Начало » Новини » Страната
15.05.2024 г.

Безплатно обучение за фермери - Геопространствени технологии в земеделието

Безплатно обучение за фермери - Геопространствени технологии в земеделието

Обучение "Геопространствени технологии в земеделието" ще се проведе на 21 май 2024, от 10:00 ч в Учебно-опитната база на АУ в с. Брестник. Обучител е доц. д-р Жулиета Арнаудова, събощиха от Аграрен университет - Пловдив. Събитието има за цел да предостави знания в областта на геодезия, географските информационни системи, глобалните навигационни спътникови системи и дистанционните наблюдения на земната повърхност. Целта е да се даде основата на прецизното земеделие за анализ и управление на земеделските земи, устойчивото земеползване на терените и запознаване с цифровизацията и онлайн услугите към ДФЗ и АГКК. Ще се дадат техническите насоки при създаване на нови насаждения от получаване на скици за имотите и документации, свързани с кадастрална карта и информацията в нея, работа с онлайн платформата на ДФЗ и работа с публичната карта и справки.

Чрез дистанционните технологии може да се направи оценка на посевите чрез растителните индекси, предоставяни от сателитните изображения на Сентинел и Ландсат. Ще се обсъди търсене на изображения в он лайн платформите на програма Коперник и Сентинел, как се да качват координати и шейп файлове на обработваемите площи в тези платформи и да се получава оценка на състоянието на посева чрез растителни индекси. Основни понятия за ГНСС технологиите при локализиране и позициониране на точки от земната повърхност, като част от навигацията на земеделските машини.

Програма:

Модул 1: Общ преглед и значение на геопространствените технологии. Геодезия - цифрови карти, он лайн платформи. Съдържание на кадастралната карта, геодезически координати.

Модул 2: Земеустройство – избор на място, оценка на теренните характеристики, проектиране на пътища, методи за трасиране на терена, практични съвети.

Модул 3: Географска информационна система – същност, приложение в земеделието. ГИС при микрорайониране на лозови насаждения. ГНСС в полза на земеделието и аграрната навигация.

Модул 4: Сателитни изображения на свободен достъп. Използване на информацията от сателитите за проследяване жизнеността на растенията. Програма Коперник, он лайн приложения за проследяване на растителните индекси. Мобилни приложения.

Безплатно обучение за фермери - Геопространствени технологии в земеделието
1876
 

Последни материали
Виж
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
ДФЗ доплати над 186 млн. лв. по ОПДУ за Кампания 2023
Стоки с висок фискален риск - череши
НАП разяснява на черешопроизводители как да декларират реколтата
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Годишен доклад
Икономиката на България се движи основно от вътрешното търсене
В Световния ден на пчелата
За шест години пчеларите са намалели от 12 260 на 9 433, но добитият мед е повече
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини