Начало » Новини » Страната
22.02.2024 г.

Министър Вътев: Няма как държавен контролен орган да постигне такъв контрол, че всичко да е под контрол

Министър Вътев: Няма как държавен контролен орган да постигне такъв контрол, че всичко да е под контрол

В производство на храни най-важното винаги е доверието на потребителите, защото потребителят никога не може да бъде излъган. Той винаги усеща истината и избира на кого да се доверява, да, има и други фактори, като цени и финансова възможност, има и избор на определени храни в зависимост  от здравословното състояние на човек. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на Националната научно-практическа конференция на тема: „Актуални проблеми на хранително-вкусовата индустрия според най-съвременните изисквания на българската и европейската нормативна уредба“,  която се проведе в Пловдив.

Един от големите проблеми в производство на храни е суровинната база, която в много малко случаи е от български произход, посочи министър Вътев и допълни: „Има една неразривна връзка, която се казва микробиом на почвата, растенията, животните и човека. Предците ни хиляди години са се хранили от тази земя и този микробиом е най-полезният за нашето здраве, а ние сме принудени днес да консумираме прекалено много вносни храни“, допълни министър Вътев. По думите му една от най-големите грешки е разрушаването на поливното земеделие в България, защото без вода на тази златна почва не може да има продукция.

Параметрите на „Зелената сделка“ са много смислени, но проблемът идва от това, че тя стартира с високо амбициозни цели преди да бъдат подготвени алтернативи на всичко онова, което се забранява като препарати за растителна защита, торове и други, каза още министър Вътев и допълни: „Трябваше да се изчака науката да си свърши работата, и когато имаме готови алтернативи, тогава да тръгнем да забраняваме.“ Резултатът се вижда в протестите на земеделските производители в цяла Европа, каза още земеделският министър.

Темите за Стратегията от „Фермата до масата“ и пазарите са много важни за всеки един производител, като проблемът и тук е липсата на български суровини за преработка“, каза министър Вътев. Във връзка с биологичното производство на храни той изрази дълбокото си  убеждение, че България може да бъде оазиса на Европа за биопроизводство на храни, но  изискванията и регулациите са усложнени във висока степен. „В много случаи се постига една огромна себестойност, за която никой не е готов да плати“, каза министър Вътев.

Според министър Вътев за здравословното хранене и системите за самоконтрол няма вариант, при който държавен контролен орган да постигне такъв контрол, че всичко да е под контрол. „Ако всички сме от един бранш и произвеждаме един и същ продукт и искаме да спечелим доверието на потребителите, ние си залагаме показателите за качество, параметри и контроли и не допускаме никой от нас да подведе потребителя с отклонения от тези параметри“, категоричен е министърът.

Във връзка с темата за кооперирането по агрохранителната верига министър Вътев изтъкна, че у нас всеки се бори на пазара сам, защото няма вертикални кооперативи (от полето до крайния продукт), нито хоризонтални и апелира към коопериране на земеделските производители, за да имат успех на пазара.

На събитието присъстваха областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев и председателят на Съюза по хранителна промишленост д-р Светла Чамова, предадоха от пресцентъра на МЗХ.

Министър Вътев: Няма как държавен контролен орган да постигне такъв контрол, че всичко да е под контрол
3711
 

Последни материали
Виж
Полезни съвети
Защо се появява мухъл върху почвата на разсада и как да го отстраним
С участието на свиневъди и учени от Тракийския университет в Стара Загора
Обсъдиха състоянието и перспективите пред свиневъдния бранш у нас
Производителите на грозде и вино са получили 31 милиона лева субсидии за година
Регистрираните винарски изби в България вече са 362
Слабото предлагане и активното търсене за износ са сред основните причини
Фуражното зърно в Украйна продължава да поскъпва
С цел ограничаване на прекупвачите и на покачването на цените на храните
Предприемат законодателни промени и мерки срещу нелоялни практики на пазара
Предлагат се местни специалитети, производители се съревновават в конкурси
В Априлци посрещат гости на празника на сланината и греяната ракия
Свързани материали
Виж
Работи се за облекчаване на контрола на стоките с висок фискален риск
Приемът за проекти за напояване ще бъде отворен в близкия месец
Откакто България е в Шенген се внасят повече животни с неясен произход
Втора част на инструкциите към фермерите
От 2 хил. до 6 хиляди лева варират глобите за нарушени стандарти при млякото
Създадена е Азовско-черноморската междурегионална дирекция на Росселхознадзор
Втора част
Новите таксите, събирани от БАБХ за контрола върху храните
МС прие промени в правилника за прилагане на ЗОП
Въвежда се предварителен контрол на обществени поръчки над 5 млн. лв.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини