Начало » Новини » Страната
20.02.2024 г.

Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите

Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите

Изложенията АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на деветото издание на мегаизложението, което обединява международните специализирани изложби АГРА 2024, ВИНАРИЯ 2024 и ФУДТЕХ 2024. Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и със своя колега министърът на земеделието, горите и развитието на селските райони на Република Косово Фатон Пеци официално дадоха началото на панаирната седмица като прерязаха лентата за откриването.

Сериозното международно участие на форума ще се развива за в бъдеще и ще надгражда много успешно пазарно развитие, подчерта министър Вътев и допълни: „Свидетели сме в нашата страна и в цяла Европа на сериозни притеснения и недоволства на земеделските производители и независимо от всичко това заявката за едно изключително успешно изложение е много сериозна."

„Големият интерес от страна на изложителите показва, че духът на българския производител не е сломен след толкова кризи и искрено вярвам, че всеки ще си тръгне оттук зареден с повече оптимизъм и нови идеи за успех в своята работа“, каза още земеделският министър и пожела успех на участниците в изложенията.

Министър Вътев благодари на косовския си колега Фатон Пеци, че се е отзовал на поканата за посещение у нас. „В Република Косово бяхме топло посрещнати и е очевидно, че има огромен потенциал в приятелските и търговските отношения между двете страни. Косово очаква българският бизнес да се активизира и да предложи максимално своите продукти - храни, напитки и зърнени култури“, информира министърът по време на встъпителната пресконференция. 

Целта е АГРА да стане зрелище на много по-високо ниво, което среща бизнеса с науката, каза Кирил Вътев и допълни: „Науката трябва да участва активно в реалното производство, както и да присъства в политиката и земеделието на Балканите, а и не само, тук има и представители на арабските страни. Развитието на АГРА трябва да следва тази линия за разширяване на контактите, тъй като е известно, че недостигът на храни в света все още не е преодолян.“

В четвъртък, 22 февруари, ще се проведе поредната научна конференция в рамките на изложенията. „Искрено се надявам и вярвам, че всички, които участват в това изложение и представят последните си постижения, ще си тръгнат от тук с нови идеи и оптимизъм“, посочи министър Вътев.

На събитието присъстваха народният представител Росен Костурков, заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев, изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев и председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Виолета Божанова.

Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите
2184
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Служебен министър на земеделието и храните
Старият, нов министър Кирил Вътев встъпи в длъжност
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Зам.-министър Стратев участва в дискусия на земеделските министри на ЕС и Вишеградската четворка
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
Първото заседание на Консултативния съвет по планинско и полупланинско земеделие се проведе в МЗХ
Путин: Дори не ми е хрумвало, че износът ни на селскостопански продукти ще надхвърли многократно на оръжие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини