Начало » Новини » Света
19.06.2024 г.

ЕК предлага 199,7 милиарда евро общ бюджет за 2025 г., от който 53,8 млрд. евро са за ОСП

Днес е обявено в Брюксел
ЕК предлага 199,7 милиарда евро общ бюджет за 2025 г., от който 53,8 млрд. евро са за ОСП

Снимка: sinor.bg

Комисията днес предложи годишен бюджет на ЕС от 199,7 милиарда евро за 2025 г., като той бъде допълнен от приблизително 72 милиарда евро плащания по линия на NextGenerationEU. Този значителен финансов пакет ще подкрепи ЕС в изпълнението на политическите му приоритети, като същевременно интегрира промените, договорени в междинния преглед на многогодишната финансова рамка (МФР) през февруари 2024 г., съобщиха от пресцентъра на ЕК.

За общата селскостопанска политика са предвидени 53,8 милиарда евро, а 49,2 милиарда евро - за регионалното развитие и сближаване. Проектът също така ще осигурява подкрепа за сирийските бежанци в Турция и по-широкия регион, южното съседство, включително външното измерение на миграцията, Западните Балкани и стабилна и предвидима подкрепа за Украйна.

Комисията предлага да се разпределят следните суми за различните приоритети на ЕС (в поети задължения):

53,8 милиарда евро за Общата селскостопанска политика и 0,9 милиарда евро за Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури, за европейските фермери и рибари, но също така и за укрепване на устойчивостта на секторите на хранително-вкусовата промишленост и рибарството и за осигуряване на необходимото пространство за криза управление.

49,2 милиарда евро за регионално развитие и сближаване в подкрепа на икономическото, социалното и териториалното сближаване, както и инфраструктура в подкрепа на зеления преход и приоритетни проекти на Съюза.

16,3 милиарда евро в подкрепа на нашите партньори и интереси в света, от които, наред с другото, 10,9 милиарда евро по Инструмента за съседство, развитие и международно сътрудничество — Глобална Европа (NDICI — Глобална Европа), 2,2 милиарда евро за Инструмента за пре- Помощ за присъединяване (IPA III) и 0,5 милиарда евро за Механизма за растеж на Западните Балкани, както и 1,9 милиарда евро за хуманитарна помощ (HUMA).

Допълнителни 4,3 милиарда евро ще бъдат налични като безвъзмездни средства по Механизма за Украйна, допълнени от 10,9 милиарда евро заеми.

13,5 милиарда евро за научни изследвания и иновации, от които основно 12,7 милиарда евро за Хоризонт Европа, водещата изследователска програма на Съюза. Проектобюджетът включва също така финансирането на Европейския закон за чипове по Horizon Europe и чрез пренасочване от други програми.

4,6 милиарда евро за европейски стратегически инвестиции, от които например 2,8 милиарда евро за Механизма за свързване на Европа за подобряване на трансграничната инфраструктура, 1,1 милиарда евро за Програмата за цифрова Европа за оформяне на цифровото бъдеще на Съюза и 378 милиона евро за InvestEU за ключови приоритети (научни изследвания и иновации, зелен и цифров преход, сектор на здравеопазването и стратегически технологии).

2,1 милиарда евро за разходи, посветени на космоса, главно за Европейската космическа програма, която ще обедини действията на Съюза в тази стратегическа област.

11,8 милиарда евро за устойчивост и ценности, от които, наред с другото, 5,2 милиарда евро за нарастващите разходи по заеми за NGEU, 4 милиарда евро Еразъм+ за създаване на възможности за образование и мобилност на хората, 352 милиона евро за подкрепа на артисти и творци в цяла Европа и 235 милиона евро за насърчаване на справедливостта, правата и ценностите.

2,4 милиарда евро за действия в областта на околната среда и климата, от които основно 771 милиона евро за програмата LIFE в подкрепа на смекчаването на изменението на климата и адаптирането към него, и 1,5 милиарда евро за Фонда за справедлив преход, за да се гарантира, че зеленият преход работи за всички.

2,7 милиарда евро за защита на нашите граници, от които основно 1,4 милиарда евро за Фонда за интегрирано управление на границите (IBMF) и 997 милиона евро (общо участие на ЕС) за Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex).

2,1 милиарда евро за разходи, свързани с миграцията в рамките на ЕС, от които основно 1,9 милиарда евро за подкрепа на мигранти и търсещи убежище в съответствие с нашите ценности и приоритети.

1,8 милиарда евро за справяне с предизвикателствата в областта на отбраната, от които основно 1,4 милиарда евро за подкрепа на развитието на способностите и изследванията по линия на Европейския фонд за отбрана (ЕФО) и 244,5 милиона евро за подкрепа на военната мобилност.

977 милиона евро за осигуряване на функционирането на единния пазар, включително 613 милиона евро за Програмата за единния пазар и 205 милиона евро за работа в областта на борбата с измамите, данъчното облагане и митниците.

583 милиона евро за EU4Health, за да се осигури цялостен здравен отговор на нуждите на хората, както и 203 милиона евро за Механизма за гражданска защита на Съюза (rescEU), за да може бързо да се разгърне оперативна помощ в случай на криза.

784 милиона евро за сигурност, от които по-специално 334 милиона евро за Фонда за вътрешна сигурност (ISF), който ще се бори с тероризма, радикализацията, организираната престъпност и киберпрестъпността.

196 милиона евро за сигурни сателитни връзки по новата програма на Съюза за сигурна свързаност.
Проектобюджетът за 2025 г. е част от дългосрочния бюджет на Съюза, приет в края на 2020 г. и изменен през февруари 2024 г., включително последващи технически корекции, и се стреми да превърне своите приоритети в конкретни годишни резултати.

ЕК предлага 199,7 милиарда евро общ бюджет за 2025 г., от който 53,8 млрд. евро са за ОСП
2060
 

Последни материали
Виж
Заради горещото време и недостига на валежи в Източна и Централна Европа
Перспективите за добивите от пролетните култури в ЕС се влошават
Качеството на реколтата в Кирковско тази година е много високо
Производители очакват поне по 11,50 лева изкупна цена за килограм тютюн
При царевицата е намалял със 17 на сто при една трета ожънати площи
Средният добив от слънчогледа в област Добрич отчита ръст от 6 на сто
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
Мариновани лукчета
COPA избира Масимилиано Джиансанти за свой нов председател
Свързани материали
Виж
230 лв. става ставката за реализация на говеждо месо по de minimis
ДФЗ е изплатил 2 993 158 лв. по 675 подадени заявления
С 50 хил. лева се увеличава бюджетът за застраховане в растениевъдството
Настояваме за достатъчен бюджет за гарантиране на сигурност в сектора
Одобриха българската позиция за неофициално заседание на Съвета на ЕС за земеделие и рибарство
Заповед на министъра
Фиксирани са бюджетите за преструктуриране на лозята от 2025 до 2027 г.
Срещи с бранша
Двама министри уверяват, че парите за второто плащане на „украинска помощ“ са осигурени
Решения на Министерския съвет
Правителството гласува още 14,5 млн. лв. към бюджета на фонд „Земеделие“ За 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини