечатление, че от момента, в който позицията на Министър на земеделието храните и горите зае г-н Тахов, се наблюдава една  изключително професионална, компетентна и принципна позиция към бранша. По наше виждане, той целенасочено, чисто дипломатично и целево провежда комуникация с бранша, като поставя организациите в сектора равноправно. Чисто обективно, следва да признаем, че настоящия служебен министър на земеделието в лицето на г-н Тахов притежава необходимите знания, умения, качества и диалогичност, които действително са желани от нас в качеството ни на браншова организация. Поради което ние имаме както удоволствието, така  и желанието да работим с него и занапред в качеството му на Министър.

От друга страна ни прави впечатление, че въпреки положените от него усилия, за справяне с проблемите в земеделския сектор, всичко сякаш остава незабелязано, поради факта, че г-н Тахов „наследи“, сериозни проблеми и некомпетентно взети решения от предходни кабинети.  

Ние сме на мнение, че само и единствено Министъра на земеделието и храните в лицето на г-н Тахов, следва да има свободата сам да избере екипа, с който да работи.  От друга страна, в качеството си на браншова организация в сектор „Биологично производство“, като страна която указва подкрепа на Министъра, ние само може да споделим с него, какви са нашите впечатления по отношение на заместник-министъра, на който е възложено да администрира нашия сектор „Биологично производство“.

Ние се запознахме с изявлението на нашите колеги от Национална асоциация на зърнопроизводителите по отношение на това, че призовават ресорния заместник- министър на земеделието в лицето на г-жа Георгиева, за подаване на оставка. Запознахме се и с аргументите в него и не може да кажем, че изразеното от тях не е вярно. Само преди няколко месеца ние в качеството си на браншова организация в сектора имахме среща с г-жа Георгиева по отношение на проблем, касаещ  пропадналите площи  в биологичните стопанства и получаването на подпомагане по биологичната интервенция за Кампания 2023. Немалко години работим с администрацията на МЗХ и може да различим кога един заместник-министър иска да помогне на земеделските стопани и кога симулира загриженост. В интерес на истината ние категорично не видяхме съмишленик и партньор  в лицето на ресорния си заместник-министър. Проблема дотам ескалира, че наш представител на поредна среща в МЗХ изрази изключително остра реакция срещу начина и реда, по който за казуса е сезирана Европейската комисия, като изтъкна, че по този начин поставен проблема и „аз ще Ви откажа“.

Като цяло кому е нужно, да имаме заместник-министър, който не подпомага бранша в ресора си, а когато избухне „скандал“, министъра лично да идва, за да потушава проблема?

Ние смятаме, че подаването на оставка е личен акт и право на всеки човек. Госпожа Георгиева, безспорно е интелигентна жена, която има своите качества, принципи, знания и професионални успехи. Смятаме, че е редно тя сама да прецени, дали изразеното от бранша има своето основание. Абсолютно сме убедени, че г-жа Георгиева изпитва и своите немалки затруднения на отговорната длъжност която заема, но заемането на политическа длъжност в политическия кабинет на Министерство на земеделието и храните, освен всичко друго изисква и получаването на доверие и подкрепа от страна на земеделската общност. Разцеплението на сектора по отношение на една личност в случая, не е от полза, нито за политиките които иска да провежда МЗХ, нито за сектора като цяло. “

Част от биофермери са за оставката на зам. министър Георгиева
2669
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Бившият министър на земеделието и храните пред синор.бг
Кирил Вътев: Вървим по тънък лед, след като три от силните ни браншове зависят почти изцяло от вноса
Срещата е с начало 16 часа
Министър Тахов се среща с БАК заради исканата оставка на неговата заместничка
Втора част от пресконференцията на НАЗ
За половин година 26 стопанства са купени от един зърнопроизводител, иначе фалити официално няма
Извънредна пресконференция
Проданов: Земеделският сектор гори! Искаме оставка от хората, не поемащи отговорност за нанесените вреди
БАК подкрепя искането за оставка на зам. министър Георгиева
Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща
Мечтата на бранша
Земеделският бранш се обединява около исканата оставка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини