Начало » Новини » Страната
23.07.2024 г.

Научна конференция за опазване на почвите и водите ще се проведе през декември в Боровец

Важно за фермерите!
Научна конференция за опазване на почвите и водите ще се проведе през декември в Боровец

Снимка: sinor.bg

От 9 до 12 декември в зимния курорт „Боровец“ ще се проведе Международна научна конференция „Опазване на почвите и водите”, в която ще участват учени и експерти от България, Полша, Грузия, Русия, Казахстан, Украйна и Северна Македония. Организатори на събитието са Научно-техническият съюз по машиностроене, Русенският университет „АНГЕЛ КЪНЧЕВ” и Българската асоциация по механизация на земеделието.

Опазването на природните ресурси е най-важния въпрос пред човечеството, затова и ролята на науката за опазването на почвите и водите се превръща в приоритет и мотивиращ фактор в живота на много хора и цели общества. Ето и темите, по които ще бъдат изнесени важни доклади:

ПОЧВИ - ролята на почвата в биосферата и екология на почвата; почвени ресурси; модели на почвообразуване; генезис, диагностика, класификация и картография на почвите. Физични и механични свойства на почвите, минералогичен състав на почвата. Съдържание, форми и баланс на азота, фосфора и калия в почвата. Микроелементи и микроторене. Екологично нормиране. Фонови концентрации на микроелементи. Микробиологични и ензимни процеси в почвата. Сорбционен капацитет и химични мелиорации.

Хумусни вещества. Управление на процесите на образуване на органично вещество. Опазване и повишаване на органичното вещество в почвите. Оползотворяване на органични отпадъци. Компостиране и приложение на компоста.

Индустриални хумусни препарати.

Нови знания за почвата. Екологично почвознание. Методически и методологични аспекти на екологичното почвознание. Иновационни методи за изследване на почвата.

Здравословно състояние на почвата. Уплътняване, ерозионна податливост, стабилност на почвените агрегати, способност да задържа вода, хидравлична проводимост и хранителен статус.

Почвено екологични рискове в селскостопанското производство. Мониторинг на почвите. Оценка на риска. Ограничаващи условия и фактори на почвеното плодородие - педогенетични и деградационни процеси, тежки метали, органични замърсители, радионуклиди, пестициди, хербициди и други.

Мониторинг на водна и ветрова ерозия на почвата и оценка на риска. Технология за предотвратяване на почвената ерозия. Рекултивация на замърсени терени, мелиорации на засолени, кисели и ерозирали почви.

Математически модели. Имитационно моделиране на продуктивността на агроекосистемите.

ВОДА - Значение на водата в земеделското производство. Съхранение и рационално използване на влагата в почвата.

Значение на почвената влага; въздействие на растителните отпадъци за задържане на влагата; оценка на почвената влага, евапотраспирация; модели на водния баланс; агротехнически мероприятия за повишаване влагоосигуреността на почвите.

Механична обработка на почвата и съхранение на влагата. Регулиране на водния режим на почвата. Средства за задържане и стабилизиране на влагата в почвата. Индустриални и природни влагоакумулиращи вещества.

Поливно земеделие. Инфраструктура на поливното земеделие. Съвременни проблеми. Информационно управляващи системи на водопотребление. Иновационни технологии, машини, съоръжения и системи за поливане в съвременните условия на земеизползване.

Поливни режими.

Автоматизирано проектиране на мелиоративни и иригационни системи. Комплексно използване на водните ресурси. Въздействие на напоителните и отводнителни системи и съоръжения върху околната среда. Екологични проблеми. Контрол и мониторинг на замърсяването на водите и водните басейни.

МАШИНИ И ТЕХНОЛОГИИ

Съвременни системи машини и технологии за минимални и нулеви обработки на почвата. Комбинирани агрегати. Конструктивни, кинематични и енергетични показатели. Енергоспестяващи технологии. Машини за мулчираща обработка на почвата и стърнищно култивиране. Разрохвачи за ивична обработка.

Сеялки за директна сеитба.

Защита на почвата от ерозия. Противоерозиини технологии за обработка на почвите и специални технически средства и съоръжение.

Автономни роботи в селското стопанство. Прогнози и перспективи в развитието на роботи за обработка на почвата, сеитба, борба с плевелите, прибиране на реколтата. Безпилотни летателни апарати и дронове. Сензори. Концептуални модели. Фундаментални, експериментални и практически резултати.

Научни проблеми в управлението на адаптивни интелектуални роботи и групи роботи. Изкуствен интелект за обработване и разпознаване на изображения, автоматично планиране и вземане на решения.

Земеделие с контролиран трафик на машините. Енергетични и прикачни машини с широка база. Модулно синхронизиране на полосите за движение. Прецизно земеделие. Показатели на икономическа ефективност. Екологосъобразно съхраняване и оползотворяване на отпадъците в селското стопанство. Перспективни биотехнологии за преработка. Технологии и инсталации за производство на топлина и биогорива.

МЕНИЖМЪНТ

Устойчиво управление на земите и поддържане и развитие на селските райони. Правови, финансови и административни механизми за интегрирано екосистемно управление.

Законодателство, политики и стратегии за управление на почвите и водите. Роля, участие и отговорности но местното самоуправление, асоциации и неправителствени организации, собственици и ползватели на земеделските земи.

Устойчиво управление на почвите и водите - продуктивност, сигурност, защита, икономическа приложимост и социална приемливост. Мониторинг на почвите и водите. Рискове за селското стопанство и обществото. Информационни системи в агроекологията.

Обучение на фермери и специалисти в областта на почвознанието, земеделието и агроекологията. Консултативни служби за ефективно използване на почвените и водните ресурси. Научно информационно осигуряване.

Партньори на събитието са министерствата на земеделието и на околната среда, Федерация на научно-техническите съюзи, Селскостопанска академия ССА, Аграрен университет – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора, Лесотехнически университет – София, Съюз на полските инженери механици – Полша, Грузински аграрен университет – Тбилиси, Грузия, Казански държавен аграрен университет – Русия, Казахски национален аграрен университет – Казахстан, Институт по механизация и електрификация на селското стопанство – Украина, Асоциация за земеделска техника – Северна Македония и Индустриален институт по механизация на земеделието – Познан, Полша.

Научна конференция за опазване на почвите и водите ще се проведе през декември в Боровец
1501
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Конференция в Боровец
Пикът в цените на агростоките ще бъде през 2022 г., след което ще последва спад, прогнозира учен от САЩ
Онлайн и присъствено на Боровец
През октомври очаквайте Деветата конференция на Института по аграрна икономика
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини