Начало » Пазари » Зърно
03.06.2024 г.

Пшеницата в Европа е най-скъпа от март 2023 г. насам

Анализ на пазара
Пшеницата в Европа е най-скъпа от март 2023 г. насам

Неблагоприятната  прогноза на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) за състоянието на глобалния баланс на пшеницата през 2024/25 г. обуслови продължението на ценовото рали в Чикаго и Париж (Euronext). Очертаната от USDA на 10 май перспектива за динамичното развитие на потреблението и стопяването на запасите от пшеница бяха основната подкрепяща цените новина за пазара на фона на влошеното състояние на посевите в  Русия, ЕС и Украйна. 

Търсенето нараства, запасите по света остават ограничени, а проблемите с новата реколта се изострят“, коментира преди две седмици  Джеймс Болсуърт, директор на британската аналитична компания CRM AgriCommodities. 

Междувременно положението продължи да се влошава най-вече заради очертаващите се значими щети по реколтата в Русия. Делът на посевите пострадали от измръзване в централните райони на  РФ се оказа значително по-голям от първоначалните  данни.  Освен това, след рязкото застудяване южните региони на страната, бяха ударени от аномална жега и то при продължителна липса на дъжд. „В Южна Русия сумата на валежите паднали през последните три месеца е била само 20-40% от нормалното количество, което се отрази негативно на реколтата”, коментират от авторитетната руска аналитична агенция SovEcon

На 23 май пазара получи нова порция адреналин от коригираните надолу прогнозни данни на Международния съвет по зърното (IGC).

Производство на пшеница в света по страни основни производителки (в млн. т)*

Производство пшеница

В резултат на неблагоприятните метеорологични условия  в Украйна, Руската федерация, САЩ, Аржентина и страните от Африка на север от Сахара, прогнозата за световното производство на зърно през 2024/25 г. беше намалена с 10 млн.т , в сравнение с априлския доклад на Съвета до 2312 млн.т.  Все пак това  е с 15 млн.т повече спрямо очаквания добив през текущия сезон, но в същото време е под очакваното за 2024/25 г. ниво на потребление на зърно в света (2320 млн.т), което предполага стопяване на глобалния преходен запас в края на новия сезон до най-ниското равнище за последните 10 години – 580 млн.т.

Прогнозата на Съвета за глобалния добив от пшеница през 2024/25 г. е редуцирана спрямо априлските данни с 3,2 млн.т, до 794,5 млн.т, което е с 4,1 млн.т над нивото очаквано за текущия сезон, но е с 9,1 млн.т по-малко в сравнение с 2022/23 г.  Основната причина за редуцираната обща прогноза е по-ниската оценка за новата руска реколта – 85,5 млн.т, в сравнение с 90,4 млн.т, очаквани от съвета преди един месец и 91,0 млн.т ожънати през миналата година. Прогнозата за Украйна също е намалена – до 23,7 млн.т, в сравнение с 24,5 млн.т, очаквани през април и 28,4 млн.т произведени миналата година. Независимо от направените корекции в търговските среди преобладава мнението, че прогнозата на Съвета за Русия е прекалено оптимистична.  Експертите в Русия и Украйна също са настроени  по-песимистично.

Анализаторите от Института за конюнктура на аграрните пазари (ИКАР – Москва ) за четвърти път в рамките на един месец понижиха прогнозите си за зърнената реколта в Руската федерация през 2024 г. В доклада публикуван в края на миналата седмица летвата е свалена сега от 132 млн.т на 129, млн.т, включително пшеница от 83,5 млн.т на 81,5 млн.т. Оценката на износа на зърно през 2024/25 г. е намалена от 57 млн.т на 55,5 млн.т, включително пшеница от 45 млн.т до  44 млн.т. На 28 май и Аналитичната агенция SovEkon понижи прогнозата си за реколтата от пшеница в Русия през 2024 г. до 82,1 млн.т от предишните 85,7 млн.т. Най-актуалната и в същото време най-неблагоприятна прогноза за добива от пшеница в Русия беше оповестена на 30 май от аналитичния департамент на най-големия руски превозвач на зърнени храни „Русагротранс” – само 77,4 млн.т. Тук е мястото да отбележа, че през февруари - март прогнозите за размера на новата руска реколта се движиха в диапазон 93-96 млн.т.

В края на май и експертите на Украинската зърнена асоциация  (УЗА) намалиха прогнозата си за производството на  зърнени храни през 2024/25 г. до 74,6 млн.т, в сравнение с 82,8 млн.т очаквани за текущия сезон. Според УЗА влошената перспектива за  новия сезон се дължи както на редуцирането  на посевните площи, така и на сухото време през май  в източната и южната част на Украйна. В новата редакция на зърнения баланс на страната представен от УЗА прогнозата за производството на пшеница в Украйна е сведена до  19,1 млн. тона, сравнение с 23,7 млн.т в доклада  на IGCИзносът на пшеница от Украйна през 2024/25 г. според УЗА ще спадне до около 13,0 млн.т в сравнение с 17,5 млн.т  набелязани за изтичащата 2023/24 г. Впрочем, резултата за текущия сезон вероятно ще бъде по-значим по обем на износа, тъй като съгласно Държавната митническа служба от началото на сезона до 31 май Украйна вече натовари за износ 17,33 млн.т пшеница в това число 1,54 млн.т през май.  

Ситуацията в Украйна обаче остана на втори план и според водещите експерти „световните цени на пшеницата през последните 2 месеца скочиха с 20-30% подкрепени от неблагоприятните прогнози за размера на руската реколта”.

Мелничарска пшеница, борса Париж

На 27-28 май цената на септемврийския контракт пшеница (нова реколта) на борсата в Париж (Euronext) се изкачи до най-високи стойности от март 2023 г. насам EUR268,75-269,25 за тон, в сравнение с EUR212-217 за тон търгувани през първата половина на април и около  EUR180 за тон пшеница от стара реколта в началото на март 2024 г. На 29-30 май борсата коригира надолу и на 31 май затвори на равнище EUR259,25 за тон. Откатът на цените от пиковите стойности експертите обясняват с желанието на спекулантите да „фиксират печалби” чрез продажба на част от закупените при значително по-ниски цени контракти. Депресиращо влияние върху пазара през последните дни оказаха прогнозите за валежите в засегнатите от суша територии на Русия и подобрените перспективи за производството на пшеница в САЩ. Според официалните данни на USDA (USDA Crop Progress report)  в края на май 48% от посевите със зимна пшеница в САЩ са били в добро до отлично състояние (in good to excellent condition), което е най-високият показател от четири години насам (само 34% миналата година).

Въпреки известното понижение на борсовите котировки цените на френската мелничарска пшеница (Grade 1) на експортния пазар по данни на Международния съвет  по зърното се задържаха около максималните майски стойности - $271-273/т (EUR250-252) FOB Руан, в сравнение с $235 (EUR217) тон в началото на май и около $215 (EUR198-200) тон в началото на април 2024 г. За справка на 31 май 2023 г. френска мелничарска пшеница се предлагаше за износ от Руан по EUR230/т, а на 31 май 2022 г. - по EUR406/т.

Стремително ценово покачване наблюдавахме през последните седмици и на руския и на украинския пазар. Според търговски източници в края на май  руска пшеница 12,5% протеин вече се котираше за износ по $255/т FOB дълбоководно черноморско пристанище, в сравнение с $215/т FOB преди един месец и $245-250/т FOB в края на май 2023 г. ($400-410/т FOB – 31.05.22 г.). С  25-30 долара в рамките на един месец скочиха и експортните цени на украинската пшеница (11,5-12,5% протеин) до около $230/т FOB черноморско пристанище ($210/т FOB в края на май 2023 г. и $390/т FOB – към 30 май 2022 г.).

Пазарните  участници коментират, че ключовият фактор за развитието на европейските зърнени пазари и през близките седмици ще бъде времето и информациите за състоянието на посевите в Русия и Западна Европа.

Както вече коментирах по-горе, в засегнатите от суша територии на Русия през близките дни се очакват валежи, които според европейските анализатори могат да намалят напрежението на пазара. Докато пазарът приветства завръщането на валежите, операторите на място са доста въздържани и са на мнение, че „са необходими много по-големи количества дъжд, за да се спаси потенциалът на новата реколта”. Безпокойство будят най-вече очакванията, че живакът в Русия ще остане над сезонните норми през следващите няколко дни, което означава бързо  изпаряване на дългоочакваната влага.

Фокусът в Западна Европа е върху Франция, където според Argus Media „ситуацията се влошава с всеки изминал ден”. Според  държавната агенция FranceAgriMer през миналата седмица делът на посевите от мека пшеница в добро и отлично състояние спадна до 61%, в сравнение с 63% седмица по-рано и 91% през същия период на 2023 г.

Като фактор с позитивен за цените в евросъюза знак пазарните участници възприемат и влизането в сила от 1 юли 2024 г. на високите забранителни мита върху вноса на руско зърно в ЕС.  Съветът на ЕС прие този ограничителен регламент на база предложението на Европейската комисия от 22 март 2024 г. Според Брюксел мерките имат за цел да попречат на вноса в ЕС на зърнени култури, а също и маслодайни семена и производни продукти, сушен грах и др., без да се засяга износът за трети държави и да се запази продоволствената сигурност в световен мащаб. Освен за Русия, увеличените мита се прилагат и за Беларус с оглед на тесните политически и икономически връзки на страната с Русия. „Новите мита са предназначени да предотвратят дестабилизирането на европейския пазар и да защитят селскостопанския сектор, да противодействат на незаконния износ на украинско зърно, погрешно етикетирано като руско, и да намалят приходите, които биха могли да финансират войната на Русия срещу Украйна.”

Според водещите руски експерти, увеличението на митата няма да окаже забележимо влияние върху руския износ на зърнени храни, но може да усложни ситуацията за животновъдите и преработвателите в редица европейски държави, които например внасят шрот от Русия. Едуард Зернин, председател на Управителния съвет на Съюза на износителите на зърно, сподели на  открития в четвъртък Общоруски зърнен форум, че доставките на  пшеница  за страните от ЕС представляват незначителен дял в общия й износ и няма проблем за реализацията на руското зърно на други континенти.  В края на миналата седмица Ройтерс информира, че  индийските власти след шест годишно прекъсване възнамеряват  да премахнат  40%  мито   върху вноса на пшеница и да възобновят доставките на хлебно зърно от чужбина, да прекъснат  възходящата ценова спира. Анализаторите оценяват нуждите на Индия от внос  на 3-5 млн.т, като очакват основните количества да бъдат доставени от Русия.

Игор Валентович

София, 3 юни 2024 г.

Пшеницата в Европа е най-скъпа от март 2023 г. насам
8736
 

Последни материали
Виж
ДФз преведе над 1 млн. лева на 242 картофопроизводителя за борба с телените червеи
Високите запаси натиснаха цените и отказаха производителите в САЩ
Германия си връща първото място в производството на хмел в света
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
През май на годишна база
Турция вдигна с 14 на сто приходите от износа на плодове и зеленчуци
Отменя старата тарифа, приета с постановление на МС през 2013 година
Влезе в сила нова тарифа за таксите в системата на агенцията по горите
Без изваляване на облаците румънците ни крадат дъжда почти без пари
Инвестициите в борбата с градушките излизат по-евтино от плащането на обезщетения
Свързани материали
Виж
Заради свити площи и неблагоприятни метеорологични условия
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
При ечемика ръстът още по-голям
Средните добиви при пшеницата в Монтанско са със 120 килограма повече
Закупените количества са малки при ръст на цените спрямо търга в Египет
Българската пшеница е сред вероятните победители на търга в Алжир
Йордания отново закупи само половината от планираните количества
Българската пшеница пак е сред победителите на търга в Египет
Тайван договори на търг над 100 000 тона хлебно зърно с произход от САЩ
Тайланд купи скъпо украинска фуражна пшеница
Коментар на Грейнстор по доклада на USDA за юни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини