Начало » Пазари » Зърно
11.07.2024 г.

Прогнозите за 6,1 милиона тона реколта от пшеница остават бленувани

Агростатистика
Прогнозите за 6,1 милиона тона реколта от пшеница остават бленувани

Снимка: sinor.bg

Без пролетните дъждове жътвата тази година щеше да приключи с плачевен резултат и това личи от крайно слабите добиви в Южна България и не дотам добрите резултати в Добруджа. Малко преди края на кампанията за прибиране на есенните култури в хамбарите са прибрани малко над 4,9 милиона тона пшеница, което е доста под очакваната реколта за над 6 милиона тона, както беше през последните години.

Статистиката на агроминистерството към началото на тази седмица сочи, че средно от декар са получени 567 кг, само че тук не се отчитат огромните разлики в добивите между отделните региони. Докато в Ямоблско стопаните прибираха между 300 и 400 кг от дка, в Монтанско отчетаха рекорд над 1000 кг. И това е обяснимо на фона на огромната суша в Югоизточна България през зимата и есента, както и на сравнително слабите валежи. Истински късмет споходи стопаните в Северозападна България – Монтанско например, където 1 тон добив от декар си е направо „печалба от тотото“. На фона на тези диспропорции е нормално средните за страната добиви да не вещаят притеснения.

Към 8 юли в страната са ожънати със 150 хиляди тона ечемик повече от миналата година. Ако миналата година в складовете се влезли 624 397 хил. т, това лято са прибрани 796 хил. т пивоварен и фуражен ечемик, съобщават от агроминистерството.

Ще припомним, че родните фермери отглеждат повече пивоварен ечемик, тъй като на този етап намират добър пазар сред преработвателите. През миналата година например, 490 152 тона, или 78,5%, от реколтата е делът на пивоварното зърно, а 134 245 тона, или 21,5% е фуражният ечемик.

Най-големите производители на пивоварен ечемик се намират в Кюстендил, Кърджали, Шумен, Добрич, София окръг, София – град, Перник и Стара Загора.

На този етап все още липсват данни за качеството на прибраното зърно.

Прогнозите за 6,1 милиона тона реколта от пшеница остават бленувани
5232
 

Последни материали
Виж
Силно депресиращо влияние върху цените
Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу
Националният институт по метеорология и хидрология
Ужасяваща жега, с червен код за 16-и и 17 юли
Съвети за градинря
Лесна защита от листни въшки
Управителен съвет от 17 юни
ДФЗ изплати значителна помощ за участия в български и международни изложения
От 17 до 19 юли във Варна се организира екологичен фестивал „КлимаФест“
До 17 юли може да давате предложение по Защитената зона „Река Марица“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини