Начало » Новини » Страната
02.07.2024 г.

Очертава се поскъпване на биологичните ябълки в ЕС

При очаквания спад в реколтата с 15 на сто и нарасналите разходи с 25 на сто за 3 години
Очертава се поскъпване на биологичните ябълки в ЕС

Студовете през периода на цъфтеж натиснаха реколтата от биологични ябълки в Европейския съюз с 15% през тази година, обявиха от Нидерландската организация на производителите на плодове на официалния си уебсайт. Производителите от общността настояват за мерки за държавна подкрепа и междувременно повишават цените на фона н анарастващото търсене, което скоро може да се окаже невъзможно за задоволяване. Проблемът бе обсъден на общото събрание на Европейския форум за биологични плодове, проведен в германския град Равенсбург.

Участниците изразиха тревогата си относно ръста на производствените разходи при биологичните ябълки – за последните 3 години те са се увеличили с около 25% за килограм, при това във всички основни производствени региони в ЕС. Причините са няколко, включително повишаването на минимални работни заплати, поскъпването на енергоносителите, разходите за машините и за засаждането на нови сортове. Биологичните сортове ябълки трябва да са устойчиви на значителни въздействия, включително на промените в климата и заболявания, затова и фиданките струват скъпо. Поради всички тези причини много производители на биологичните плодове са изправени пред проблеми с ликвидността.

В обсъжданията бе подчертано, че повишаването на цените на ниво производител досега не се прехвърля на пазара, но още една година без поскъпване ще е невъзможна. За да покрият нарасналите разходи, на производителите ще се наложи да повишат цените и биологичните ябълки ще поскъпнат за купувачите.

Сред основните теми на срещата бяха прогнозите за предстоящата реколта от биологични ябълки. Макар в районите, където бяха предприети превантивни мерки за защита на овошките – например оросяване при нощни студове и инсталиране на противоградни мрежи – да се очакват по-стабилни добиви, като цяло спадът за ЕС ще бъде значителен. Общото мнение, изразено на форума, бе, че защитата от крайности в метеорологичните условия при отглеждането на биологични ябълки е важна цел за постигане на достатъчно големи реколти в бъдеще. От нидерландската организация се надяват, че управите в европейските овощни региони ще осигурят максимално финансиране за вложения в подобни защитни мерки за биологичните ябълки.

Давид ван де Грааф, председател на нидерландската Асоциация на производителите на биологични плодове Prisma Fruit, посочи, че положението в родината му отговаря на описаната картина на срещата. „Реколтата от биологични ябълки у нас през тази година вероятно ще бъде с 15% по-ниска. От една страна защото градушките причиниха големи щети, а пък компаниите сравнително късно предприеха борба с ябълковия цветояд с всички произтичащи последици. По този начин производството не нараства, а разходите се увеличават значително. За последните 3 години и ние имаме ръст на производствените разходи с 25 евроцента на килограм. Това определено предизвиква притеснения”, посочи Де Грааф.

Ябълките са втория по популярност плод в ЕС след бананите, а нарастващото осъзнаване на важността от здравословно хранене е сред основните движещи сили в сектора на биологичните плодове. Климатичните промени, болестите и вредителите се отразяват пагубно на реколтата въпреки разширяването на площите с биологични ябълки. Във Франция само за 2 години, от 207 до 2019 г., реколтата от ябълки от биологични площи е нараснала до 28% от 20%, докато в Италия за същия период се е увеличила точно наполовина – до 14% от 10%.

Биологиното овощарство в ЕС предполага промяна на парадигмата на производството, за да бъдат решени проблемите по цялата верига в сектора на плодовете, като същевременно бъдат сведени до минимум замърсяването на околната среда и бъдат поддържани справедливи цени за производителите.

Очертава се поскъпване на биологичните ябълки в ЕС
916
 

Последни материали
Виж
Публикувани са калкулатор за размера на кредита и ръководство за подаване на заявленията
До 23 юли пчеларите кандидатстват за кредити от ДФЗ
Очаква се решение на българския съд
Европейската прокуратура повдига обвинение към крупен млекопреработвател
Институт за пазарна икономика
Само в три от всичките 265 общини ражданията са повече от смъртността
Министерство на земеделието и горите
До дни пускат новите изменения в ДЗЕС 8
Предлагането на 17 основни масла и мазнини през 2024/25 г. ще бъде ограничено
Рапицата в Париж удари тавана от 500 евро за тон
Решения на Министерския съвет
Правилникът за прилагане на закона за земята е приет от кабинета
Свързани материали
Виж
Министерство на земеделието и горите
До дни пускат новите изменения в ДЗЕС 8
Новини
Еврокомисията одобри 25,51 милиона евро държавна помощ за пощенските услуги в малките български села
Предстоящо
По „Хоризонт“ всяка неделя ще има предаване за туризъм, включително за селски къщи
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
В поредица за инфекциозните болести по растенията с епидемичен характер
Що е епифитотиология
От частен имот са иззети месо от животното, ловни трофеи и оръжия
Откриха незаконен лов на дива свиня в землището на Момчиловци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини