Начало » Новини » Коментари
22.12.2023 г.

България ще подкрепи искането на Румъния да отпаднат ДЗЕС-те 7 и 8

Агроминистърът е оптимист за бюджетните средства за Украйна
България ще подкрепи искането на Румъния да отпаднат ДЗЕС-те 7 и 8

sinor.bg

България подкрепя Румъния в искането за отпадане на стандартите за добро земеделско и екологично състояние ДЗЕС 7 и 8, отправено към Европейската комисия. „Освен нас и други държави в Европейсксия съюз имат предложения в тази посока”, съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Спазването на двата стандарта ДЗЕС 7 – за спазване на сеитбоорота и ДЗЕС 8 – за покривните култури и елементите на ландшафта, се изпълнява от фермерите в отделните държави и в момента. В същото време географските особености поставят земеделците в неизгодни позиции. Именно затова се очаква да започнат преговори с Европейската комисия, така че екоправилата да се прилагат според местните условия. Окончателното решение вероятно ще бъде взето от ЕК след средата на януари, когато отделните държави изпратят в ЕС и докладите си по изпълненията на Стратегическите планове през първята година от прилагането им.

Земеделският министър коментира още една важна тема, свързана с компенсирането на земеделците заради войната в Украйна. В същия ден, в който депутатите гласуваха бюджета за Министерството на земеделието и храните, където не фигурираха 426-те милиона лева компенсации, очаквани да се платят до юни 2024 г. за покриване на загубите за фермерите, агроминистърът изрази оптимизъм, заявявайки, „убеден съм, че ще се намери решение”.

А ние ще припомним, че историята в бюджетирането има немалко случаи, при които в отделни икономически сектори се намираха резерви по отделни пера при изпълнението на разписаните бюджети. Още повече , че тази година капиталовите разходи на всички министерства са орязани, като в случаи на извънредни ситуации определен ресурс би могъл да се пренасочи към нуждаещия се сектор.

В отчета си за 2023 г. ръководството на министерството съобщи, че по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за тази година бяха изплатени 426 млн. лв. Като в същото време е увеличен и максималният размер по схевата „де минимис” от 250 000 евро на 280 000 евро.

Разплатени бяха също 21 568 331 лв. държавна помощ на 786 земеделски стопани за компенсиране на 100% пропаднали площи след природни бедствия (настъпили до 31.07.2023 г.). Осигурен бе допълнителен ресурс за помощ de minimis в общ размер на 47,5 млн. лв. за земеделските стопани в сектори „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

България ще подкрепи искането на Румъния да отпаднат ДЗЕС-те 7 и 8
6327
 

Последни материали
Виж
МЗХ сформира комисии за оценка на селскостопанските щети в опожарените райони
ЮЗДП
Над 50 горски служители гасят пожар над село Флорош, наблюдават други 2 огнища
МС прие промени в правилника за прилагане на ЗОП
Въвежда се предварителен контрол на обществени поръчки над 5 млн. лв.
МС повторно одобрява измененията, защото 49-то НС не ги прие
С промени в Кодекса за застраховането отпада гражданската застраховка за редица ремаркета
БФС
Земеделци активно помагат с техника за гасене на пожарите пожарите
Ето защо НАЗ иска оставката на отговорния зав. министър
Само 14 държави са подкрепили искането на България да удължи с още 1 година разплащането по ПРСР 2014-2020 г.
Свързани материали
Виж
Въпроси и отговори – четвърта част
Фермери живо се интересуват как ще доказват покривните култури в суша
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини