Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.01.2024 г.

Бръмбари, нападащи житните посеви

Бръмбари, нападащи житните посеви

Снимките са от „Специална ентомология“ на проф. Стойне Григоров

Синор БГ продължава с неприятели по житните. След вредната житна дървеница (Eurygaster integriceps) от семейство Scutelleridae, разред Heteroptera (Hemiptera), вниманието на стопаните ще бъде насочено към насекоми от разред Твърдокрили (Coleoptera), сем. Листороги бръмбари (Scarabeidae). Името „листороги“ идва от характерното разширяване в края на антените от главата.

Обикновеният житар (Anisoplia austriaca) има тъмнокафяв цвят. Отличителен белег е правоъгълното черно петно в основата на елитрите (твърдата двойка крила). От него надлъжно по шева на елитрите, които не покриват изцяло корема, минава тясна черна линия. Възрастното достига до 1,5 см дължина. Яйцето е овално, бяло с размери 1,9 / 1,5 мм. Ларвата е дъговидно извита, мръснобяла с три чифта крака. Достига 3,3 мм дължина.

Обикновеният житар завършва развитието си за две години. В този период лаврите прекарват две зими. През първата година те не са вредни, защото се хранят главно с хумусни вещества. През втората година нападат житните, унищожавайки кълновете на младите растения и младите коренчета на растенията. При засушаване нагризват подземните части на стъблата и дори по-дебели корени. Дълбочинната миграция зависи от почвената влага и се колебае в пласт 5 – 30 см. При обследване могат да бъдат открити в площи не само с житни, но още с грах, фий, слънчоглед и др. В края на втората година ларвата какавидира на дълбочина 10 – 15 см в зависимост от почвената влага.

Бръмбарите от новото поколение се появяват в края на пролетта и началото на лятото. Те могат да бъдат открити често по пирея, а по-късно и по културните растения от сем. Житни. Хранят се, нагризвайки още меките зърна в класовете. Вредата идва и от оронването на зърната по време на храненето. Един бръмбар унищожава до 10 класа.

Бръмбарите са активни през деня, в топло и безвалежно време. През нощта и при неблагоприятни условия се спускат от класовете и търсят укритие под бучки пръст, растителни остатъци и др. В топло време през деня могат да прелетят до 10 км в търсене на подходяща храна.

Младите бръмбари снасят яйца в почвения слой на дълбочина 5 – 20 см. Яйцата са отложени единично или на групи. Основната маса е на дълбочина около 8 см. Една женска снася до 50 – 60 яйца. Излюпването започва след около две седмици. Ларвите от новото поколение се появяват в началото на юли. В края на вегетацията, когато температурите спаднат, ларвите остават да зимуват в почвата на дълбочина 15 – 20 см.

Популационната плътност на житарите зависи от редица фактори. Топлите зими са благоприятни за презимуването на ларвите. Бръмбарите намаляват, когато през какавидния им стадий почвената температура не надвишава 17°С. Тогава възрастните не излизат на повърхността на почвата и загиват след около седмица.

Бързото узряване на пшеницата не позволява добро изхранване на възрастните и съответно тяхната плодовитост намалява. Висока е смъртността при суша по време на яйцеснасянето и след появата на ларвите, когато смъртността сред новото поколение нараства. Плътността 3 двегодишни ларви / м² насочва към по-масова поява на житарите през следващата вегетация. (Следва продължение)  

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита  

Бръмбари, нападащи житните посеви
2246
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини