Начало » Новини » Страната
22.02.2024 г.

Министър Вътев: Няма как държавен контролен орган да постигне такъв контрол, че всичко да е под контрол

Министър Вътев: Няма как държавен контролен орган да постигне такъв контрол, че всичко да е под контрол

В производство на храни най-важното винаги е доверието на потребителите, защото потребителят никога не може да бъде излъган. Той винаги усеща истината и избира на кого да се доверява, да, има и други фактори, като цени и финансова възможност, има и избор на определени храни в зависимост  от здравословното състояние на човек. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на Националната научно-практическа конференция на тема: „Актуални проблеми на хранително-вкусовата индустрия според най-съвременните изисквания на българската и европейската нормативна уредба“,  която се проведе в Пловдив.

Един от големите проблеми в производство на храни е суровинната база, която в много малко случаи е от български произход, посочи министър Вътев и допълни: „Има една неразривна връзка, която се казва микробиом на почвата, растенията, животните и човека. Предците ни хиляди години са се хранили от тази земя и този микробиом е най-полезният за нашето здраве, а ние сме принудени днес да консумираме прекалено много вносни храни“, допълни министър Вътев. По думите му една от най-големите грешки е разрушаването на поливното земеделие в България, защото без вода на тази златна почва не може да има продукция.

Параметрите на „Зелената сделка“ са много смислени, но проблемът идва от това, че тя стартира с високо амбициозни цели преди да бъдат подготвени алтернативи на всичко онова, което се забранява като препарати за растителна защита, торове и други, каза още министър Вътев и допълни: „Трябваше да се изчака науката да си свърши работата, и когато имаме готови алтернативи, тогава да тръгнем да забраняваме.“ Резултатът се вижда в протестите на земеделските производители в цяла Европа, каза още земеделският министър.

Темите за Стратегията от „Фермата до масата“ и пазарите са много важни за всеки един производител, като проблемът и тук е липсата на български суровини за преработка“, каза министър Вътев. Във връзка с биологичното производство на храни той изрази дълбокото си  убеждение, че България може да бъде оазиса на Европа за биопроизводство на храни, но  изискванията и регулациите са усложнени във висока степен. „В много случаи се постига една огромна себестойност, за която никой не е готов да плати“, каза министър Вътев.

Според министър Вътев за здравословното хранене и системите за самоконтрол няма вариант, при който държавен контролен орган да постигне такъв контрол, че всичко да е под контрол. „Ако всички сме от един бранш и произвеждаме един и същ продукт и искаме да спечелим доверието на потребителите, ние си залагаме показателите за качество, параметри и контроли и не допускаме никой от нас да подведе потребителя с отклонения от тези параметри“, категоричен е министърът.

Във връзка с темата за кооперирането по агрохранителната верига министър Вътев изтъкна, че у нас всеки се бори на пазара сам, защото няма вертикални кооперативи (от полето до крайния продукт), нито хоризонтални и апелира към коопериране на земеделските производители, за да имат успех на пазара.

На събитието присъстваха областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев и председателят на Съюза по хранителна промишленост д-р Светла Чамова, предадоха от пресцентъра на МЗХ.

Министър Вътев: Няма как държавен контролен орган да постигне такъв контрол, че всичко да е под контрол
2502
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Насоките са качени за обсъждане на страницата на МОСВ
Одобрени са насоки за контрола в националните паркове
Праламентарен блиц контрол
Вътев: От 1-и декември рафинериите за олио ще получат потребните им количества слънчоглед
Повече контрол относно спазването на съществуващите норми поискаха браншовиците
МЗХ подготвя нови правила при сделките с първична земеделска продукция
Нормативни промени
Нов контрол върху овчето, козе и биволско мляко, сериозни санкции при нарушения
Финансирането е по рибарската програма
Проекти за 1 760 767 лева ще подпомогнат контрола на агенцията по рибарство
Важно за фермерите!
Заданията за сателитната мониторингова система са отлагани с години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини