Начало » Новини » Страната
02.02.2024 г.

Румъния излезе начело по внос на селскостопанска продукция от Украйна

Украинските доставки за ЕС обаче намаляват до нивата отпреди войната
Румъния излезе начело по внос на селскостопанска продукция от Украйна

През 2023 г. Румъния за пръв път оглави класацията на най-големите вносители на селскостопанска продукция от Украйна с 2,875 млрд. долара, или 13% от всички украински външни доставки, обяви заместник-директорът на украйнския Национален научен център „Институт за селскостопанска икономика” Николай Пугачов, цитиран от пресцентъра на ведомството. „Китай зае второто място в класацията на вносителите, като в стойностно изражение дори увеличи покупките – ако през 2022 г. доставките от Украйна за Китай бяха за 1,888 млрд. долара, през 2023 г. нараснаха с 18% до 2,22 млрд. долара. Делът на Китай в родния износ на селскостопански продукти и храни през миналата година е 10%”, уточни Пугачов. Турция запази 3-тото място с внос на селскостопанска продукция от Украйна на стойност 1,994 млрд. долара и дял от 9%.

„Последиците от въведените от Полша ограничения върху вноса на селскостопанска продукция от Украйна през пролетта на миналата година, които се запазват и досега, доведоха не само до загуба на лидерската позиция на световния пазара в покупките от нас, но и до спад на стойността на вноса с една трета до 1,797 млрд. долара”, подчерта заместник-директорът на института.

Останалите места в десетката на вносителите на селскостопанска продукция от Украйна се заемат от Испания с 1,765 млрд. долара, Нидерландия с 1,274 млрд. долара, Египет с 1,066 млрд. долара, Италия с 1,045 млрд. долара, Германия с 862 млн. долара и Унгария с 471 млн. долара. „Тези 10 държави през миналата година осигуриха 69% от валутните приходи на родните износители на селскостопанска продукция и храни. Основни продукти в родния селскостопански износ по традиция бяха зърнените култури, растителните масла и мазнини, маслодайни култури, остатъци от хранително-вкусовата и преработващата промишленост, както и месото и продуктите от преработката му”, посочи той.

Междувременно от Европейската комисия обявиха, че към октомври 2023 г. Украйна е свила доставките на селскостопанска продукция за държавиге-членки на Европейския съюз почти до нивата от предвоенната 2021 г. „След високите показатели за вноса на селскостопанска продукция и храни от Украйна през втората половина на 2022 г. и в началото на 2023 г. месечният внос през септември и октомври 2023 г. почти се върна на нивата от 2021  и бе почти двойно по-нисък (-45%), отколкото през същия период на 2022 г.”, се посочва в редовния месецчен доклад на ЕК за търговията със селскостопански продукти. Общият внос от Украйна между януари и октомври 2923 г. сега е с 1% (100 млн. евро) над този от същия период на 2022 г., но с големи разлики между отделните продукти. Значителен е ръстът при вноса на зърно от Украйна – с 39%, или с 1,2 млрд. евро, огромен при захарта – с 652%, или с 148 млн. евро, докато доставките на маслодайни протеинови култури са намалели с 10%, или със 762 млн. евро, а на плодовете – с 29%, или с 688 млн. евро.

През първите 10 месеца на 2023 г., Украйна е на 3-то място по износ на селскостопанска продукция за ЕС с 9,656 млрд. евро след Бразилия с 14,8 млрд. евро и Великобритания с 12,8 млрд. евро. САЩ, които през 2021 г. бяха на 3-тото място, между януари и октомври 2023 г. вече са плътно зад Украйна с 9,586 млрд. долара.

Същевременно през първите 10 месеца на миналата година Украйна е била 3-ти по величина вносител на селскостопанска продукция и храни от ЕС, при това с най-голям ръст от 19% (447 млн. евро) спрямо 2022 г. до 2,8 млрд.евро – най-високият резултат за последните 4 години.

Общият износ на селскостопанска продукция и храни от ЕС (с изключение на рибата) от януари до октомври 2023 г. включително е достигнал 190,8 млрд. евро при внос от трети страни за 132,8 млрд. евро, формирайки положително външнотърговско салдо от 58 млрд. евро.

Румъния излезе начело по внос на селскостопанска продукция от Украйна
3141
 

Последни материали
Виж
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Свързани материали
Виж
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Земеделският министър плати гаранция от близо 2 милиона долара
Дъждовете в Украйна бавят сеитбата и може да се отразят на реколтата
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини