Ново специализирано изложение SPP EXPO, посветено на технологиите за съхранение и преработка на зърно и производството на зелена енергия в земеделските стопанства, ще се проведе за първи тази пролет в рамките на международния панаир АГРА 2024 г. Това съобщиха от Международния панаир Пловдив ден преди откриване на изложението „Агра, Винария и Фудтех“.
Начало на годишния земеделски форум ще даде министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. По негова покана на събитията в Пловдив ще присъства и министърът на земеделието, горите и развитието на селските райони на Република Косово Фатон Пеци.
Тазгодишното издание на АГРА ще продължи до 24 февруари и в него е предвидено да участват близо 600 български и чуждестранни компании в областта на селскостопанската техника, растителната защита, животновъдството, оборудването за виненото производство и др. Редовният билет за изложението е 15 лева, а за ученици и пенсионери – 8 лв.
В съпътстващата програма на изложението по традиция се организират редица конференции и семинари, свързани с актуални събития от агросектора. Още на 20 февруари от 10 до 15 часа в зала “Пловдив” на конгресния център ще има конференция „Аграрната наука в аграрната практика“, организирана от Министерство на земеделието и храните. Свои презентации и дегустации на продукти и технологии ще представят специалисти от Университета по хранителни технологии в Пловдив – Палата 8.
На 21 февруари от 10 до 15.00 часа е земеделскиат форум „Фермата: Агроиновации и тенденции“, който ще се проведе в зала "Пловдив" на конгресния център.
Същия ден от 13,30 часа в конферентна зала в Палата 7 ще се организира семинар на тема "Актуални аспекти на устойчивото развитие на лозаро-винарския сектор в условията на климатични промени и динамична пазарна среда". Организатори са МЗХ, Институтът по лозарство и винарство - Плевен и Селскостопанска академия.
На 22 февруари са предвидени три важни събития – от 9 до 17 часа ще се проведе XIII национална научно-практическа конференция с международно участие „Актуални проблеми на хранително-вкусовата индустрия според найсъвременните изисквания на българската и европейска нормативна уредба” - Зала "България", Конгресен център.
От 10.30 часа е форумът, озаглавен „Ден на биологичното земеделие“, в рамките на който ще се проведе и работилница на тема „Семеен бизнес и приемственост в биологичното производство”. Мястото е зала "Европа", Конгресен център.
Следобяд от 14 часа е конференция под мотото „Предизвикателства и възможности за българското земеделие, свързани с климатичните промени“, в пресклуба на панаира. Организатори са МЗХ, ССА и БАН.
Всяка година изложението е съпътствано и с богата дегустационна програма на компаниите от хранителната индустрия , които се представят в изложенията „Винария“ и „Фудтех“.