Начало » Новини » Страната
08.03.2024 г.

Графикът за приемите по Стратегическия план за 2024 г. се пуска с огромно закъснение

Само за лозаро-винарския сектор и една интервенция за животновъдство
Графикът за приемите по Стратегическия план за 2024 г. се пуска с огромно закъснение

Снимка: sinor.bg

Доста късно, едва на 8 март Министерството на земеделието и храните изпрати на журналистите графика за планираните приеми на заявления за подпомагане по интервенциите, различни от базираните на площ и плащанията на животинска единица. Странно, че са дадени сроковете основно за интервенции на работещи в лозаро-винарския сектор – от деветте интервенции осем са за този сектор. Единствената извън него е за животновъдство.

Припомняме, че по две от направленията при лозаро-винарите приемите бяха открити още на 15 януари и продължиха един месец – инвестиции в лозаро-винарския сектор и инвестиции в екоолгични съоръжения.

Между 15 май и 17 юни може да кандидатствате за застраховене на реколтата за лозари.

От 15 октомври до 15 ноември се отваря прозорец за кандидатстване на преструктуриране и конверсия на винените лозя. Няма срокове за обиране на реколтата на зелено.

От първи до 15 декември се дава възможност да се кандидатства за участие в изложения за винарите.

Единствената секторна интервенция извън лозарството е в областта на животновъдството. От първи до 15 октомври ще се приемат проекти за инвестиции в сектора на млякото и млечните продукти, където ще кандидатстват основно организации и групи на производителите.

От агроминистерството обясняват, че определянето на периодите на прием по интервенциите за тази година е свързано с приключването на няколко предварителни действия. На първо място се очаква финализиране на преговорите със службите на ЕК по изпратеното на 15 декември 2023 г. предложение за първо изменение на Стратегическия план и неговото последващо одобрение.

Според изискванията на Закона за подпомагане на земеделските производители МЗХ и фонд „Земеделие“ все още не са приключчили работа по Наредбата за реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, за сключване и изменение на административни договори, за налагане на административни санкции, която предстои да бъде публикувана за обществено обсъждане. Тази наредба ще урежда реда за подаване на заявленията за подпомагане чрез Системата за електронни услуги (СЕУ). След обнародването й в „Държавен вестник“ ще се утвърждават насоки за всеки прием по интервенциите, определящи условията за кандидатстване и условията за изпълнение на одобрените проекти.

Заинтересованите лица ще могат да изпращат писмени предложения и възражения по публикуваните проекти в определен от Управляващия орган срок.

Запазва се утвърдената и към момента процедура кандидатите за подпомагане да имат възможност да искат разяснения по отношение на условията за кандидатстване. Утвърдените насоки ще се публикуват на интернет страниците на Министерството на земеделието и храните и Стратегическия план, както и в СЕУ.

Годишният план за планираните приеми с включени определени периоди на провеждане и бюджети, както и критериите за оценка, по които ще бъдат класирани заявленията по отделните интервенции, задължително ще бъдат съгласувани с Комитета за наблюдение на СПРЗСР 2023-2027 г., като заседание на Комитета се предвижда да бъде насрочено през месец април 2024 г. Запазва се утвърдената и към момента процедура кандидатите за подпомагане да имат възможност да искат разяснения по отношение на условията за кандидатстване. Утвърдените насоки ще се публикуват на интернет страниците на Министерството на земеделието и храните и Стратегическия план, както и в СЕУ.

 

Графикът за приемите по Стратегическия план за 2024 г. се пуска с огромно закъснение
5734
 

Последни материали
Виж
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Свързани материали
Виж
Актуално по темата
Графикът за приемите по Стратегическия план ще бъде обявен през април
Важно!
Фермерите ще калибрират пръскачките си на място в стопанствата
Окончателното плащане за доходите за устойчивост е от 20 април до 10 май
Ясен е индикативният график за плащанията за Кампания 2023 до края на юни
Качен е на страницата на ДФЗ
В индикативния график няма точна дата за плащанията по СЕПП
Първото събитие ще се състои на 14 ноември (вторник) в град Велико Търново
Вижте график на срещите с експерти на МЗХ за условията за кандидатстване по двете отворени процедури от НПВУ
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини