Начало » Новини » Коментари
29.01.2024 г.

Кашата със задължителната калибровка на пръскачките ще остави маса фермери без субсидии

Абсурди
Кашата със задължителната калибровка на пръскачките ще остави маса фермери без субсидии

Разписаните в Стратегическия план нови зелени изисквания, при които земеделците ще бъдат субсидирани по линия на директните плащания само ако пръскачките им са преминали задължителните технически проверки за изправност (с прецизни настройки на дюзите), „изправиха на нокти“ целия земеделски бранш, който едва в края на 2023 г. разбра за това свое задължение.

За проблема сигнализираха в редакцията на Синор.бг редица фермери, които тепърва трябва да се редят на опашки за проверка на техниката, защото двата центъра за изпитване и сертифициране на земеделска техника в Пловдив и Русе, които са държавни, почти нямат капацитета да инспектират хилядите непроверени пръскачки в цялата страна.

Потърсихме мнението на Министерството на земеделието и храните и ресорната му агенция по безопасност на храните БАБХ, за да установим точните причини за абсурдната ситуация, при която цели две години след обсъждането на Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика (ОСП), което както знаем ставаше с широкото участие и на браншовите организации, нито един чиновник не е информирал земеделците, че задължително трябва да проверяват техниката си за пръскане на културите, за да не се допуска замърсяване на околната среда.

И едва сега, когато вървят кръстосаните проверки за заявяване на подпомагането през 2023 г., от фонд „Земеделие“ изискват от всеки регистриран стопанин да представи декларация за преминат технически преглед. В противен случай няма да получат и стотинка от еврофондовете.

И понеже този казус има дълга история, започнала от 2016 г., когато е обнародвана наредба 5 за периодичните проверки на оборудването за прилагане на продукти за растителна защита, ще публикуваме отговорите от МЗХ и БАБХ, предоставени за нашите читатели.

Оборудването за прилагане на продукти за растителна защита по смисъла на Закона за защита на растенията, подлежи на задължителна проверка по отношение на безопасността и опазване здравето на хората и околната среда. Това изискване е заложено в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника. Тези проверки са периодични и се извършват от центровете за изпитване и сертифициране към Министерството на земеделието и храните.

Когато купите нова пръскачка, тя подлежи само на една проверка до 5 години след придобиването й, като целта е да се установи дали няма изменение в калибровката на дюзите. Колкото до инспекциите на старите пръскачки, периодичността на тези проверки е следната - една проверка до 26 ноември 2016 г.; проверка на всеки 5 години до 2020 г.; проверка на всеки три години след 2020 г. Изискванията не се отнасят за ръчните пръскачки.

От агроминистерството подробно разясниха, че „според наредбата фермерите са били задължени да минават на тези проверки, но понеже не е имало санкции за неизпълнение, тази наредба е минала покрай ушите на повечето от тях. "Въпреки усилията ни, нямаше начин как да ги убедим в изпълнението на това изискване. Повечето от тях в продължение на 2 години – от 2016 сдо 2018 г. категорично отказваха да си предоставят пръскачките за проверка, защото „няма кой да ги накара да го направят, и защо да го правят“, четем в отговора от агроведомството. Когато обаче в края на 2023 г. от фонд „Земеделие“ са започнали да изискват удостоверения и знак за техническа изправност на ОППРЗ (това са документите, които се издават след успешно преминала проверки от ЦИС-Русе и Пловдив), от фонда са започнали да спират субсидията за неизправните земеделци.

Това е и причината от края на миналата година да започне едно главоломно подаване на заявления за извършване на тези проверки, съобщиха от МЗХ. Самите земеделци по места пък са свидетели на това, че при част от проверките наистина се установяват отклонения в дюзите, недопустими за изискванията на новата ОСП. И понеже използването на препарати с определена концентрация се контролира изрично от БАБХ, двете институции са длъжни да контролират земеделците. 

На въпрос на Синор.бг дали държавните инспектори ще успеят да проверят навреме техническия парк и дали ще има промени в наредба 5, от ведомството съобщиха, че до този момент не е мислено за промяна в нормативната уредба.

Кашата със задължителната калибровка на пръскачките ще остави маса фермери без субсидии
90528
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Важно!
Фермерите ще калибрират пръскачките си на място в стопанствата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини