Начало » Новини » Света
27.02.2024 г.

Ръководството на Copa Cogeca с призив към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен

Преди заседанието на Съвета на ЕС
Ръководството на Copa Cogeca с призив към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен

Снимка: sinor.bg

Преди последното заседание на Съвета на министрите по земеделие, проведено но 26 февруари ръководството на Европейската организация на земеделските производители КОПА – КОДЖЕКА (COPA – COGECA), в която членува и Българският фермерски съюз, изпратиха отворено писмо до Урсула фон дер Лайен, mредседател на Европейската комисия, в което настояват, че за да може ЕС да се справи ефективно с фермерските протести, трябва да постави селското стопанство обратно в основата на своята стратегия.

КОПА – КОДЖЕКА е най-влиятелната европейска организация на фермерите и техните кооперативи в ЕС. Тя представлява интересите на своите членове в Брюксел, с най-висока представителност в селскостопанския сектор в Европа. В нея влизат над 28 млн. фермери и техните семейства, както и около 38 000 кооперации, включително и от България.

"Селското и горско стопанство традиционно са били крайъгълен камък за Европа, поради тяхното стратегическо значение. Нашите сектори произвеждат широка гама от стоки от съществено значение и са ключови играчи в осигуряването на продоволствена сигурност за 450 милиона потребители в ЕС. Фермерите са първите, които усещат последствията от екстремните метеорологични явления, като същевременно допринасят за зелен преход чрез намаляване на емисиите и съхраняване на въглерод. Освен това ние активно се ангажираме с устойчиво отношение към климата и инициативи за селско и горско стопанство в нашите региони", пише в писмото.

През последните години гласът на европейските фермери и земеделски кооперации нарасна, но нашите опасения до голяма степен останаха незабелязани. Вместо това, много лица, вземащи решения, изглежда възприемат нашия сектор единствено като проблем, пренебрегвайки стотиците хиляди добродетелни инициативи за устойчивост. Тази парадигма трябва да се промени сега! Ние губим ценно време! Европейските фермери и земеделските кооперации са част от решението, поясняват още от КОПА – КОДЖЕКА.

Изправени сме пред редица обществени, климатични и икономически предизвикателства, които застрашават поминъка и конкурентоспособността на множество фермери. Ефектът от екстремните климатични и геополитически събития има незабавни последици върху нашите общности и сектор. Тези предизвикателства са изострени от допълнителни ограничения и разпоредби от Европейския съюз, допълват от организацията.

Увеличаващият се брой земеделски протести през последните седмици и месеци подчертава неотложната необходимост Европейският съюз да премести фокуса обратно към селските райони, селското и горско стопанство в рамките на своите политики. Нашите членове подкрепят мирните демонстрации. Ние няма да насърчаваме никакви действия, които противоречат на законите, установени от демократичното общество. Въпреки това нашите фермери, собственици на гори и земеделски кооперации, имат нужда от стабилност и предвидимост, за да можете да гледат в бъдещето с увереност.

КОПА – КОДЖЕКА и членовете на организацията алармират, че в спешен порядък трябва да се отговори на опасенията, повдигнати от хилядите протестиращи фермери и да се предложи дългосрочна перспектива за сектора, която да включва: прилагане на спешни мерки за опростяване на работата и живота на фермерите и въвеждане на стимулиращи мерки; осигуряване на реципрочност в стандартите за земеделско производство и равни условия на конкуренция; гарантиране, че европейските ферми получават справедливо възнаграждение, както и спешно и ефективно прилагане на Директивата за нелоялните търговски практики във всяка държава членка.

От организацията настояват още, че през следващите седмици и месеци ще бъде необходимо да се оцени въздействието на Зелената сделка върху селскостопанския сектор, както и че трябва да се обърне специално внимание на следните точки:

1. Следващият бюджет на ЕС трябва да отразява многото предизвикателства, пред които са изправени земеделските производители.

2. Дневният ред на търговската политика трябва да бъде в съответствие с амбицията, поставена в рамките на вътрешен пазар, като същевременно се гарантират стабилни мерки за реципрочност и внимание към чувствителните производства в ЕС.

3. Всички нови предложения, свързани със селското стопанство, трябва да бъдат подкрепени от проучване за осъществимост, обсъдени със заинтересованите страни. 

4. Необходимо е да има Комисар по земеделието и селските райони с ключова роля на заместник-председател на Европейската комисия.

Ръководството на Copa Cogeca с призив към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен
1758
 

Последни материали
Виж
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Свързани материали
Виж
Представиха селскостопански роботи с разширена автономност на изложението Агритехника
Предзимна обработка на почвата в овощните градини и лозята
COPA COGECA
Среща на Петя Ставрева с Пека Песонен в Брюксел
Преди триалога
Аграрният бранш в ЕС с остра реакция за преговорите по бъдещата ОСП
Овощните дървета в двора трябва да зимуват чисти
Време е правата лопата да заиграе в градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини