В производство на храни най-важното винаги е доверието на потребителите, защото потребителят никога не може да бъде излъган. Той винаги усеща истината и избира на кого да се доверява, да, има и други фактори, като цени и финансова възможност, има и избор на определени храни в зависимост от здравословното състояние на човек. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на Националната научно-практическа конференция на тема: „Актуални проблеми на хранително-вкусовата индустрия според най-съвременните изисквания на българската и европейската нормативна уредба“, която се проведе в Пловдив.
Един от големите проблеми в производство на храни е суровинната база, която в много малко случаи е от български произход, посочи министър Вътев и допълни: „Има една неразривна връзка, която се казва микробиом на почвата, растенията, животните и човека. Предците ни хиляди години са се хранили от тази земя и този микробиом е най-полезният за нашето здраве, а ние сме принудени днес да консумираме прекалено много вносни храни“, допълни министър Вътев. По думите му една от най-големите грешки е разрушаването на поливното земеделие в България, защото без вода на тази златна почва не може да има продукция.
Параметрите на „Зелената сделка“ са много смислени, но проблемът идва от това, че тя стартира с високо амбициозни цели преди да бъдат подготвени алтернативи на всичко онова, което се забранява като препарати за растителна защита, торове и други, каза още министър Вътев и допълни: „Трябваше да се изчака науката да си свърши работата, и когато имаме готови алтернативи, тогава да тръгнем да забраняваме.“ Резултатът се вижда в протестите на земеделските производители в цяла Европа, каза още земеделският министър.
Темите за Стратегията от „Фермата до масата“ и пазарите са много важни за всеки един производител, като проблемът и тук е липсата на български суровини за преработка“, каза министър Вътев. Във връзка с биологичното производство на храни той изрази дълбокото си убеждение, че България може да бъде оазиса на Европа за биопроизводство на храни, но изискванията и регулациите са усложнени във висока степен. „В много случаи се постига една огромна себестойност, за която никой не е готов да плати“, каза министър Вътев.
Според министър Вътев за здравословното хранене и системите за самоконтрол няма вариант, при който държавен контролен орган да постигне такъв контрол, че всичко да е под контрол. „Ако всички сме от един бранш и произвеждаме един и същ продукт и искаме да спечелим доверието на потребителите, ние си залагаме показателите за качество, параметри и контроли и не допускаме никой от нас да подведе потребителя с отклонения от тези параметри“, категоричен е министърът.
Във връзка с темата за кооперирането по агрохранителната верига министър Вътев изтъкна, че у нас всеки се бори на пазара сам, защото няма вертикални кооперативи (от полето до крайния продукт), нито хоризонтални и апелира към коопериране на земеделските производители, за да имат успех на пазара.
На събитието присъстваха областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев и председателят на Съюза по хранителна промишленост д-р Светла Чамова, предадоха от пресцентъра на МЗХ.