Начало » Новини » Страната
28.02.2024 г.

Европейската инвестиционна банка безвъзмездно ще консултира екоминистерството

Споразумение
Европейската инвестиционна банка безвъзмездно ще консултира екоминистерството

Снимка: sinor.bg

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Кириакос Какурис подписаха споразумение за услуги за консултантска подкрепа на проекти в сферата на околната среда. Ангажиментът е ЕИБ да предостави експертна подкрепа по ефективното изпълнение и управление на стратегически инвестиции за секторите „Води“, „Отпадъци“ и „Биологично разнообразие“ от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Общата стойност на споразумението е в размер на 4 889 575 лева безвъзмездна финансова помощ. Срокът за изпълнение е 15 януари 2027 г.

В рамките на предходно споразумение между МОСВ и ЕИБ за предоставяне на подкрепа за проекти през програмен период 2014-2020 г. експертизата беше насочена към ефективното изпълнение на стратегическите инвестиции във водния сектор по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Бенефициенти по проектите бяха 14 ВиК оператора по прилагането на регионален подход в 14-те консолидирани области. ЕИБ предостави помощ и за укрепване капацитета на 6 новоконсолидирани ВиК оператора, които са потенциални бенефициенти по настоящата Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Изпълнението на предходното споразумение приключи през декември 2023 г.

Споразумението за консултантска подкрепа обхваща регионални проекти за водна инфраструктура и други приоритетни инвестиции в сферата на околната среда в България. Това ще улесни усвояването на безвъзмездни средства от Европейския съюз, като същевременно ще насърчи действия в областта на климата и устойчивото развитие на околната среда в страната.

„Предоставяме консултантски услуги на най-високо ниво и доразвиваме отличното си сътрудничество с българските власти, за да предложим експертни познания за секторите, които ще бъдат в основата на устойчивото развитие на България през идните години“, каза Кириакос Какурис.

През периода 2021-2027 г. чрез настоящото споразумение ЕИБ ще продължи да оказва експертна подкрепа при изпълнението на проекти с бенефициенти ВиК оператори. В допълнение към експертизата за изпълнението на стратегически инвестиции във ВиК сектора консултантската служба на ЕИБ ще окаже подкрепа и по приоритет „Отпадъци“ за разработване на проекти, свързани с центрове за разделно събиране и повторно използване на отпадъци. В рамките на сектор „Биологично разнообразие“ предвидената подкрепа включва посещения на място за установяване наличие на инвазивни чужди видове и нетипични видове, определяне разпространението на целевите типове местообитания и видове, с цел гарантиране изпълнението на мерките от Националната рамка за приоритетни действия за „Натура 2000“.

„Благодаря на Представителството на Европейската комисия и ЕИБ за нашето сътрудничество. Много хора смятат, че МОСВ се занимава само с пеликаните в резервата „Сребърна“. Това е така, но МОСВ има много важна роля във всички инвестиционни процеси, тясно обвързани с придвижването на ЕС към целта за климатична неутралност – NetZero 2050. За да вървим в тази посока, бързата консултантска помощ, която получаваме с това споразумение за конкретни проекти, е много ценна. Поставили сме си за цел да намалим административната тежест, която е в наши ръце, за да ускорим и облекчим инвестиционния процес в страната – това е обещанието ни за 2024 г.“. Обещанието е на Юлиян Попов след подписването на споразумението, което се състоя в Представителството на ЕК в България.

Европейската инвестиционна банка безвъзмездно ще консултира екоминистерството
2034
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Едно от малкото предприятия в хранителната индустрия
Европейската инвестиционна банка отпуска заем за 30 млн. евро на „Бони Холдинг”
Доклад на ЕИБ
Европейските банкери съветват България как успешно да финансира фермерите в бъдеще
С привлечените допълнителни средства кредитният ресурс ще нарасне до 1,6 милиарда
ЕИБ отпуска 700 милиона евро за проекти в селското стопанство и биоикономиката
Финансиране
Европейската инвестиционна банка с подкрепа от 400 млн. евро за биоикономика
Европейската инвестиционна банка отпуска заем за нова фабрика на „Олива“
Подпомагане
ЕИБ отпуска 15 милиона евро за малки и средни предприятия в румънското селско стопанство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини