Начало » Новини » Страната
02.07.2024 г.

Фермери могат да наемат младежи до 29 г. с помощта на психолози и медиатори от бюрата по труда

Европеъско подпомагане
Фермери могат да наемат младежи до 29  г. с помощта на психолози и медиатори от бюрата по труда

Снимка: sinor.bg

Европейската комисия е предоставила на социалното министерство Програма за активиране на българите, които нито желаят да учат, нито да работят. Става въпрос за 124 200 безработни, 13,8 процента от които са на възраст между 15 и 29 години, но им липсва всякаква мотивация да работят. Според терминологията на бюрата по труда това са така наречените „обезкуражени лица“, към които е нужан специален подход.

За да бъдат приучени тези неактивни младежи към труд, ЕК е отпуснала значителни средства по тази програма, а нейното действие ще продължи до края на 2025 г. При интерес – може да бъде и продължена. За целта държавните бюра по труда вече са започнали да обучат не само медиатори в ромските квартали, които да разясняват на младите хора необходимостта от законното печелене на средства за живот, но по тази програма ще се плаща и на психолози, които да въздействат на безработните, ако не да работят, то поне да получат начално образование.

За целта в териториално поделение на Агенцията по заетостта ще бъдат назначени на работа не само ромски медиатори, но и психолози и мениджъри на случай (кейс-мениджъри), които ще разрешават отделни казуси. Всички те ще работят за младежи до 29 г. (вкл.), които не работят, не учат и са регистрирани в териториалните поделения на Агенцията по заетостта. По същата програма ще бъдат организирани и трудови борси, така че бизнесът от региона да може да потърси работна ръка, така необходима не само за селското стопанство, но и за останалите професии.

В края на всяка година изпълнителният директор на Агенцията по заетостта ще отчита резултатите от тази политика.

Всеки нает ромски медиатор, младежки медиатор, организатор на общественополезен труд, психолог и мениджър ще получава трудово възнаграждение в размер, определен с Националния план за действие по заетостта за съответната година и за отработеното време. Ще има и допълнителни възнаграждения с постоянен характер по минимални размери, установени в Кодекса на труда. Ще разчитат на основен платен годишен отпуск, и на социалн осигуровки, включително за пенсия, както и здравни осигуровки.

За регистрираните в териториално поделение на Агенцията по заетостта безработни лица, одобрени за наемане като ромски медиатори, младежки медиатори, психолози и мениджъри на случай (кейс-мениджъри) по Програмата, се предоставят средства за провеждане на обучение за придобиване на квалификация по част от професия („Посредник на трудовата борса” и „Сътрудник социални дейности”), както следва:

* стипендия при участие в обучение – за времето на обучението;

* транспортни разходи, когато обучението се провежда извън населеното място, в което живее лицето;

* квартирни разходи, когато обучението се провежда извън населеното място по местоживеене на лицето.

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” ще контролира изпълнението на програмата, като ще бъдат създадени и комисии по заетостта към областните съвети за развитие.

Те ще информират и браншовите организации, с които ще сключват съответните споразумения за заетост с представители на местните работодателски организации, представители от бизнеса, сдружения на гражданското общество, НПО, работодатели и др. Ще съдействат на младежките медиатори в дейностите по идентифициране и достигане до младежите, които не работят, не учат и не са регистрирани в териториално поделение на Агенцията по заетостта;

Осигуряването на подкрепа за безработните от уязвимите групи на пазара на труда при търсене и започване на работа е една от целите на Програмата. За постигане на тази цел в рамките на Програмата се предоставят специализирани услуги, които включват проучване на потребностите и потенциала на лицата и условията на средата, в която се намират, идентифициране на основните пречки пред трудовата и социалната им интеграция, определяне на подходящ набор от услуги с цел преодоляване на идентифицираните пречки, институциите, които ги предоставят, условията за достъп до тези услуги и действията, които лицата трябва да предприемат, за да ги получат. При прилагането на този подход, улесняващ прехода между различни състояния на пазара на труда – от неактивност към трудова дейност, от безработица към заетост, от безработица към обучение, безработните ползват услугите на специално обучени специалисти – мениджъри на случай (кейс-мениджъри). Мениджърите на случай (кейс-мениджърите) изпълняват функцията на посредник между лицата и институциите, които предоставят подходящите социални, здравни, образователни и други услуги, допълващи по ефективен начин посредническите услуги, предоставяни от териториалните поделения на Агенцията по заетостта. За целта те работят съвместно с професионалисти в различни области и институции, за да предложат пакет от услуги, които в максимална степен удовлетворяват потребностите на съответното безработно лице, планират и координират процеса на тяхното предоставяне.

Фермери могат да наемат младежи до 29  г. с помощта на психолози и медиатори от бюрата по труда
745
 

Последни материали
Виж
Публикувани са калкулатор за размера на кредита и ръководство за подаване на заявленията
До 23 юли пчеларите кандидатстват за кредити от ДФЗ
Очаква се решение на българския съд
Европейската прокуратура повдига обвинение към крупен млекопреработвател
Институт за пазарна икономика
Само в три от всичките 265 общини ражданията са повече от смъртността
Министерство на земеделието и горите
До дни пускат новите изменения в ДЗЕС 8
Предлагането на 17 основни масла и мазнини през 2024/25 г. ще бъде ограничено
Рапицата в Париж удари тавана от 500 евро за тон
Решения на Министерския съвет
Правилникът за прилагане на закона за земята е приет от кабинета
Свързани материали
Виж
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Зов за помощ
Отчаян сигнал за фалити при малкия бизнес - бюрократщина посича кандидати по подмярка 4.1!
Плащанията за младите фермери ще бъдат предоставяни за 5-годишен период
Съветът на ЕС одобри промените в регламента за облекчаване на бюрокрацията по ОСП
И в Германия фермери губят време в нарастващи бюрократични изисквания
Приоритети
Новият президент на Копа Коджека ще работи за намаляване на бюрокрацията и по-добри цени за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини