Начало » Новини » Страната
06.03.2024 г.

България и 19 държави в ЕС очакват решения от Европейската комисия по Зелената сделка

След фермерските протести
България и 19 държави в ЕС очакват решения от Европейската комисия по Зелената сделка

Снимка: sinor.bg

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е подписал писмо до Европейската комисия, подготвено съвместно с колеги от други 19 държави в Европейския съюз, с което се настоява за отговори на неотложни проблеми на земеделските производители. Освен от българския министър писмото е подписано още от колегите му в Австрия, Хърватия, Кипър, Чешката република, Гърция, Унгария, Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция. Всички те припомнят протестите в цяла Европа, с които фермерите изригнаха срещу ниските средни доходи и високите производствени разходи, произтичащи от новите стандарти за производство, на фона на инфлацията и засилена от агресивната война на Русия срещу Украйна.

Протести в цяла Европа

Писмото е адресирано до изпълнителния заместник-председател на ЕК по Европейския зелен пакт Марош Шефчович и до комисаря по земеделие Януш Войчеховски. В него се посочва, че „от няколко месеца в много държави членки на ЕС се провеждат демонстрации на голям брой фермери, което е симптом на криза в цяла Европа“.

В писмото се отбелязват и опасенията в сектора заради амбициозните цели на Европейската зелена сделка. Фермерите в цяла Европа основателно повдигат въпросите за липсата на дългосрочни перспективи, непризнаването на стратегическия характер на дейността им, необходимостта от прозрачни и задълбочени консултации, предвид прякото въздействие на европейското законодателство върху тяхната работа.

Във всички държави членки фермерите поставят под въпрос натрупването на стандарти, все по-често възникващи извън Общата селскостопанска политика, въпреки че те са първите жертви на изменението на климата. Министрите отчитат необходимостта от предприемане на действия за климата, но коментират, че тези нови и дори по-високи стандарти стават все по-трудни за приемане, особено когато не се изискват при внос на продукти от трети страни.

Кризата в европейски мащаб изисква общоевропейски отговори, съизмерими със законните искания, изразени в целия Съюз, заявяват министрите на земеделието. Те призовават ЕК да предложи конкретни стъпки и решения на трудностите. Аграрните министри настояват, на първо място за краткосрочни отговори на неотложните проблеми. Те очакват решителни и незабавни действия по въпроси като системата на условността, натиска върху контрола, основно поради въвеждането на системата за мониторинг на площите, правото на грешка и опростяване на управлението на националните Стратегически планове по ОСП.

В писмото се настоява да се дадат ясни перспективи на фермерите при ясен график за действие, включително с конкретни етапи, за да съобщят на фермерите за средносрочните промени преди есента.

Министрите отбелязват още, че е от първостепенно значение да бъдат бързо осведомени какви промени ще бъдат направени и в какъв срок. „Трябва да продължим напред заедно по конкретен начин, за да предоставим на фермерите конкретни отговори. Ето защо сега се нуждаем от график за действие, който ще ни позволи да завършим работата, с която сме се заели, за да отговорим на очакванията на европейските фермери и да гарантираме продоволствената сигурност и стратегическата автономност на Европейския съюз и неговите държави членки“, пишат в заключение министрите на земеделието.

България и 19 държави в ЕС очакват решения от Европейската комисия по Зелената сделка
3148
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
В очакване на отговор
Биофермерите искат среща с министър Тахов – заместиците му не решават проблема им
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Министър Вътев изпрати протестно писмо до Украйна
Близо 38 т слънчоглед от Украйна са внесени в България без лицензии от декември 2023 г.
В писмо до министрите на земеделието в Общността
Шест фермерски организации в ЕС настояват за ограничаване на вноса от Украйна
БАхК не присъства на срещата с премиера на 22 януари
От агрохранителната камара искат среща с депутати и изпълнителна власт по проблемите в сектора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини