Начало » Новини » Страната
06.06.2024 г.

До месец ще бъде избран изпълнител за реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево“

Служебният премиер Димитър Главчев
До месец ще бъде избран изпълнител за реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево“

Снимка: Министерски съвет

До един месец ще бъде избран изпълнител за реконструкцията на граничния пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“, съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев при посещението си на пункта. Самият проект включва разширение в две посоки – на съществуващи контролно-пропускателен пункт и на изграждане на втори терминал, който да се намира в близост до сегашния. Главчев е възложил ускорено да се работи и за разширението и на другите два пункта с Турция – при Лесово и при Малко Търново, като се очаква съвсем скоро и там да има сериозно развитие. Според премиера „добрата ни координация с Турция може да се използва като основа за модернизиране на всички гранични пунктове на страната“.

В резултат на отличната работа между България и Турция се отчита значителен спад на миграционния натиск. Повече от 70% са спаднали опитите за нелегално преминаване на границата с Турция, като от началото на годината до 31.05.2024 г. са установени опити на над 16 000 граждани да преминат нелегално на територията на страната през българо-турската граница, което представлява 71% в сравнение на същия период на миналата година. Други 15 333 души самостоятелно са се върнали в Турция, след като са установили присъствието на български патрули и постове по линията на границата.

На граничния пункт премиерът посети и Съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция, който е един най-важните елементи на тристранното сътрудничество по охраната на границите, противодействието на нелегалната миграция, борбата срещу трафика на хора, контрабандата и митническите нарушения. „Центърът наистина е един пример как при съвместни действия се постига резултат“, отбеляза министър-председателят.

Строителният министър Виолета Коритарова съобщи пред медии, че Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще обезпечи връзката със скоростен път между граничните пунктове „Лесово“ и „Капитан Андреево“, за да може при натоварен трафик да се ползва дейността и на двата пункта. „Прави се транспортен анализ, за да се види кой е най-добрият вариант за избор на проект, който да бъде реализиран, за да може да е с перспектива за следващите 50 години“, заяви още регионалният министър .

В края на визитата си в района премиерът се запозна как се охранява „зелената граница“ с Турция. В огледа участваха още посланикът на Турция Н. Пр. Мехмет Саит Уянък, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов, както и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.

До месец ще бъде избран изпълнител за реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево“
1231
 

Последни материали
Виж
Земеделски министри се събраха в Бон на конференция за устойчивото управление на горите
След 1 януари водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда
С дирекцията за директните плащания
От 7 октомври ще има нови телефони за връзка с фонд „Земеделие“
Позиция на браншовата камара
Производителите на плодове и зеленчуци ще протестират при 4-то отлагане на украинската помощ
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 4-10 октомври 2024 година
Повсеместни обилни валежи ще продължат да подобряват запасите от влага в почвата
Дългосрочно
В Украйна вървят търгове за 14-годишно ползване на държавни земи
Свързани материали
Виж
Главчев ще посети и ГКПП Капитан Андреево
България се включва в проект на Турция за разширяване на ГКПП „Малко Търново“
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
Открива се ГКПП „Кайнарджа“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини