Начало » Новини » Страната
14.03.2024 г.

Граждански комитет настоява хижа „Македония“ да се върне на туристическия съюз

Инициативи
Граждански комитет настоява хижа „Македония“ да се върне на туристическия съюз

Национален парк "Рила" Снимка: sinor.bg

Членовете на туристическото дружество „Ай гидик“, което от 1933 година участва в строителството и поддържането на две хижи в Рила планина - „Македония“ и „Чакалица“, настояват двете хижи да бъдат деактувани като държавни (сега са под шапката на Национален парк Рила) и да бъдат върнати под патримониума на Българския туристически съюз и членуващото в него дружество „Ай гидик“- Благоевград!

Затова на 15 март тази година в Благоевград те ще дадат начало на Национална гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление с искане „хижа „Македония“, която е строена от туристи, да остане за туристите!“. Това се посочва в писмо, разпратено от Българския туристически съюз (БТС) до медиите.

Ето и останалите мотиви за това искане:

В далечната 1933 г. се полага първия камък в основите на днешната хижа „Македония“. В Български туристически съюз (БТС) все още пазим поканата за дарителство от сформирания тогава специален Общограждански комитет по постройката на хижа Македония. В него се включват кметът на Горна Джумая (сега гр. Благоевград), мировият съдия, началникът на Окръжно планоснимачно бюро, началникът секция залесяване, лесничеят, директорът на Гимназията, председателят на Българското Туристическо Дружество (сега вече БТС) – Клон “Царев връх”, председателят на Юношеския Туристически Съюз (част от БТС след 1945 г.) - Клон “Ел- Тепе” и други.

Благодарение на набраните средства и доброволния труд на многобройни туристи хижата е завършена и официално открита 4 години по-късно. Не е случайно, че в своята 90-годишна история хижата е стопанисвана от БТС чрез местното туристическо дружество, благодарение на което оцелява на многобройните природни катаклизми, породени от суровите условия във високата планина.

Традицията, волята и историческите документи, с които БТС разполага, говорят само за едно - единствен и легитимен стопанин на хижата може да бъде само БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ чрез своето ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО „АЙГИДИК“.

През 2016 г., без зачитане на историческите документи и факти, тогавашният областен управител на Област Благоевград актува хижите „Македония“ и „Чакалица“ като собственост на Национален парк „Рила“. Според нас, това е абсолютно недопустимо!

В правата и задълженията на националните паркове не съществува възможност за извършване на каквато и да е стопанска дейност. Тяхната задача е опазване и поддръжка на природните резервати, като фокусът е върху природата, а не върху стопанисването на обекти за настаняване, независимо дали те се намират на тяхна територия.

Когато през 2018 г. ураганен вятър отнася покрива на хижата, не държавата в лицето на Парк „Рила“, а отново ТД „Айгидик“ и туристи ентусиасти изграждат и ремонтират сградата наново и продължават да се грижат за нея и досега. За всичките тези години владеенето и стопанисването е било в ръцете на БТС чрез Туристическото дружество в Благоевград, като нито за момент не са губили владението и са се грижили като добър стопанин на обекта.

Само в последните 15 години са инвестирани над 180 000 лв. за ремонт и поддържане на хижа „Македония“, като нито един лев не идва от НП „Рила“.

Въпреки това на 26. 02. 2024 г., без да се съобразят с многобройните протести от наша страна, от Национален парк „Рила“ започват конкурс за отдаване под наем на хижа „Македония“.

Настояваме този конкурс да бъде прекратен незабавно!“

Утре гражданският комитет официално ще представи исканията си на държавните институции, съобщиха от БТС.

Граждански комитет настоява хижа „Македония“ да се върне на туристическия съюз
1567
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Български туристически съюз
От първи януари 2022 г. е въведена професията „хижар”
Време беше
Върви се към узаконяване на статута на хижите в България
Министерство на земеделието
На 20 юли ще има търг за наемане на хижа Есперанто
Стопанисване
Агроминистерството дава под наем за 10 години хижа „Есперанто“ на Витоша
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини