Начало » Новини » Страната
17.06.2024 г.

Износът на зърно е качил с 37 % търговския баланс на България с Китай

Форум
Износът на зърно е качил с 37 % търговския баланс на България с Китай

Снимка: Министерство на земеделието и храните

С над 37% е нараснала търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и Китай през 2023 г. Износът на български стоки за китайския пазар е нараснал двойно на годишна база през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов при официалното откриване на Българо-китайски бизнес форум, който се провежда в София.

Водещите продукти в българския експорт не само през 2023 г., но и за първото тримесечие на 2024 г. са царевицата и кюспетата от слънчоглед. През 2023 г. страната има положително търговско салдо, което възлиза на 395 млн. щатски долара, при 52 млн. щ. д. за 2022 г.

„През последните години Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните, заедно с Генералната митническа администрация на Китайската народна република работят интензивно за приключване на процедурите за изпълнение изискванията за внос в Китай на редица български селскостопански и хранителни продукти“, информира министър Тахов. Той отбеляза още, че са започнати 34 процедури, като 11 от тях вече са приключени с подписване на съответните протоколи и двустранно одобрение на сертификатите. „Приключването и на останалите процедури ще създаде условия за значително увеличаване на обема и видовете български селскостопански и хранителни продукти, изнасяни за Китай“, посочи още министърът.

Той изтъкна, че България успешно си сътрудничи с Китай в рамките на многостранния формат, включително в областта на земеделието и храните. Министър Тахов подчерта, че от официалното стартиране на дейността си на 26 юни 2015 г. в София, Центърът за насърчаване на сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ (ЦНСССКЦИЕ), който е организатор на настоящия бизнес форум, се доказа като важен инструмент за насърчаване на сътрудничеството в земеделието и храните и за насърчаване на търговията със селскостопански и хранителни продукти в този формат.

Голямо значение имат двата стратегически проекта на Центъра, одобрени от Министерския съвет на Република България и успешно осъществявани в страните от ЦИЕ и в Китай, за създаване и развитие на 16+1 демонстрационни зони за сътрудничество в областта на селското стопанство и на 16+1 логистични центрове и павилиони за електронна търговия със селскостопански и други продукти. До момента в Пловдивска област са създадени две „16+1 Демонстрационни зони за сътрудничество в областта на селското стопанство“ - в района на Първомай, оперирана и управлявана от китайската фирма „Тиендзин Фарм Калтивейшън Груп Кампъни България“ ЕООД и в Аграрния университет – Пловдив, управлявана от Центъра.

От своя страна изпълнителният директор на ЦНСССКЦИЕ д-р Момчил Станишев заяви, че във форума участват седем китайски фирми от различни сектори, една от които може да помогне на всеки български бизнес да позиционира продукта си в Шанхай. „Предстоят двустранни бизнес срещи между заинтересовани страни. Има сериозно участие от съответни български фирми и интерес към днешния форум. Надяваме се това да е само началото в отношенията ни с Шанхай“, каза още д-р Станишев.

Секторите, които компаниите представляват на форума, са митническо обслужване и внос-износ на храни, интелигентни хранителни пазари, автомобилна промишленост, изкуствен интелект и безпилотни тежкотоварни превозни средства, интелигентно осветление, строителство и търговски изложения.

По време на събитието бе подписано и Споразумение за сътрудничество между ЦНСССКЦИЕ и Международната търговска камара на гр. Шанхай.

Износът на зърно е качил с 37 % търговския баланс на България с Китай
1046
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Износът на царевица и соя се срива
Прогнозират удвояване на дефицита в селскостопанската търговия на САЩ
Вносът на мед в ЕС се е увеличил с 20% за година
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини