Начало » Новини » Страната
31.01.2024 г.

Проблемите около Ел Би Булгарикум продъжават

Проблемите около Ел Би Булгарикум продъжават

Публикуваме декларация с протестни искания от синдикалната организация на КНСБ в “Ел Би Булгарикум”, Видин. Тя бе представена днес на пресконференция от председателя на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост Славчо Петров, и е публикувана на страницата на КНСБ. В декларацията се казва:

Ние, работниците на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, сме обединени в усилието си да изразим сериозната си загриженост относно условията на труд, които в момента са предмет на нашата работна среда. Въпреки нашите усилия и принос към успешното функциониране на предприятието, считаме, че е наложително да се обърне внимание на някои аспекти, които влияят на нашето работно удовлетворение и професионално развитие.

Бихме искали да подчертаем следните ключови точки:

Спазване на трудовото законодателство:

Искаме гаранции, че всички разпоредби на трудовото законодателство се спазват в пълнота. Това включва редовни работни часове, отпуск, здравно осигуряване и всички други законови права, предоставени на работниците.

Подобряване на работните условия:

Призоваваме за по-добри работни условия, които да подпомагат нашето здраве, безопасност и общо благосъстояние. Това включва подходящи условия на работното място, необходима защита и други средства за грижа за работещите.

Повишаване на нивото на заплащане:

Искаме реалистично и справедливо оценяване на нашия труд, което отразява както нашите умения, така и приноса ни към успеха на компанията. Призоваваме за преглед на заплатите и справедливо увеличение, което отразява текущите пазарни стандарти и инфлацията.

Диалог и сътрудничество:

Призоваваме за активен диалог и сътрудничество между работниците и ръководството. Смятаме, че този процес ще допринесе за по-добри взаимоотношения и решаване на възникващите проблеми.

По конкретно поставяме следните искания към изпълнителния директор на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД  Ивайло Лилов:

Увеличаване на основните заплати – с 30% сега и с още 20% след 6 месеца. (През миналата година компенсацията на високата инфлация се сведе до увеличение с 50 лв.).

Еднакви основни заплати за една и съща длъжност.

По-високи основни заплати за технолозите.

Изравняване на основните заплати на магазинерките от Видин с тези в София.

Подобряване условията на труд – монтиране на климатици в санитарните помещения, доставка на липсващо работно облекло и др.

Най-сериозни са исканията ни относно организацията на производството. Както е известно, базата работи на „Сумирано изчисляване на труда, с три месечен период на отчитане” / СИРВ/. СИРВ изисква предварително разработване на графиците за работа и почивка, които списъци се поставят на видно място. Официалното работното време е от 8 до 16,30 часа. Нарушенията са в няколко аспекта:

а/  Редовно графикът се променя в последния момент. Конкретен пример – редовна практика е предната вечер с телефонно обаждане определен работник да се вика от 6 или 7 часа сутринта.

б/ При тази промяна не се пуска специална заповед за това. Конкретен пример- работник, извикан извънредно по заместване без заповед, е пострадал от откачил се маркуч и е изпръскан с натриева основа, което е трудова злополука, макар без особени последсвия. Възниква въпросът чия е вината, след като работникът не е на работа по график, а и няма заповед за заместване.

 в/ Най-фрапиращи са нарушенията при отчитане на отработените часове. Първо, над нормативно отработените часове не могат да се ползват под формата на компенсации, съгласно КТ. Недокомплектуването на отделните производствени звена с достатъчно персонал не позволява това, защото  провеждането на нормален процес на преработка е невъзможен. В същото време положеният извънреден труд не се заплаща, при което и в единия и в другия случай работниците са ощетени. За да не нарушават КТ, ЗБУТ и други нормативни разпоредби,  принуждават работниците да подписват коригирани графици. Нещо повече, има съмнения, че подадени графици с реално отработените часове се коригират в ЦУ.

Искане за среща на колектива с изпълнителния директор за водене на преговори, с краен срок 31.1.2024 г. Всички тези наши искания са сведени до знанието на изпълнителния директор.

Заявяваме, че членовете на синдикалната организация в производствена база Видин към „Ел Би Булгарикум „ЕАД събират своите сили в подкрепа на подобрение на условията на труд. При неудовлетворяване на нашите искания в следващите дни ще предпримем всички разрешени от закона действия, включително протестни митинги, предупредителна стачка и в краен случай – ефективна такава.

Със запазване на законните рамки нашата цел е да акцентираме върху важността на подобряване на работните условия и увеличение на справедливите заплати за всички работници в организацията.

Проблемите около Ел Би Булгарикум продъжават
2430
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини