Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.02.2024 г.

Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?

Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?

Купените семена, а и тези, които сами сме събрали, са една скрита картинка. Ако се окажат с лошо качество, може да останем и без реколта. Предварителното визуално сортиране, при което отделяме тези, имащи видимо увреждане, също е много важно.

Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?

С процедурата на накисване могат да се изпълняват и други важни функции:

1. Обеззаразяването на семената е важна процедура, защото е общоизвестно, че по-голяма част от вредоносните патогени могат да живеят продължително на повърхността или в подготвената за засяване почва. Много често кълновете и младите растения загиват на ранен етап на развитие. Посредством накисването в специални разтвори се унищожават не само носителите на различни инфекции, но и яйцата на много вредители.

2. Проверява се кълняемостта на семената.

3. Външната семенна обвивка става по-мека. При много култури семената имат плътна обвивка, препятстваща бързото покълване и поникване, а често зародишът не е в състояние да преодолее тази естествена преграда и загива. Накисването на семената осигурява по-ранна кълняемост и дружно поникване.

4. Намалява концентрацията на ефирни масла, които в различни количества влизат в състава на много култури. Често имат негативно влияние, като забавят значително процеса на покълване.

Сеитбата на покълнали семена ускорява поникването – морковите, нигелата (черният кимион) и копърът поникват по-рано с 5-7 дни, а цвеклото с 3-4 дни. Това може да се налага по различни причини – забавена сеитба, лоши метеорологични условия, проверка на кълняемостта и др. Тази агротехника се прилага и при отглеждане на разсад.

Колко продължително да накисваме семената?

Различните видове семена се накисват с различна продължителност: моркови, домати, лук, магданоз, целина, пъщърнак, цвекло – около 2 дни; краставици, тиквички, зеле, салата, репи, репички, дини – за около 8-12 часа; културите от семейство Бобови – 2 часа. Температурата на водата за накисване трябва да е стайна – 20-25 градуса и да се сменя през 4-6 часа.

Ако след накисване семената трябва да се оставят за покълване, тогава се поставят на тънък пласт върху хартия или плат, а отгоре се покриват с влажна кърпа и се държат при оптимална температура за съответния вид семена (най-често в рамките на 18-24 градуса по Целзий). Важно е да не се допуска изсъхване на семената, както и да не се преовлажняват (да не са потопени във вода).

Накиснатите и покълнали вече семена изискват специално внимание, тъй като при засяване в недостатъчно влажна почва може да не поникнат. Важно е до поникването им да се поддържа необходимата влажност, защото в противен случай, ако горният почвен слой изсъхне, семената ще загинат.

Накисването активира покълването на семената и дружното поникване на растенията, а появилите се издънки са здрави и силни. Процедурата е най- необходима за културите, които покълват бавно. Семената могат да се накисват в сок от алое или други подходящи стимулатори за растеж.

Голяма част от семената, които пазарът предлага, са обеззаразени, покрити с растежни стимулатори, а може да имат защитна обвивка срещу болести и вредители, както и да с дражирани. Те не трябва да се обработват допълнително, а само да им се осигурят необходимите условия за покълване и поникване.

Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
35163
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини