Начало » Новини » Света
25.07.2024 г.

В Румъния потвърдиха още 5 огнища на чума по дребните преживни животни

Износът за трети страни няма да бъде спиран при стриктно спазване на правилата
В Румъния потвърдиха още 5 огнища на чума по дребните преживни животни

Чумата по дребните преживни животни в Румъния обхвана нови територии, като на 23 юли бяха потвърдени 5 нови огнища в окръзите Тулча и Констанца в диапазон до 20 километра от първото огнище, съобщиха местни средства за масова информация, като се позоваха на данни на румънската Националната агенция за ветеринарен и санитарен контрол и безопасност на храните. От тях 3 са в големи ферми и 2 – в домашни стопанства. Всички животни в засегнатите ферми ще бъдат умъртвени.

След като във ферма в град Бая, окръг Тулча, бе регистрирано първото огнище с над 49 хил. овце, в още една с 14 899 овце в рамките на града бе потвърдено огнище, както и друга в землището на града със 7478 овце. Последната заразена голяма ферма е в местността „Бабадаг” в окръг Тулча с 1329 кози, както и едното домашно стопанство в местността „Стежару” с 663 овце. Последното домащшно стопанство е в землището на град Синое в окръг Констанца с 424 кози.

„След потвърждението от Националната референтна лаборатория за здравето и диагностиката на животните към Института за здравето и диагностиката на животните в Букурещ окръжните ветеринарни служби се намесиха спешно. Местните центрове за контрол върхгу заболяванията в Тулча и Констанца наредиха според плана за приетите мерки за предотвратяване на разпространението на заболяването незабавно да бъдат умъртвени козите и овцете в заразените ферми, както и да бъдат неутрализирани труповете чрез изгаряне на утвърдените за целта места”, се посочва в съобщение на агенцията.

Вземайки предвид увеличаването на площта, обхваната от новите огнища в окръзите Тулча и Констанца, са разширени предпазната зона до 25 километра от първото огнище (в която попадат всички досега открити огнища, като най-близкото е на 5 километра в посочения радиус), а зоната за наблюдение – до 34 километра, както и допълнителна зона за наблюдение до 44 километра от първото огнище. Забранено е излизането на овце и кози, както и изнасянето на сперма, яйцеклетки и ембриони от тях и преработени продукти от животниски произход от посочените зони. Продължава епидемиологичното разследване по случая.

Междувременно управата на агенция свика заседание с представители на сектора, включително износители и превозвачи, в която взе участие и румънският министър на земеделието и развитието на селските райони Флорин Барбу. В него бе изтъкнато, че износът на овце и кози за трети страни не е и няма да бъде спиран, докато властите и икономическите субекти си сътрудничат в спазването на правилата и изискванията за доставките за чужбина. Особено внимание ще бъде обърнато на установяването, регистрирането и изследването на предназначени за износ животни от стопанства от необхванатите от заболяването зони, както и на контрола върху превоза на животни. От агенцията се ангажират да подкрепят развитието на износа на овце от Румъния, включително чрез предоговаряне на условията с трети страни и с въвеждането на допълнителна система за тестване на партидите животни, насочени за износ. То ще бъде извършвано от лаборатории на агенцията, разполагащи с необходимото оборудване и обучен персонал. Присъстващите на заседанието се споразумяха да поддържат постоянен контакт и да си сътрудничат за овладяване на ситуацията, така че да бъдат запазени трудно извоюваните със съвместни усилия външни пазари

Планът за сдържане на чумата по дребните преживни животни ще бъде допълнен, за да съответства на настоящото епидемиологично положение.

Както Барбу, така и председателят на агенцията увериха присъстващите на заседанието, че стопаните на умъртвените животни ще бъдат компенсирани според законовите норми.

Вирусът на чумата по дребните преживни животни не засяга човешкото здраве, но е в състояние да нанасе мащабни икономически щети, умъртвявайки до 70% от заразените животни.

В Румъния потвърдиха още 5 огнища на чума по дребните преживни животни
2320
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Опитът на съседите
Ето как в Румъния разясняват корекциите в прилагането на двата стандарта ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8
Румъния отпусна 152 милиона евро за плодове, зеленчуци, хляб и мляко за учебната 2024-2025 г.
За румънското селско стопанство въпросът не е дали, а кога ще умре
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Европейската прокуратура разследва измами за милиони от земеделските фондове в Румъния
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини