Начало » Новини » Страната
20.02.2024 г.

Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите

Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите

Изложенията АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на деветото издание на мегаизложението, което обединява международните специализирани изложби АГРА 2024, ВИНАРИЯ 2024 и ФУДТЕХ 2024. Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и със своя колега министърът на земеделието, горите и развитието на селските райони на Република Косово Фатон Пеци официално дадоха началото на панаирната седмица като прерязаха лентата за откриването.

Сериозното международно участие на форума ще се развива за в бъдеще и ще надгражда много успешно пазарно развитие, подчерта министър Вътев и допълни: „Свидетели сме в нашата страна и в цяла Европа на сериозни притеснения и недоволства на земеделските производители и независимо от всичко това заявката за едно изключително успешно изложение е много сериозна."

„Големият интерес от страна на изложителите показва, че духът на българския производител не е сломен след толкова кризи и искрено вярвам, че всеки ще си тръгне оттук зареден с повече оптимизъм и нови идеи за успех в своята работа“, каза още земеделският министър и пожела успех на участниците в изложенията.

Министър Вътев благодари на косовския си колега Фатон Пеци, че се е отзовал на поканата за посещение у нас. „В Република Косово бяхме топло посрещнати и е очевидно, че има огромен потенциал в приятелските и търговските отношения между двете страни. Косово очаква българският бизнес да се активизира и да предложи максимално своите продукти - храни, напитки и зърнени култури“, информира министърът по време на встъпителната пресконференция. 

Целта е АГРА да стане зрелище на много по-високо ниво, което среща бизнеса с науката, каза Кирил Вътев и допълни: „Науката трябва да участва активно в реалното производство, както и да присъства в политиката и земеделието на Балканите, а и не само, тук има и представители на арабските страни. Развитието на АГРА трябва да следва тази линия за разширяване на контактите, тъй като е известно, че недостигът на храни в света все още не е преодолян.“

В четвъртък, 22 февруари, ще се проведе поредната научна конференция в рамките на изложенията. „Искрено се надявам и вярвам, че всички, които участват в това изложение и представят последните си постижения, ще си тръгнат от тук с нови идеи и оптимизъм“, посочи министър Вътев.

На събитието присъстваха народният представител Росен Костурков, заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев, изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев и председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Виолета Божанова.

Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите
2263
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини