Начало » Важно за фермера » Гори и екология
19.03.2024 г.

Нов регламент за растителния и горския репродуктивен материал

Периода на регистрация на сортовете за съхранение става 30 години
Нов регламент за растителния и горския репродуктивен материал

Евродепутатите от Комисията по земеделие предлагат промени в правилата за растителен и горски репродуктивен материал, за да се гарантира високо качество, устойчивост и разнообразие на растенията и горите в ЕС.

Във вторник комисията по земеделие и развитие на селските райони прие доклади относно нови правила за производството и предлагането на пазара на посевен и посадъчен материал (25 гласа "за", 2 гласа "против" и 17 гласа "въздържал се") и горски (32 гласа "за", 1 глас "против" и 9 гласа "въздържал се") репродуктивен материал.

Изискванията за производството на горски репродуктивен материал трябва да се прилагат не само за предлагането на пазара, но и за вноса в ЕС, предлагат в доклада си депутатите от Комисията по земеделие.

Членовете на ЕП предлагат да се разреши на земеделските стопани да обменят помежду си ограничено количество от всякакъв вид растителен репродуктивен материал, а не само семена, както предлага Комисията. Разрешеното количество ще се определя от Комисията за всеки вид, се казва в приетия доклад.

За да се подпомогне опазването на растителните генетични ресурси, депутатите предлагат да се улесни предлагането на пазара на сортове за съхранение. Достъпът, продажбата и прехвърлянето на сортове за съхранение в малки количества следва да бъдат освободени от правилата, допълват депутатите. Докладът също така удължава периода на регистрация на сортовете за съхранение на 30 години.

Членовете на ЕП предлагат държавите членки да могат да поискат техническа подкрепа от Комисията при изготвянето на планове за действие в извънредни ситуации за осигуряване на достатъчно количество горски репродуктивен материал за залесяване на райони, засегнати от екстремни метеорологични явления или бедствия. Държавите членки ще трябва да си сътрудничат помежду си, за да осигурят снабдяването с горски репродуктивен материал за засегнатите трансгранични райони, се казва в приетия текст.

Горският репродуктивен материал ще трябва да може да се проследява от събирането до пускането на пазара. Производителите на горски репродуктивен материал ще имат задължението да уведомяват националните органи за намерението си да добиват горски репродуктивен материал преди добива, за да се даде възможност за организиране на контрол.

Членовете на ЕП предлагат да се позволи на разсадниците, които разполагат с достатъчна компетентност, инфраструктура и ресурси, а не само на националните органи, да издават официални етикети, придружаващи отделните партиди горски репродуктивен материал, под надзора на компетентния орган. Етикетът трябва да включва QR код с инструкции за това как да се грижим, съхраняваме и засаждаме горския репродуктивен материал, се посочва в доклада.

Докладите, приети от Комисията по земеделие, ще бъдат подложени на гласуване в пленарна зала, вероятно по време на сесията на 22-25 април. Ако бъдат приети, те ще представляват позицията на Парламента на първо четене. Досието ще бъде разгледано от новия Парламент след европейските избори на 6-9 юни.

Проектозаконът за растителния репродуктивен материал заменя десет директиви, в които се определят действащите правила. Една от основните цели на регламента е да се подобри намаляващото агробиоразнообразие в ЕС чрез увеличаване на разнообразието на растителен репродуктивен материал на пазара.

През 2021 г. общата стойност на семената и посадъчния материал, използвани в селското стопанство на ЕС, е 13,3 млрд. евро. Около 2 млн. хектара земя в ЕС се използват за производство на сертифицирани семена. В сектора на семената в ЕС са заети около 52 000 души.

Нов регламент за растителния и горския репродуктивен материал
1429
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
По нареждане на премиера и земеделския министър
И горските предприятия се включват активно в снегопочистването
Сушата покосява церови насаждения в община Тервел
Есенно третиране на градината с карбамид срещу болести и вредители
Полезни съвети
Влагозареждащо поливане на храстите и дърветата през есента
Полезни съвети
Правила за есенно подхранване на овощните култури
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини