Начало » Новини » Страната
13.02.2024 г.

Турция въведе квота от 600 000 глави при вноса на добитък

Държавата елиминира частния сектор при доставките от чужбина
Турция въведе квота от 600 000 глави при вноса на добитък

През януари турското правителство е въвело квота от 600 хил. глави върху вноса на едър рогат добитък, става ясно от последния доклад на Световната селскостопанска информационна мрежа (GAIN) към министерството на селското стопанство на САЩ. От ведомството уточняват, че квотата може да бъде увеличена през годината от министерството на селското и горското стопанство на Турция и Турския съвет за млякото и месото в зависимост от пазарната обстановка.

Промяната в отношението на управляващите в Турция към сектора става внезапно и изглежда отразява желанието им за пренасочване на вноса към по-евтини източници. След промяната турските животнвъди няма да могат да избират откъде да внасят животни, като вместо тях съветът ще избира и разпределя добитъка по фермите след карантинен период, се подчертава в доклада.

В края на януари турският министър на селското и горското стопанство Ибрахум Юмаклъ обяви, че вносът на домашни животни ще бъде осъществяван от държавата, тъй като нарушава равновесието на пазара, съобщи тогава националният всекидневник „Хюриет”. „Няма да има частен сектор. Съветът за млякото и месото и профсъюзите ще ни подават искания и ние ще подбираме и внасяме толкова животни, колкото сметнем за подходящо. Нище ще гарантираме и ваксинирането на животните. При забрана за продажби цените няма да бъдат засегнати от търговията. Основната ни цел е да подсилим нашите селекционери, да увеличим броя на семейните ферми и да прекратим вноса навреме”, каза Юмаклъ в кулоарите на Националния семинал за млечните продукти, който се проведе в Анталия.

Той припомни, че е изготвена пътна карта за животновъдството до 2028 г., по която се работи от дълго време. "Основната ни цел е да направим производството на месо по-ефективно, устойчиво и с по-високо качество. Освен това ще ограничим заболяванията по животните. Искаме да спасим производителя от крехката структура и да укрепим структурно семейните ферми. Отглеждането само на 5 до 10 животни не върши работа, тяхното количество също ще расте с подпомагането. Семейните ферми ще произвеждат по-ефективно с повече животни", убеден е министърът.

Той посочи, че вносът на животни нарушава баланса на вътрешния пазар, но че понякога има нужда от внос. "Ако го оставите на частния сектор, ще имате едновременно проблем с предлагането и с цените. Сега преминаваме към нова система. Отсега нататък съветът за млякото и месото ще внася толкова животни, колкото са ни необходими, без да използва посредници. С други думи, вече няма да има частен сектор при вноса на животни. Нуждите както на големите, така и на малките производители ще бъдат събирани и оценявани. Ако преценим, че е подходящо, ще внасяме специални и продуктивни животни. Те също така няма да се продават в продължение на 4 месеца. Цената няма да се вдига от такива покупко-продажби", смята Юмаклъ.  Внесените животни ще бъдат под държавна гаранция по отношение на тяхното здраве, изтъкна той.

"Ще увеличим производството на месо и мляко, като премахнем непродуктивните животни. Никога няма да има цени, които да поставят местните производители в затруднение. Не става дума за голям внос. Ще има малък внос, който ще подкрепи местните производители и ще повиши качеството. Основната ни цел ще бъде в крайна сметка да прекратим целия внос", подчерта тогава министърът.

Турция въведе квота от 600 000 глави при вноса на добитък
1304
 

Последни материали
Виж
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Другата седмица предстои нова среща в земеделското министерство
Продължаващите протестите фермери и министър-председателят не стигнаха до договорености
Следващите приеми, които залага МЗХ, са за млади, малки, нови фермери и организации на производители
МЗХ обсъди с бранша бележките на ЕК по първото изменение на Стратегическия план 2023-2027 г.
Свързани материали
Виж
През първите 5 месеца на сезона
Турция вдигна рязко приходите от износа на лешници въпреки спада в количествата
Bobcat помогна за възстановяването на 553 предприятия пострадали от земетресението в Турция
След срив на външните доставки на маслодайната култура с 2,4 пъти и слаба реколта
Турция понижи митата и въведе квоти върху вноса на слънчогледа и суровото масло
Eрдоган: с още пет процента вдигаме пенсиите в Турция
В лично стопанство с 220 птици в източната провинция Агра
Турция регистрира първи от 16 години случай на Нюкасълска болест
Както в стойностно, така и в количествено изражение
Износът на домати от Турция нарасна с над 40 на сто през 2023 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини