Начало » Новини » Страната
21.07.2024 г.

Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар

Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар

Програма за компенсиране на пострадалите от пожарите и спешно дооборудване на още 2 хеликоптера са неотложните мерки, които бяха обсъдени на Съвета по сигурността, свикан от служебния министър-педседател Димитър Главчев във връзка с тежката ситуация в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Не сме спирали да работим от началото на стихията, активната комуникация между правителството и Народното събрание ще продължи, увери Главчев.

Той изтъкна, че по отношение на пострадалите от пожарите се цели максимално съкращаване на сроковете, така че хората, които имат право по закон, да получат обезщетенията си възможно най-бързо. Министерството на финансите вече разработва Програма за компенсиране на пострадалите от пожарите с няколко различни източници на финансиране, основно чрез преструктуриране на разходи от централния бюджет, а също по линия на Агенцията за социално подпомагане. Земеделските стопани могат да бъдат подпомагани за засегнати площи и загинали животни. В програмата ще бъде предвидена и подкрепа за хората, които не са регистрирани като земеделци, но са загубили домашните си животни при пожари. Щети ще бъдат компенсирани и чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за което е необходимо местните власти да заявят нуждите си, отбеляза вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова.

Междувременно бившият министър-председател Николай Денков излезе с предложение за включване на селскостопанската авиация в борбата с пожарите на територията на страната, включително с постоянно наблюдение като превантивна мярка, става ясно от негова публикация в една от социалните мрежи. „При бедствие, освен да търсим отговорност от институциите, трябва да помагаме с конкретни решения. Защото е човешко и защото опитът в управлението помага на нас политиците да сме полезни”, убеден е Денков.

Той припомни, че Народното събрание вече е задължило правителството спешно да отдели средства за пострадалите от пожарите. „Но много по-важно е какво прави държавата, за да не се стига отново до подобни бедствия. Кабинетът има ресурси, осигурени от нашето управление, за да купи противопожарна техника", изтъква бившият министър-председател.

По думите му има още няколко решения, които ще предложат на управляващите. „Селскостопански самолети могат да правят ежедневен въздушен мониторинг на страната през най-горещите месеци, за да засичат пожарите в самото начало. За тази цел трябва да се оборудват с термокамери и да се лицензират по изискванията. 8 едномоторни или двумоторни самолета са достатъчни, за да покрият цялата страна. Това ще е минимален разход за държавата, няколко милиона лева годишно, но би позволило да се видят максимално рано възникващите пожари и да се ограничат. Самолетите, които пръскат земеделски площи с пестициди, могат да пръскат и вода при нужда – за подкрепа при овладяване на сравнително малки пожари. Отново - след подходяща подготовка и лицензиране. До село Воден например има голям язовир, но при сегашните пожари той не беше използван достатъчно ефективно, за да се предотврати трагедията”, развива своята теза Денков.

Той благодари на колегата си депутат от Шумен Захари Борачев – земеделец с опит, който е осигури такъв самолет, за да огледат с Кирил Петков пораженията в община Болярово. „Отидохме и до село Воден и обсъдихме с кмета непосредствените нужди на хората в селото. Предложихме няколко конкретни решения, но най-важното в такива моменти е да забравим политическите битки и да обединим усилия в помощ на бедстващите хора", категоричен е бившият министър-председател.

Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
1645
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Има и земеделски имоти
Само за едно денонощие са потушени 180 пожара
Наградиха горски служители за потушаване на пожарите
Има задържан за пожара в община Джебел при който изгоряха 150 декара
Тракторист на 58 години е задържан за възникналия вчера пожар в землището на село Коларово
ЮЗДП
Пожар в Самоковско засегнал 300 декара гора и ливади
Важно за животновъдите!
Капитанов: Вариант е пострадалите от пожарите фермери да косят ливадите в природните паркове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини