Начало » Новини » Страната
05.04.2024 г.

И през 2023 г. Евросъюзът отчита рекорд в износа на храни

Актуалните данни на ЕК
И през 2023 г. Евросъюзът отчита рекорд в износа на храни

Снимка: sinor.bg

Търговският баланс на хранително-вкусовата промишленост на Европейския съюз (ЕС) отчита рекордни нива през 2023 г., според последния доклад, публикуван от Еврокомисията. След доброто представяне на външната търговия в предходната 2022 г. последните данни показват, че износът на ЕС е достигнал 228,6 милиарда евро, при внос от 158,6 милиарда евро през миналата година.

Така положителното салдо във външната търговия нараства на 70,1 милиарда евро, което е с 12,8 милиарда евро (или 22% и повече) спрямо 2022 г. Този ръст се дължи основно на високите цени на европейските експортни продукти, съчетани с намаляващите световни цени на вносните продукти. Основните двигатели на износа на ЕС включват зърнени заготовки, млечни продукти и вино.

Що се отнася до вноса ЕС продължава да изпитва търговски дефицит в определени продуктови категории като маслодайни семена и протеинови култури, плодове и ядки и кафе, чай, какао и подправки. Със своето прочуто качество, конкурентоспособност и високо ниво на диверсификация, Европейският съюз остава водещият световен търговец на селскостопански и хранителни продукти.
ЕС търгува с голям брой държави, като Обединеното кралство (Великобритания) – водещата дестинация за износ на селскостопански храни от ЕС, държи 22% от експорта (51,3 милиарда евро). Съединените щати (САЩ) остават втората дестинация за целия износ на селскостопански храни от ЕС, въпреки че има лек спад, по-специално на спиртни напитки и ликьори. Китай все още е третата дестинация и поема 6% от цялата стойност на износа на селскостопански храни от ЕС.

Износът на свинско месо за Китай обаче е намалял с 29% през 2023 г. Износът на селскостопански храни от ЕС за Турция (+683 милиона евро, +7%) и Украйна се е увеличил (+533 милиона евро, +18%). Като цяло търговията със селскостопански храни в ЕС остава диверсифицирана със значителен брой държави партньори.
През 2023 г. ЕС изнесе голямо разнообразие от продукти, като първите 3 изнасяни продуктови категории от ЕС представляват близо 30% от общия износ на селскостопански храни от ЕС. Тези три водещи категории бяха зърнени препарати и продукти за смилане; млечни продукти; и вино и продукти на винена основа. Износът на заготовки от плодове, ядки и зеленчуци има най-голямо увеличение на стойността през 2023 г., с +1,3 милиарда евро (+12%) в сравнение с 2022 г. Той е последван от износа на заготовки от зърнени култури и продукти за смилане (+1,2 милиарда евро, + 5%) и захарни изделия и шоколад (+1,2 милиарда евро, +12%).
Вносът на селскостопански храни в ЕС е намалял със 7% през 2023 г., достигайки 158,6 милиарда евро. Това развитие на стойността на вноса на селскостопански храни от ЕС е свързано с развитието на цените на внасяните продукти.
Бразилия остава първият източник на произход, представляващ 11% от вноса на селскостопански храни в ЕС през 2023 г. Обединеното кралство е вторият стабилен вносител. Украйна остава третият източник със стойност на вноса от 11,8 милиарда евро и 7% от дела на импорта в ЕС. Развитието на вноса от Украйна през 2023 г. е различно за различните продукти, но като цяло нивото на вноса се е върнало към нивото от 2021 г. към края на годината. Като цяло трите трите най-големи вносителки държат 28% от общия внос, докато ЕС е внесъл 1 милиард евро или повече от 30 държави, което показва нивото на диверсификация на страните при вноса на селскостопански храни в ЕС.

Сред другите значителни промени е резкият ръст при вноса от Турция (+999 милиона евро, +18%), следван от вноса на египетски стоки, увеличението е с 566 милиона евро, или ръст от 41%. Други значителни промени се наблюдават с понижения при вноса от Аржентина (-2,3 милиарда евро, -33%), Китай (-1,5 милиарда евро, -15%) и Индонезия (-1,3 милиарда евро, -19%).
През 2023 г. ЕС продължи да внася предимно три категории продукти, които представляват 40% от общия внос на селскостопански храни в ЕС: плодове и ядки; маслодайни семена и протеинови култури и кафе, чай, какао и подправки . Тези категории представляват между 21 и 22 милиарда евро, което е между 13% и 14% от вноса в ЕС. Най-голямото увеличение на стойността на вноса през 2023 г. има при тютюневите изделия (+1 милиард евро, +27%) и зеленчуците (+793 милиона евро, +16% в стойност).

И през 2023 г. Евросъюзът отчита рекорд в износа на храни
1922
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Иска се 6-годишен опит от кандидатите, които все още не са избрани
Назначават през лятото още 13 търговски представители зад граница
НСИ
България намалява износа на храни и животни за трети страни спрямо 2021 г.
МС прие аграрния доклад за 2019 г.
Над 1 млрд. евро е положителното ни салдо в търговията с аграрни стоки за 2018 г.
Партньорство
ЕС се споразумя с Меркосур за взаимната търговия
Европарламентът прие търговското споразумение с Канада CETA
Правителството одобри подписването на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини