Начало » Новини » Страната
28.12.2023 г.

Земеделци питат защо 6 500 души са отрязани от основните си плащания

Въпроси и отговори
Земеделци питат защо 6 500 души са отрязани от основните си плащания

sinor.bg

Още на 22 декември, когато фонд „Земеделие” преведе над 550 млн. лв. за основното подпомагане на доходите за устойчивост” (ОПДУ, или предишното СЕПП), земеделци от Западна България сигнализираха за неполучени към тях средства, въпреки че според данните от информационната система те отговарят на условията за това подпомагане.

Статистиката на фонда също доказва доста голямо разминаваме между кандидатствали и получили плащане на хектар. Ако през юли заявления за това основно плащане са подали 53 490 земеделци, които бяха декларирали 38 512 320 декара, на 22 декември ведомството е превело  субсидии само на 46 990-ма от тях. Или 6 500 души остават извън графата подпомогнати.

Днес в редакцията се обадиха и други фермери, чиито мониторингови проверки са приключили и които смятат, че по досегашните правила на Системата за електронно управление би трябвало да получат подпомагането. Според прессъобщението на ДФЗ от 22 декември се вижда, че са преведени субсидиите на всички стопани, чиито мониторингови проверки са приключили до края на ноември т.г., без тези през декември.

Земеделците обаче питат кога ще получат парите си, ако мониторингът им е приключил през декември. „Всеки от нас знаеше и очакваше в края на годината да получи част от заявеното подпомагане, затова и банковите ни заеми за оборотни средства имат подобен падеж”, обясни за Синор.бг земеделски производител от Южна България.

И той, и негови колеги от няколко дни звънят непрестанно на телефоните за сигнали и оплаквания във фонд „Земеделие”, но към този момент не са получили обратна връзка.

На 22 декември Синор.бг също зададе въпроси от името на земеделците, сигнализирали за проблема още преди Коледа. Днес от ведомството ни отговориха, че подробно обяснение ще получат още в първите дни на 2024 г.

Земеделци питат защо 6 500 души са отрязани от основните си плащания
8800
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини