Начало » Новини » Страната
11.03.2024 г.

Необходим диспут за водните ресурси на България

Предстоящо
Необходим диспут за водните ресурси на България

Река Дунав Снимка: sinor.bg

Десет дни преди 22 март, когато се отбелязва Световният ден на водата, представители на науката организират дискусионен клуб на тема “Мит ли е, че България е богата на водни ресурси?”. Лектори са двамата учени - проф. Емил Гачев и д-р Валентин Симеонов. Събитието ще се проведе на 12 март 2024 г. – вторник, от 10 часа в пресклуб SOHO и на него ще бъде представен анализ и данни за състоянието на водните ресурси в България плюс потенцалните рискове и предизвикателства, свързани с климатичните промени.

България разполага със значително количество пресноводни ресурси – годишно около 102 млрд кубически метра. Тази стойност обаче е донякъде заблуждаваща, тъй като около 75% от нея идва от река Дунав, а дунавските води са с транзитен характер и не са пълноценен ресурс, понеже трудно могат да се използват за питейни цели.

Затова и България разчита почти изцяло на оставащите 25% пресноводни ресурси, които се формират в резултат на баланса между валежи и изпарение. Въпреки че при настоящите условия този ресурс е достатъчен да задоволи потребностите в по-голямата част от страната, при неблагоприятни климатични условия може да възникне временен недостиг на вода, особено в Източна България, където валежите са по-малко, а изпарението – значително.

От друга страна, климатът в България става все по-сух. В Средиземноморския район, в чиито граници попада и България, бързото намаляване на почвената влага е безпрецедентно през последните 250 години, а засушаването доближава екстремни за последното хилядолетие стойности. При сценарии със средни или високи емисии вероятността от екстремни засушавания в района се увеличава с 200–300%.

Прогнозите очертават тенденция за продължаващо затопляне, в съчетание с известно намаляване на валежите на нашата територия. Дори и при непроменени валежни количества водният запас все повече ще спада. Съотношението между валежи и изпарение ще се променя в неблагоприятна посока. Поради това се очертава риск от воден дефицит, особено в уязвимите райони. Всичко това налага от сега да се мисли за по-рационално управление и използване на ресурсите, както и за подходящи технологични решения в тази насока.

На събитието проф. Гачев и д-р Симеонов ще отговорят на следните въпроси:

* Какво е значението на водата като ресурс и задава ли се световна водна криза? Какво е “Денят 0”, когато питейната вода свърши и какво можем да научим от него?

* Какво е състоянието на водните ресурси в България? Каква е истината – действително ли страната ни е богата на водни ресурси, така както сме учили в училище?

* Как се променят климатичните фактори и как влияят на водните ресурси в България?

* Какво да очакваме в близко и далечно бъдеще – каква е връзката между климатичните промени и екстремните явления, като суши, наводнения, градушки?

* Какви биха били последствията за природата, хората и икономиката?

* Време ли е да започнем да пазим водите и какви са потенциалните решения и мерки, които следва да бъдат предприети?

Емил Гачев е част от авторския екип на Климатека и професор в секция "Води" на Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН, като работи и в департамент „География“ към НИГГГ- БАН. Получава докторска степен по специалност “Ландшафтознание” през 2005 г. от ГГФ на СУ „Св. Климент Охридски“. Занимава се с изследвания в областта на хидрологията, геоморфологията и климатичните промени.

Валентин Симеонов е автор в Климатека. Получава докторска степен по специалност “Квантова електроника” от Физическия факултет на СУ “Климент Охридски”. От 1980 до 1995 г. е научен сътрудник в Института по електроника в БАН, а от 1995 г. работи във Федералния институт за технологии, в Лозана, Швейцария – по разработване и използване оптични методи за измерване на замърсяването на въздуха и изследване на химични и физични процеси в атмосферата, включително свързани с климатичните промени.

Необходим диспут за водните ресурси на България
2425
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Румънската царевица също е „изгоряла“
Суша и аномална жега съсипва реколтите от царевица и слънчоглед в Украйна
България да започне опити с извалявания заради сушата
Недостигът на вода засяга 30% от европейците и 20% от земята
Напояването остава последна грижа на държавата
Сушата в България провали заявен износ на череши за Италия
Суша обхвана района на Черно море
Рекордните температури в света продължават и през юни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини