Начало » Новини » Интервю
05.01.2024 г.

Вътев: Битката със субсидиевъдите не е по силите само на един министър

Позиции
Вътев: Битката със субсидиевъдите не е по силите само на един министър

Кирил Вътев с бившите си колеги от месопреработвателния бранш Снимка: МЗХ

„Не е по силите само на един министър да се справи с отдавна създадените и неизкореними схеми за източване на европейски субсидии. Ако си мислите, че за шест месеца само един екип на министерството би могъл да се справи с този проблем, лъжете се! Важна е подкрепата и на Народното събрание”. Този коментар е на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, който в интервю за националното радио обясни как неговият екип действа срещу така наречените „субсидиевъди”.

Към момента се работи по законодателство, така че нормативно администрацията да има силата да контролира незаконните заявявания на субсидии, поясни министърът. Ние ще добавим, че през последните 30 години не един министър е проявявал инициатива или поне е обещавал да премахне кухите структури за източване на евросредства, но на законодателно ниво тези проекти са били стопирани. Ако при ротацията на този кабинет през март 2024 г. агроминистърът остане на поста си, ще очакваме от него да представи съответните законодателни промени, които да премахнат феномена „субсидиевъдство”.

Към този момент е поставено начало с внезапните проверки, които експерти на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) правят по българските ферми. В края на миналата година подобна инспекция в една от българските общини установи, че отново „схемаджии” са заявили за подпомагане 216 несъществуващи в оборите им животни.

„Тези внезапни проверки ще продължат през феврурари и следващите месеци, така че фиктивното заявяване да се ограничи, защото е за сметка на подпомагането, което трябва да получи реално работещият бизнес”, обясни още министър Вътев. Той наблегна и на факта, че в другите европейски държави тези схеми се разкриват и благодарение на самоконтрола от браншовите организации. Подобен е примерът с Германия. Именно затова е важно да се прокарат необходимите промени в нормативната база, така че страната ни да минимизира щетите в това направление.

Вътев: Битката със субсидиевъдите не е по силите само на един министър
5805
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Годишен отчет
Агроминистерството ще води открита битка със субсидиевъдите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини