Студовете през периода на цъфтеж натиснаха реколтата от биологични ябълки в Европейския съюз с 15% през тази година, обявиха от Нидерландската организация на производителите на плодове на официалния си уебсайт. Производителите от общността настояват за мерки за държавна подкрепа и междувременно повишават цените на фона н анарастващото търсене, което скоро може да се окаже невъзможно за задоволяване. Проблемът бе обсъден на общото събрание на Европейския форум за биологични плодове, проведен в германския град Равенсбург.
Участниците изразиха тревогата си относно ръста на производствените разходи при биологичните ябълки – за последните 3 години те са се увеличили с около 25% за килограм, при това във всички основни производствени региони в ЕС. Причините са няколко, включително повишаването на минимални работни заплати, поскъпването на енергоносителите, разходите за машините и за засаждането на нови сортове. Биологичните сортове ябълки трябва да са устойчиви на значителни въздействия, включително на промените в климата и заболявания, затова и фиданките струват скъпо. Поради всички тези причини много производители на биологичните плодове са изправени пред проблеми с ликвидността.
В обсъжданията бе подчертано, че повишаването на цените на ниво производител досега не се прехвърля на пазара, но още една година без поскъпване ще е невъзможна. За да покрият нарасналите разходи, на производителите ще се наложи да повишат цените и биологичните ябълки ще поскъпнат за купувачите.
Сред основните теми на срещата бяха прогнозите за предстоящата реколта от биологични ябълки. Макар в районите, където бяха предприети превантивни мерки за защита на овошките – например оросяване при нощни студове и инсталиране на противоградни мрежи – да се очакват по-стабилни добиви, като цяло спадът за ЕС ще бъде значителен. Общото мнение, изразено на форума, бе, че защитата от крайности в метеорологичните условия при отглеждането на биологични ябълки е важна цел за постигане на достатъчно големи реколти в бъдеще. От нидерландската организация се надяват, че управите в европейските овощни региони ще осигурят максимално финансиране за вложения в подобни защитни мерки за биологичните ябълки.
Давид ван де Грааф, председател на нидерландската Асоциация на производителите на биологични плодове Prisma Fruit, посочи, че положението в родината му отговаря на описаната картина на срещата. „Реколтата от биологични ябълки у нас през тази година вероятно ще бъде с 15% по-ниска. От една страна защото градушките причиниха големи щети, а пък компаниите сравнително късно предприеха борба с ябълковия цветояд с всички произтичащи последици. По този начин производството не нараства, а разходите се увеличават значително. За последните 3 години и ние имаме ръст на производствените разходи с 25 евроцента на килограм. Това определено предизвиква притеснения”, посочи Де Грааф.
Ябълките са втория по популярност плод в ЕС след бананите, а нарастващото осъзнаване на важността от здравословно хранене е сред основните движещи сили в сектора на биологичните плодове. Климатичните промени, болестите и вредителите се отразяват пагубно на реколтата въпреки разширяването на площите с биологични ябълки. Във Франция само за 2 години, от 207 до 2019 г., реколтата от ябълки от биологични площи е нараснала до 28% от 20%, докато в Италия за същия период се е увеличила точно наполовина – до 14% от 10%.
Биологиното овощарство в ЕС предполага промяна на парадигмата на производството, за да бъдат решени проблемите по цялата верига в сектора на плодовете, като същевременно бъдат сведени до минимум замърсяването на околната среда и бъдат поддържани справедливи цени за производителите.