Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.06.2024 г.

Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите

Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите

Снимка: sinor.bg

Памуковата нощенка е един опасен вредител по културните растения и нанася много сериозни щети, но напада и много диворастящи. С всяка година гъсениците на нощенката увреждат все повече и повече доматените насаждения. Ето защо веднага щом забележим първите следи, трябва да вземем незабавни мерки.

В менюто на памуковата нощенка влизат широк спектър растения (над 120 културни и диворастящи вида) – пипер, патладжан, грозде, ягоди, но най-силно засегнати са доматите, бобовите и царевицата.

При доматите гъсениците започват нападението още с появата си над листата, бутоните, цветовете, завръзите, а по-късно се вгризват и в още зелените плодове – хранят се със съдържанието им и ги повреждат. Те преустановяват развитието си, деформират се , а след това увредените зони стават благоприятно място за развитие на гъбични и бактериални заболявания.

Характеристики на памуковата нощенка

За да улесним борбата с вредителя, трябва да познаваме неговите особености. Пеперудите на нощенката от първо поколение започват да летят обикновено през май и снасят яйцата си. От тях в рамките на три дни се излюпват ненаситните гъсеници. Борбата с тях се усложнява от факта, че тези лакомници през деня се крият в земята, а нощем излизат да вършат пъкленото си дело, като същински разбойници.

Процесът на растеж и развитие на гъсениците на памуковата нощенка отнема не повече от две до три седмици, но през това време те поглъщат всичко, което им харесва – листа, стъбла, цветове, плодове, оставяйки течни екскременти след себе си. Плодовете, нагризани от гъсениците, бързо изгниват и стават негодни за консумация.

Памукова нощенка

Борбата с памуковата нощенка се затруднява и от това, че едно поколение много бързо се сменя с друго, а пикът на активност на вредителя настъпва, когато плодовете вече са наедрели и започват да узряват, което прави невъзможно пръскането на насажденията със силни препарати.

Признаци за наличието на нощенката

Пеперудите летят нощем и е невъзможно да ги видим денем, а гъсеницитете през деня са скрити в почвата. За присъствието им можем да съдим по наличието на: бели яйца, разположени на групички върху листата, дупки по листата, които с времето се разрастват и остават само жилките им, повредени пъпки и завръзи, както и дупки в доматите с изгризана мека част.

Борба с памуковата нощенка по доматите

Много трудно е да се справим с нощенката – гъсениците са многобройни и се размножава много бързо. Денем те се крият в почвата – в основата на доматените растения, но ръчното изваждане е доста трудоемка работа. Хранят се само нощем.

Използването на инсектициди е по-ефикасно, когато е насочено срещу младите гъсеници, преди те да са нападнали плодовете. Възрастните са значително по-устойчиви на действието на препаратите. За борба се използват: Хеликовекс – е вирусен инсектицид; Кораген – диамиден инсектицид и др.

Пръскането трябва да се повтори след седмица, когато се появява ново поколение. Годишно се развиват три поколения.

В допълнение към третирането с инсектициди е полезно да премахваме всички плевели на участъка, да обработим почвата след прибиране на реколтата, за да унищожим зимуващите вредители.

Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите
6097
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Evalio® AgroSystems - Мониторинг - Прогнозиране - По-добри решения
ФМС Агро България започна проследяване на основните неприятели Царевичен стъблопробивач и Памукова нощенка
Съвети от професионалисти
Неприятели по зеленчуците в оранжериите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини